380 millióból Amerikát is megcélozza a foci-startup

Az online fantasy játékok fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó magyar startup sikeresen zárta befektetési körét, amely 1,4 millió dolláros tőkeemelést jelentett a cég számára. A Statzup Kft. távlati célja felvenni a versenyt az amerikai piacvezető fantasy sport cégekkel.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Statzup Kft. miután sikeresen lezárult a tavaly elkezdődött tőkebevonási köre, melynek keretében – több lépcsőben – 380 millió forintot (1,4 millió dollárt) meghaladó összeg érkezett a cégbe.

Az online fantasy futballjátékok fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó magyar startup Brazíliában piacvezetőnek számít, és 2016 első negyedévében már Észak-Amerikában is megvetette a lábát.

A befektetés részletei

A Statzup Kft. Series “A” befektetési körét a Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. biztosította. A Valorral létrejött üzleti kapcsolat kezdete óta a Statzup elérte a 1,5 millió felhasználót, megalapította amerikai leányvállalatát, irodát nyitott New Yorkban és Kaliforniában, illetve képviselteti magát az Egyesült Királyságban is. A startup cég nemrég megjelentette mobilapplikációját iOS-re valamint Androidra, amellyel forradalmasítani kívánja a mobil fantasy sportjáték-piacot.

A Statzup céljai

A befektetési időszak után kulcsfontosságú, hogy a Statzup minden szempontból megfeleljen a különböző célpiacokra vonatkozó eltérő szabályozásoknak. Ezért fontos, hogy a magyar céget egy, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő struktúra váltsa fel, és ennek a folyamatnak fontos eleme az amerikai jelenlét megerősítése, illetve az angliai képviselet kialakítása.

Stratégiai cél, hogy a Statzup felvegye a versenyt a Szilícium-völgy befektetői köre és a többek között a hagyományos amerikai sportok klubóriásait tulajdonló üzletemberek által finanszírozott piacvezető daily fantasy cégekkel. A magyar startup számára fontos stratégiai előny, hogy a kelet-európai közegben sokkal gazdaságosabban valósíthatja meg fejlesztéseit tengerentúli vetélytársaihoz képest.

Mi is az a daily fantasy sport?

A fantasy játékok lényege, hogy az adott bajnokságok iránt érdeklődő szurkolók kedvenc játékosaikból állíthatnak össze csapatot a megadott szabályrendszeren belül, játékosaik pedig valós teljesítményük, statisztikáik alapján kapnak pontokat. Az így elkészült “fantasy csapatok” az elért összpontszámok alapján kerülnek összevetésre. Az iparágat megújító daily fantasy koncepció lényege, hogy a versenyek a XXI. század követelményeihez alkalmazkodva már nem egy egész szezonon át tartanak, mindössze egy-két naposak, jellemzően egy bajnokság vagy torna egy fordulójára, illetve játéknapjára épülnek. A versenyen induló játékosok pedig az online pókerhez hasonlóan teljesítményük alapján pénznyereményhez juthatnak.

A viszonylag újnak számító koncepciót a szigorú szabályokkal rendelkező amerikai államok sorra legalizálják és szabályozzák, hiszen ez értelmezésük szerint nem szerencsejáték, hanem tudás alapú játék (Skill Based Game). New York államban például éppen napirenden van a daily fantasy sportokat szabályozó törvény elfogadása, mely megnyitja a piacot többek között a Statzup előtt is.
A Statzupot 2013-ban alapította két nagykanizsai fiatal, Simán Kristóf és Varga Tamás. Első játékuk, a nagysikerű MLSZ Fantasy Liga a Magyar Labdarúgó szövetség és annak fő szponzorai támogatásával indult, néhány nappal a magyar válogatott Hollandia elleni 8-1-es veresége után. A játék népszerűsége a válogatott kudarca ellenére kiemelkedő volt. A Statzupot a Microsoft Europe megválasztotta a hónap európai startupjának 2014 májusában.

2014 végén indult el a csapat Facebookba ágyazott játéka, a TheFantasyFootball, mely mára már több mint 1,4 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik a világ 186 országából. A Statzup 2015 óta egyetlen kelet-európai cégként tagja a fantasy játékszervezők nemzetközi érdekképviseleti szervezetének, az FSTA-nak. 2016-ban indult el a csapat amerikai piacra szánt, TheSix nevű daily fantasy futball játéka, amely azóta elérhető az Egyesült Államok mellett Kanadában, Brazíliában, Argentínában és Kolumbiában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .