Blogzine

Győrben és Kecskeméten is elindult a Startup Campus

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló program célja a felsőoktatásban születő, innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztésének támogatása, valamint a helyi K+F+I termékek és szolgáltatások regionális, üzleti akcelerációja.„Kecskeméten példaértékű nyitottság és egyetértés van a helyi ipar és a műszaki felsőoktatás szereplői közötti együttműködés támogatásában. Az értékteremtő innováció ösztönzésében kiemelt szempont a hazai induló vállalkozások támogatása is a helyi felsőoktatási kutatásfejlesztési műhelyek és ipari vállalkozások közreműködésével.   A Startup Campus program célja összhangban van a Hivatal innovációs ökoszisztéma fejlesztését célzó törekvéseivel, hogy országszerte kialakuljanak és megerősödjenek az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok.” – mondta az NKFI Hivatal elnöke. Hozzátette: „az induló vállalkozásokat fejlesztő inkubátorok támogatását célzó új felhívásunkban komoly felelősség hárul majd a pályázókra, amely kiterjed a mentorálandó startupokra is”

A vidéki campusokra és városokra is koncentráló Startup Campus program a startupok fejlesztését  támogató mentor programjával hozzá kíván járulni ahhoz, hogy minél több fiatal maradhasson vidéki lakhelyén és helyben saját (tudás-intenzív) vállalkozást indítson. Bár a cél a lokális gazdasági környezet innovációs fellendítése, ez csak országos, illetve nemzetközi piacok elérése által érhető el.

A kecskeméti esemény megnyitóját követő ötletversenyen és workshopon a Startup Campus és a Quantum Leap inkubációs szakembereinek vezetésével zajlott le a helyi csapatok és innovátorok küzdelme, mely során bemutatták fejlesztéseiket és részt vehetnek az üzleti képzés első állomását jelentő workshopon. A rendezvényen olyan ígéretes startupok vettek részt, mint például a 3d nyomtatási technológia fejlesztésén dolgozó Fontal, a permetezés hatékonyságát dróntechnológiával javító UAV Spray és a Jagorta, mely egy új, fényáteresztő faanyag gyári előállításának megoldásán dolgozik.

A zsűrit innovációs szakemberek és kockázati tőkebefektetők alkották: Boros Áron (MKB Consulting), Dr. Henn Péter (ÉMI), Pongrácz Ferenc (IBM) és Dr. Várady Zoltán (Corvinus Kockázati Tőkealap).

A versennyel párhuzamosan a program plenáris részén kerekasztal beszélgetésre került sor Kecskemét innovációs szerepével a középpontban.

A kecskeméti program nyitóeseményének 2016. április 13-án a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Kara adott helyet. Köszöntőt tartott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony és Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora. Az inkubációs programot Katona Bence, a Startup Campus országos programvezetője nyitotta meg.

A szervezők a Startup Campus országos programindító rendezvényét március 16-án Győrben tartották.

Résztvevői számára a Startup Campus többek között üzleti szolgáltatásokat (piackutatás, termékvalidálás, arculat), felhasználható irodateret, forrásszervezést kínál és a legjobbnak ítélt startup számára egy londoni tanulmányút keretein belül külföldi befektetők előtti bemutatkozási lehetőséget biztosít.

A program térítésmentesen érhető el a jelentkezők számára az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. szervezésében, a Nemzeti Kutatási és Innovációs hivatal támogatásával.

A program három szakaszból áll:

Stage 1: Az első szakaszban a csapatok egy három állomásos workshop sorozaton vesznek részt. Itt megtanulhatnak olyan eszközöket és modelleket használni, amelyekkel a Startup Campus szakértőivel közösen felállíthatják saját üzleti modelljüket, azonosíthatják a célpiacot és megtervezhetik a piacra lépés folyamatát.

Stage 2: Ebben a fázisban megindul a csapatok inkubációja melynek keretében a csapatok részére térítésmentesen közösségi iroda teret, csapatra szabott mentorálást, forrásszervezést, pályázati tanácsadást, befektetők, tőkealapok előtti bemutatkozási lehetőséget biztosít a program.

Stage 3: A legjobb csapat továbbléphet a harmadik inkubációs szakaszba, amelynek fő célja a piacépítés. Ennek keretében a szervezet felkészíti a csapatot ötletük prezentálására, majd egy külföldi út során nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosít befektetők és kockázati tőkealapok előtt.

Megosztás