Blogzine

Sikerrel zárult Újbuda második Hallgatói Startup Pályázata

Lezárult Újbuda második Hallgatói Startup pályázata, melynek keretében négy pályázó nyerte el azt az 1-1 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, amelyet vállalkozása elindítására és fejlesztésére fordíthat.

A pénzjutalmon túl egy éves, ingyenes mentorprogrammal is gazdagabbak lettek a győztesek, melyet a Spin-Off Klub szakértői, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, valamint a BossConnect mentorai nyújtanak számukra.

Újbuda Önkormányzata a Spin-Off Klubot működtető Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesülettel partnerségben második alkalommal hirdetett pályázatot innovatív ötleteken alapuló startup vállalkozások létrehozására vagy támogatására, a kerületben működő felsőoktatási intézmények hallgatói számára.

A szakmai zsűri 37 beérkezett pályaműből 12 csapatot juttatott a döntőbe, melynek eredményeként 4 pályázó nyerte el az 1-1 millió forint vissza nem térítendő támogatást és az 1 éves ingyenes mentorálást, melyet a Spin-Off Klub szakértői, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, valamint a BossConnect mentorai nyújtanak számukra.

ujbuda_hallgatoi_startup

A győztes csapatok falmászó eszközökkel, óvodás és iskolás gyermekeknek szóló készségfejlesztő játékkal, asztmásoknak szóló állapot meghatározó programmal, valamint az ételallergiások által is fogyasztható zöldségalapú felvágottal győzték meg a szakmai zsűrit.

Az eseményen részt vett a tavalyi pályázat egyik győztese, a Sybrillo is, amely egy akciókamerákhoz és okostelefonokhoz használható kamerastabilizátort fejleszt. A cég egyedülálló a piacon, mert azon kívül, hogy 360°-os fordulást tud biztosítani, távvezérléssel is irányíthatóvá válik a termék mozgása egy applikáció segítségével, valamint földrajzi koordinátákat is rendel a videókhoz, ezért a felhasználók mindig tudhatják, hogy hol készültek azok. A közelmúltban indult el a Sybrillo kickstarter kampánya is, mely a tervezett 50.000 dollár helyett már 75.000 dollárnyi támogatást gyűjtöttek.

A pályázat védnökei –és egyben elindítói- az idei évben is dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője és dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere voltak.

A győztes csapatok:

7c+mászó fogások
Tulajdonképpeni ötletük falmászó fogások tervezése és gyártása, amelyek kilépnek azok szokványos formavilágából: egyrészt hagyományos fogások, valamint sziklaszerű fogások, amellyel más gyártók még nem próbálkoztak, senkinek nincs még a kínálatában Később, következő állomásként nagy elemek gyártása egyéb természeti formák lemásolásával, illetve kifejezetten gyerekfogások gyártása, tréningeszközök fejlesztése, köztéri nagyobb sziklamásolatok, melyek érdekes és természetes megjelenésükön túl a gyermekeknek edző- és játszó eszközként szolgálhatnak. Dizájnfogások tervezése otthonokba, edzőtermekbe, amelyek a sporttevékenység szolgálatán túl dizájnelemként is megjelenhetnek. Céljuk a folyamatos kísérletezéssel minél vonzóbb termékek létrehozása és a mászás, mint sport népszerűsítése. Izgalmas és érdekes formák által szeretnék minél több emberrel megismertetni a mászást, mint rendszeres testmozgást és életformát.

BOB
BOB egy táblafestékkel lekent, fából készült fejlesztő játék 4-8 éves óvodás és kisiskolás gyermekek számára, melynek célja több készség fejlesztése. BOB barátságos, egyszerű, letisztult formája hamar szerethetővé válik, ráadásul egyedivé tehető – ugyanis ahány tulajdonos, annyi féle BOB! A játék menete: 1. (kártyás) verzió: az egyik játékos húz egy lapot, amin egy érzelem és egy ruhadarab szerepel. Ezt mondatba kell foglalnia a másik játékos számára úgy, hogy ő ki tudja egészíteni Bobot a hallottakkal, viszont a kártyát nem láthatja. Pl.: BOB most vidám, mert pöttyös pólóját húzta fel. (Ezt a későbbiekben az arra fogékony gyermekeknél, illetve a már iskolásoknál bonyolítani lehet úgy, hogy BOB most vidám, mert a piros, hétpöttyös pólóját húzta fel – tehát az érzelem és a mintás ruhadarab még színnel és számokkal egészül ki.) 2. verzió: a két gyermek (vagy szülő és gyermek) szemben ül egymással. Az egyikük megrajzolja BOB-ot saját elképzelései alapján, erről leírást ad a másiknak (több mondatban), aki ezt – BOB-ot átdöntve a másik oldalára- felrajzolja.

Symbimed
A Symbimed egy állapotnaplózó alkalmazás, amely asztmásoknak segít a betegségük megfigyelésében és menedzselésében. A szoftver automatikusan begyűjti az okos eszközök szenzoraiból származó adatokat és ezekből elemző módszerek segítségével kimutatásokat illetve predikciókat készít. Céljuk, hogy az orvosok és pácienseik is időt spóroljanak a rendszeres vizsgálatokon. A termék tervezésén és az okostelefon alkalmazás Android verziójának fejlesztésén dolgoznak. A vállalkozási ötlet folyamatosan fejlődik, így az üzleti modell és a megoldás részletei napról-napra változhatnak. Az ötlet validálása során több érdeklődést kaptak, ennek eredménye volt Dr. Szánthó András csatlakozása a csapathoz tanácsadói pozícióban. Többször is kifejtette szándékát, hogy kipróbálná a megoldásukat klinikai körülmények között.

Vesage
A kifejlesztett termék a VeSage (ejtsd: veszidzs, eredete: VEgetable sauSAGE) nevet kapta. Ez egy zöldség alapú, magas tápértékű felvágott, a felvágottak közt egy új kategória úttörője. Kizárólag egészséges összetevőkből készül, fűszerek, C-vitamin és más természetes anyagok hozzáadásával, amelyek az ízt és az állományt alakítják ki. Szeletelt és rúd formában is hosszan eltartható kényelmi termék, funkcionális élelmiszer. Teljes mértékben glutén-, laktóz-, tartósítószer- és szójamentes, energiatartalma alacsony, növényi rost és vitamintartalma magas, így a VeSage vegetáriánusoknak, liszt-, vagy tejcukor-érzékenyeknek és átlagos táplálkozási szokásokkal élő emberek számára egyaránt tökéletes tápanyagforrás. A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Deák Tibor Szakkollégiumának csapata szerezte meg az Ecotrophelia Europe 2015 nemzetközi termék-innovációs versenyének első díját a VeSage-dzsel, amelyen 16 ország válogatott csapata versenyzett. A termék kifejlesztése megtörtént, tehát a sorozatgyártás, piacra bocsátás és a magyar valamint a nemzetközi szabadalmaztatás költségeit szükséges előteremteni. A gyártásra partner céggel kiépített kapcsolat rendelkezésre áll, a bérgyártás és a szükséges alapanyagok (forgótőke) beszerzése azonban jelentős költségvonzatú. Ezen kívül a jogilag tiszta működés feltétele a cégalapítás és annak fenntartása, melynek megvalósulása Újbudán történne.

Megosztás