Közel 680%-kal növekedett a magántőke-befektetések értéke a régióban!

 

Közép-európai tőkések tanácskoztak Budapesten – máshol Jeremie nélkül is nagyobbat ugrottak.

Magántőke, kockázati tőke és vállalati pénzügyek Közép-Kelet-Európában” címmel ma 18. alkalommal rendezi meg éves konferenciáját Budapesten a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA), ami a fontos döntéshozók, tanácsadók és szabályozó hatósági szakemberek kiemelt kapcsolatépítő fóruma. Az eseményen a világ legnagyobb ügyvédi irodája, a Dentons globális elnöke, egyben az amerikai Demokrata Párt Országos Bizottságának korábbi elnöke, Joseph Andrew tartott nyitóelőadást.

„A globális fejlődés és általában véve a gazdasági jólét szempontjából a következő kérdés megválaszolása jelenti a fő kihívást napjainkban: Hogyan oldhatjuk fel a globalizáció és a kulturális identitás közötti feszültséget?” – tette fel a kérdést Joseph  Andrew a konferencián. „A megfelelő jogi szabályozás segíthet enyhíteni ezt a feszültséget azáltal, hogy olyan szabályokat határoz meg az üzleti élet szereplői számára, amelyek kiszámíthatóak, betarthatóak, továbbá a helyi kulturális környezet és a különféle kormányzati, illetve gazdasági rendszerek által egyaránt elfogadhatóak.”

A MergerMarket adatai szerint 2015-ben 14,1 milliárd euró értékű befektetés valósult meg a közép‑kelet‑európai régióban, ami 680 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest.

„A közép-, kelet- és délkelet-európai régióban növekszik az ügyletek értéke, élénkül az aktivitás, és egyre több nemzetközi befektető lép be, illetve tér vissza a régióba” – nyilatkozta Zsembery Levente, a HVCA elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója. „Ennek a trendnek megfelelően Magyarországon is több jelentős regionális tranzakció zárult az elmúlt időszakban.”

„A magyar vállalatok ma már nemcsak a stratégiai, hanem a pénzügyi befektetők célpontjai között is szerepelnek. A legfrissebb M&A Barométerünk adatai alapján az utóbbi hat évben a magyar piacon megvalósult ügyletek összértékén belül a pénzügyi befektetések részaránya 25 és 48 százalék között alakult. Ez az egyik legmagasabb arány a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban. Jelentős a JEREMIE-alapok aktivitása, de a regionális és globális magántőke-alapok is befektetnek magyar vállalatokba” – mutatott rá Dömötör Zoltán, az EY igazgatója.

„A magántőke az organikus növekedéshez vagy a szakmai befektetők általi felvásárláshoz képest, számos alternatívát kínálhat a vállalkozások fejlesztéséhez. A magántőke olyan finanszírozást biztosít, amely illeszkedik a vállalkozás fejlődésének aktuális szakaszához, és segíti a céget abban, hogy a fejlődés következő szintjére léphessen“ – tette hozzá Hugh Owen, a konferencia egyik szponzora és támogatója, az Allen & Overy partnere. „A magántőke jelenléte folyamatosan élénk versenykörnyezetet biztosít, arra késztetve a stratégiai befektetőket, hogy rugalmasabbak, kreatívabbak és versenyképesebbek legyenek az árazásban.”

„A MergerMarket adatai szerint a regionális magántőke-befektetések értéke 2014 és 2015 között közel 680 százalékkal növekedett a régióban. Ez az élénkülés rendkívül pozitív jelzés iparágunk számára, és egyben a régió fejlődéséhez is jelentősen hozzájárul“ – hangsúlyozta Lendvai-Lintner Béla, az ARX Equity Partners partnere. „A nyugati-piacok változatlanul magas árázásához viszonyítva a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban viszonylag kedvező áron lehet hozzájutni néhány igazán kiváló vállalathoz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .