Blogzine

Ipari digitalizációval hasíthat Magyarország

Az EIT Digital budapesti csomópontja „Az ipari és pénzügyi folyamatok digitális transzformációja” címmel rendhagyó eseményt szervezett budapesti központjában. A rendezvény kiemelt célja, hogy a hazai ipari szereplők és döntéshozók segítségével mélyebb betekintést nyújtson a digitális ipar és a digitális pénzügyek folyamataiba.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint: „A digitális átalakuláshoz szükség van a hazai résztvevők párbeszédére és együttműködésére, azonban a sikeres folyamathoz elengedhetetlenek az Európai Uniós kapcsolatok is. A digitális ipar és a digitális pénzügyek olyan iparágak, amelyek különösen érzékenyek a startup ökoszisztémára épülő forradalmian új üzleti modellek megjelenésére, ezért nem teljesíthetők ki Magyarország határain belül.” Az államtitkár hozzátette: „Az ELTE vezetésével működő EIT Digital budapesti csomóponttal való együttműködés kiváló lehetőség arra, hogy a hazai szereplők, vállalkozások is hozzájuthassanak innovációvezérelt, vállalkozásösztönző oktatási ismeretekhez, valamint részt vegyenek nemzetközi K+F projektekben, és jelentős számú fiatal tehetséget vonzzanak a digitális ipari átalakulás folyamatában.”

Lepsenyi_Digitalis_Transzformacio_EITDigitalHorváth Zoltán, az EIT Digital budapesti csomópontjának igazgatója, az ELTE Informatikai Karának dékánja kiemelte: „Az EIT Digital, mint az európai digitális átalakulás egyik vezető szereplője, forradalmian új digitális innovációk piacra segítésével, valamint tehetséges vállalkozók támogatásával járul hozzá az európai gazdaság növekedéshez és az életminőség javításához. Az EIT Digital több mint 130 vezető európai kis-, közép- és nagyvállalat, kutatóintézet, egyetem, valamint startup társulásából létrejött pán-európai ökoszisztémája segítséget jelenthet abban, hogy az európai digitális transzformációt segítő újítások, innovatív digitális technológiák Magyarországra is eljussanak és itthon is megvalósuljanak. A digitális átalakulásban nagy szerepet kap a felsőoktatás, az innováció és a kutatás-fejlesztés. Mind az ELTE, mind az EIT Digital célja olyan magasan képzett innovációs és vállalkozói szemlélettel rendelkező informatikusok képzése, akik globális szinten is versenyképes szaktudásukkal és áttörést jelentő informatikai kutatásaikkal segíteni tudják a digitális átalakulás hazai és európai folyamatát.”

Az ipar 4.0 és a pénzügyi szolgáltatások azon kiemelt területek közé tartoznak, amelyeket az elmúlt években a digitális transzformáció leginkább átalakított, megváltoztatott. E szolgáltatások részei annak az öt kiemelt digitális innovációs területnek is, amelyeken az EIT Digital közössége Európa legígéretesebb fiatal, növekedési fázisban lévő vállalkozásait keresi.

Az eseményen a szervezők lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek, hogy tájékozódhassanak a szervezet pán-európai startup versenyéről, az EIT Digital Challenge-ről. A nemzetközi verseny olyan fiatal, növekedési fázisban lévő vállalkozások számára kínál lehetőséget, amelyek üzletfejlesztési és tőkebevonási tanácsadást követően készen állnak arra, hogy nemzetközi piacra lépjenek.

Az EIT Digital Challenge-re öt digitális technológiához kapcsolódó területen (digitális ipar, digitális városok, digitális jóllét, digitális infrastruktúra és digitális pénzügyek) várják a pályázatokat 2016. július 15-ig. A résztvevők egyenként 50,000 eurós pénzjutalmat nyerhetnek, valamint támogatást kaphatnak az EIT Digital pán-európai innovációs hálózatának tagjaitól.

További információ és a jelentkezési lap az EIT Digital Challenge honlapján található. A versenyt bemutató videó itt tekinthető meg.

Megosztás