Jöhet a nulla körüli alapkamat

Kitarthat a pozitív hangulat a világ pénz- és tőkepiacain a nyári hónapokban az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, ugyanakkor érdemes a kockázatokat csökkenteni az év végén várható korrekció miatt.

Az eurózóna szempontjából kiemelt jelentőségű a júniusi brit népszavazás az uniós tagságról, azonban az Equilor nem tartja reálisnak a szigetország kilépését. A magyar jegybank tovább vághatja az alapkamatot, mely az év végégig egyre közelebb kerülhet a nulla szinthez. Az MNB forintgyengítő nyilatkozatai miatt nem várható komolyabb forinterősödés, így az euró az év hátralevő részében 307-318 forint között mozoghat. A magyar részvénypiacon további erősödés várható, rövidtávon az OTP és a MOL lehet a befektetők kedvence.

Nem számol Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unióból az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése, de a június 23-i népszavazásig fokozódhat a bizonytalanság világ pénz- és tőkepiacain. Amennyiben a szigetország az EU-ban marad, akár 410 forintig is erősödhet az angol font, kilépés esetén azonban a 330-340 forint közé esne a font árfolyama. Az eurozónában a brit kilépés visszafogná a növekedést és az inflációt, miután az euró erősödne a fonttal szemben, továbbá kérdések merülnének fel az EU egységével kapcsolatban. A Brexit Magyarországot sem hagyná érintetlenül, mivel arra kényszeríthetné az unió tagországait, hogy a 2016-2020-as ciklus keretösszegeit újratárgyalják. Ez pedig hazánk esetében csökkenést okozhatna a büdzsé tekintetében. Az eurozóna bizonytalanságaival szemben az amerikai gazdaság egészségesebb képet mutat, igaz, a tengerentúli részvénypiac az emelkedő ciklus utolsó, kifulladási szakaszába érkezett: a növekedés idén megtörhet, ugyanakkor jelentős (20-30%) korrekciónak kicsi a valószínűsége.

Miközben az amerikai jegybank kamatemelési ciklust kezdett, addig európai társa a kamatcsökkentési ciklus végén tart, és az év vége felé közeledve a dollár ismét erősödésnek indulhat az euróval szemben, nagyobb kilengések mellett. Az Európai Központi Bank (EKB) monetáris lazítási ciklusa kedvező lehetőséget teremt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára, hogy folytassa az alapkamat vágását, miközben az infláció továbbra is rendkívül nyomott. Az MNB önfinanszírozási programja továbbra is keresletet jelent a hazai kötvénypiacon, melyet a kamatcsökkentés is támogat. A kamatvágási ciklus újraindulása vonzóbbá tette a négy nagy (Magyar Telekom, MOL, OTP, Richter) magyar részvényt is, melyek kivétel nélkül 2 százalék feletti reálhozamnak megfelelő osztalékot biztosítanak. A márciusi inflációs adat további hátteret nyújt a kamatcsökkentési várakozásoknak, így az MNB 10-15 bázispontonként 0,75 százalék közelébe mérsékelheti őszre az alapkamatot, és tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon. Az MNB-nek ugyan nincs árfolyamcélja, megfigyelhető azonban, hogy a sáv erős szélének közelében (307) szóbeli intervencióval gyengíti a forintot. Ezért az Equilor nem várja, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama tartósan a 307-es szint alá erősödne, így az év végéig a 2015 tavasza óta kialakult 307-318 forintos sávban mozoghat az euró.

A magyar GDP idén 2,2 százalékkal bővülhet, miközben továbbra sem tapasztalható olyan húzóerő, mely ennél gyorsabb növekedést okozna. Rövid távon az éledező fogyasztás és a nettó export táplálja a növekedést, azonban a beruházások a 2014-es adatokhoz képest jelentősen visszaestek. Az új uniós ciklus forrásai és CSOK, valamint más lakáscélú kedvezmények 2016 második felében jelenthetnek pozitív lökést. Az inflációs várakozások tovább csökkentek, mivel az olaj világpiaci árában tapasztalt esés másodkörös hatásai jelentősebbnek bizonyultak a belföldi keresletélénkülésnél, így éves viszonylatban 0,6 százalékos lehet a pénzromlás üteme. A kormány elkötelezettsége az államháztartás hiányának alacsonyan tartásáról, valamint a GDP arányos államadósság mérséklődéséről költségvetési fegyelmet, és javuló külső egyensúlyi számokat eredményezett az elmúlt években. A növekedési dinamika visszaesése, a historikusan is alacsony infláció nem segíti a hiány és az államadósság jelentős mérséklését, különös tekintettel az oktatás és egészségügy helyzetére, amely a hosszú távú versenyképességet rontja.

A magyar részvénypiac kiemelkedő évet tud maga mögött, és 2016-ban is remekül teljesít a BUX index. A rendkívül kedvező folyamat több okra vezethető vissza: egyrészt korábban lemaradó volt a hazai részvénypiac, másrészt a javuló makrogazdasági mutatók, illetve az egyedi részvénysztorik miatt a nemzetközi befektetők is visszatértek a Budapesti Értéktőzsdére, amit az emelkedő forgalom is alátámaszt. A részvényárfolyamok emelkedését a folyamatosan csökkenő alapkamat, és a stabil forintárfolyam is segíti, de kedvező a lengyel-magyar részvénycsere hatása is. Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a jelenlegi szinteken magyar részvények jól árazottak, mégis további emelkedésre lehet számítani. Az alapkamat csökkenése, az EKB pénznyomdája, a feltörekvő piacok felé fordulás miatt tovább folytatódhat a rali a BUX index esetében. Figyelni kell azonban arra, hogy a részvénypiaci emelkedés ezen kései szakaszában már megnő az árfolyamok volatilitása, és akár nagyobb negatív korrekciók is előfordulhatnak. A szakember szerint érdemes kihasználni ezeket az eséseket, és elsősorban az OTP és a MOL részvényeit megvenni.

Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági előrejelzései

 

2015

2016e

2017e

Reál GDP

2,9%

2,2%

2,6%

Fogyasztói árindex átlag

0,0%

0,6%

2,2%

Fogyasztói árindex év vége

0,0%

1,3%

2,5%

Államháztartási egyenleg

-1,9%

-2,2%

-2,1%

Államadósság (GDP-arányában)

75,3%

74,6%

74,0%

EUR/USD árfolyam

1,0866

1,1300

1,0000

EUR/HUF árfolyam

315,28

318,00

325,00

USD/HUF árfolyam

290,13

281,4

325,00

Fed alapkamat

0,50%

1,00%

EKB alapkamat

0,05%

-0,1%

MNB alapkamat

1,35%

0,75%

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .