Blogzine

Viszlát startup, helló scaleup! – vélemények és benyomások egyenest Brüsszelből

Brüsszelben jártam, de startupot nem láttam. Már az unió vezető technológiai accerelátora, az EIT Digital Accelerator is a scaleupokra fókuszál, nagyon kezdő, ügyfelek és pár százezer eurónyi bevétel nélküli startupok kiesnek a pikszisből, pontosabban otthon kell segítséget keressenek, nem összeurópai szinten. Volt egy remek verseny, melynek részleteit itt is megtalálod, a konklúzióját, a trendek elemzését pedig az alábbi, szubjektív írásban.

A szakmai közönségnek kár elmagyarázni, de azért a figyelmet nem árt felhívni rá: a startupok igazi dinoszauruszok. Azzal a pontosítással, hogy a meteor, ami a kihalásukat okozza majd, még nem csapódott be a Földbe, de vészesen közelít! Kik élnek túl? Azok, akik villámgyorsan scaleuppá nőnek. Hol a határ a startup és a scaleup közt? Valahol a 300 ezer eurós (kb 100 millió forintos) saját árbevétel, vagy a 2 millió eurós (közel 650 millió forintos) begyűjtött tőke szintjén, illetve már a Series A (2-25 millió dolláros-eurós) befektetésre készülve – de ne szaladjunk ennyire előre.

(Tudom, itthon nincs sok ezekből, de hát ilyen a darwini startup-evolúció…)

Az elmúlt években akkora volt a pörgés startup fronton, nem csak nálunk, hanem további két tucat, – mondjuk így – fejlett országban, hogy amit technológiában ki lehetett találni, azt úgy nagyjából, mondjuk 99%-ban, ki is találták. Alkalmazni még kevéssé alkalmazzák, de azért ezzel sincs nagy gond, szivárog le a mainstream-be minden, ami digitális, meg ami IoT, meg ami Big Data, sőt, az is ami blokklánc.
Nem kell már feltalálni a meleg vizet. Már csak a nagyokat (a világ 500 legnagyobb vállalatát) kell meggyőzni arról, hogy „csinálják”. De persze egyre inkább őket sem kell győzködni, mert, ha a konkurens digitalizál, automatizál ezerrel, akkor bizony ő is, mindenki fog.
Jelentem a stratupokra így egyre kevéssé lesz szükség. Pontosítok: a felső egy százalék helyett (százból egy) a felső egy ezrelékre (ezerből egy) lesz rövidesen szükség, de ott is egyre sűrűbb a felhozatal, illetve egyre nehezebb meglépni ezt a scaleup szintet.

A legutolsó tech boom pedig nyilván nem a crowdfunding őrület volt, hanem az ethereum alapú „crowdfunding”, ahol is mintegy 1700 ICO-n (az Initial Coin Offering-ek egy része kamu, egy része értelmes projekt) keresztül derült ki, illetve derül majd ki, hogy merre megy a startup világ. Azon belül is a még utolsó igazi „forró” terület, a blokklánc őrület.
Szerintem ugyanis egyelőre ez volt az utolsó nagy startupos nekibuzdulás. Itt már a kicsiknek nagyon-nagyon kevés beleszólása lesz. Tényleg csak azoknak az apróknak, akik valami elképesztően újat, hihetetlenül meredeket nem találtak fel. (Pár példa a múltból: érintőképernyő, GPS, lítium ionos akku technológia, Waze, és hasonlók.) Azaz a meglévő technológiák összelegózása már nagyon kevés lesz a sikerhez, sőt a túléléshez.

Ezt magam is sejtettem, De azután az EIT Digital meghívására, Brüsszelben egy nagy startup (bocsi, scaleup) versenyen lehetőségem nyílt egy mélyebb beszélgetésre Dolf Wittkamperrel (képünkön), aki az EIT Digital Accelerator vezetője.

Az említett accelerátor ezernél is több vállalati ügyféllel, 300 feletti befektetővel és 200 körüli egyetemi partnerrel van jelen Európa 28 országában. Eddig 275 scaleupnak segítettek több mint 90 millió euró (30 milliárd forint) értékű tőke összegyűjtésében. (Hat éve működik az accelerátor, stratupokkal kezdték, de ma már csak a scaleupokra fókuszálnak.)

Szóval „némi” háttérrel, és tapasztalattal a háta mögött Dolf úr elárulta: azokban a deep tech scaleupokban látja a jövőt, ahol egy erős szoftveres, hardveres, vagy akár a kettő kombinációját jelentő, sokszor egyetemi kutatásokból kikerült termékek indulnak el.

Ezekből is az olyanok esélyesek náluk, ahol már fizető ügyfeleket is sikerült szerezni, azaz legalább 300 ezer eurós bevétel már megjelent, vagy összejött legalább 2 millió eurónyi kockázati tőke, azaz bőven megvannak az első körös befektetők. Másképp: a halál első völgyén (valley of death) már átjutott a cég.
Az EIT Digital Accelerator tehát nem az első lépésekben, hanem a továbblépésben segít. Befektetésben a Series A fronton, ahol a cég 2-25 millió eurós, vagy ennyi dolláros tőkét vonna be, és valódi nemzetközi terjeszkedés indul el, valódi partnerekkel és tényleges, fizető (de legalábbis fizetőképes) ügyfelekkel. Ebbe az európai vérkeringésbe tudja az EIT Digital Accelerator bekapcsolni a cégeket (és persze van kaliforniai jelenlétük is).

A minapi versenyen a nyertesek így nem csak 50 ezer eurós befektetést, hanem további 50 ezer eurónyi szolgáltatást is nyertek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ezer emlegetett vállalati ügyfélhez igen-igen erős európai ajánlólevéllel juthatnak be a cégek! Nézzünk pár nagy nevet az EIT Digital partnerlistájáról: Huawei, SAP, Ericsson, Kone, ING, Nokia, Siemens, BT, Airbus, Telecom Italia, Telefonica, F-Secure, Bosch… és még lehetne sorolni. Ráadásul itt nem arról van szó, hogy a magyar leánycégekhez van elérés, hanem közvetlenül az uniós főhadiszállások illetékes csapataival lehet együtt dolgozni.

Alább két pillanatkép a versenyről és a győztesek listája:

*

*

*

De persze van edukációs és tőkekeresést, sőt, munkavállalók keresését is segítő „lába” a mintegy 40 fős accelerációs szakértői csapatnak. Érdemes megnézni a legutóbbi pár hírt az uniós accelerátor háza tájáról: https://www.eitdigital.eu/newsroom/accelerator/

És most jön a legjobb: Budapesten működik az EIT Digital egyik HUB-ja a 11 európai közül – a keleti „blokkban” egyedüliként, azaz nem is kell messzire menni a segítségért.

Megosztás