Blogzine

Startup Safarival az űrktatásba!

A Budapest Startup Safary keretében a Puli is megnyitja kapuit az érdeklődőknek; egy nem várt konfliktus apropóján pedig külön találkozón kínál lehetőséget mindenkinek annak megvitatására, mit tehet egy nem szokványos startup csapat, hogy a magyar űrtevékenység minél sokszínűbb és hasznosabb legyen.

A Google Lunar XPRIZE magyar résztvevője, a Puli Space Technologies is részt vesz a Startup Safary április 21-22-i budapesti rendezvénysorozatán. A Magyar Űrkutatási Irodának a Pulit negatívan érintő véleményezése kapcsán kialakult nézeteltérés megvitatására pedig nyílt diszkusszióra várja a Puli csapata a szakma, a nagyközönség és a sajtó képviselőit.

A Berlinből érkezett kezdeményezés már 10 országban sikeres volt, most a budapesti startup világ nyitja meg ajtajait a nagyközönségnek a Startup Safary szervezésében. A két napig tartó nagyszabású rendezvénysorozaton számos programon keresztül ismerhetik meg a látogatók a cégek mindennapjait.

„A Pulinak megtiszteltetés, hogy bemutatkozhat a Budapest Startup Safary-n, olyan, már világsikert elért cégek mellett mint a Prezi vagy a Ustream.  Azonban az „Irányi utcai 3. emeletiek”-nek sem kell szégyenkezniük, és biztos vagyok benne, hogy a Shinrai, a Terracycle és a Synetiq nevével is sokszor találkozunk majd a jövőben.” – mondta el Dr. Pacher Tibor, a Puli vezetője.

A Google Lunar XPRIZE, a világ jelenleg legjelentősebb technológiai versenyében egyedüli magyar csapatként résztvevő Puli számára azonban üröm az örömben, hogy – a csapat véleménye szerint megalapozatlan és sértő – kijelentések gátolják az előrehaladást. Legutóbb például a Magyar Űrkutatási Iroda negatív véleményezése akadályozta meg, hogy a Millenárison nagy sikerrel futott „Gateway to Space” kiállításon a Puli bemutathassa a GLXP projektet, ezen belül a Puli Space tevékenységét a közönségnek. Az ebből kirobbant konfliktusban olyan kijelentések is napvilágot láttak, mint „Olyan mint egy népmese, a magyar Puli sétál a Holdon …maga a Google Lunar XPRIZE is egy mese. Az igazi mérnököket pedig irritálja, hogy a népmese népszerűbb.”

Pacher szerint: „Van aki tipikus magyar mentalitást vél látni ebben, én inkább azt gondolom, hogy egy, a megszokott gondolkodásmóddal gyökeresen szembenálló megközelítés a világon mindenütt nehezen tör utat magának. Ezzel itthon is szembe kell néznünk. Bár a mai magyar közhangulat  nagyban megnehezíti munkánkat, bízom benne, hogy türelmes, kitartó munkával sikerül széles körben ismertté tenni és megszerettetni azokat a lehetőségeket, amelyeket a Puli sikeres Google Lunar XPRIZE részvétele nyithat meg.” – fogalmazott a Puli vezetője.

A Puli csapatával április 20-án a Design Terminálban, a Puli Meetupon, április 21-én pedig a Startup Safary Budapest programjának keretében találkozhatnak az érdeklődők:

  • április 20. szerda, 18:30 – 20:30, Design Terminál

http://www.meetup.com/PuliSpace/events/227938525/

  • április 21. csütörtök, 9:00 – 14:00, Colabs Pest, V.ker. Irányi u. 3.

http://budapest.startupsafary.com/venue/ColabsPest/

 

Megosztás