Újabb forrás hazai kkv-knak

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium (NKFK). A Takarékbank, valamint a fővárosi és megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok konzorciuma által aláírt megállapodás célja, hogy elősegítse a mikro-, kis- és középvállalkozások forráshoz jutását és beruházásaiknak sikeres megvalósítását. Az együttműködésnek köszönhetően a Takarékokban hitelt vagy uniós támogatást igénylő ügyfelek a jövőben jelentős szakértői segítséget kaphatnak pályázataik és hitelkérelmeik elkészítése és benyújtása során. A tapasztalatok szerint a mikrovállalkozások támogatási- és hitelkérelmeinek 50 százaléka formai és egyéb hiányosságok miatt hiúsul meg, ezért azok megfelelő minőségű és szabályszerű előkészítése érdemben javíthatja a vállalkozók forráshoz jutási esélyeit.

A megállapodás értelmében a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok tevékeny segítséget nyújtanak a Takarékoknál hazai és uniós támogatásokat vagy hitelt igénylő vállalkozások részére pályázataik, hitelkérelmeik elkészítésében. Az alapítványok végigkísérik a projektet a kérelem első betűjének papírra vetésétől a hitel utolsó forintjának visszafizetéséig: előzetesen felmérik a projektek életképességét, valamint részt vesznek a hitelkérelem elkészítésében és a folyósításhoz szükséges dokumentumok, igazolások összeállításában is. Mindemellett a vállalkozó igényeinek megfelelő, akkreditált képzést biztosítanak külön díjazás nélkül, ahogyan az esetleges sikertelen pályázat esetén sem számolnak fel díjat.

A 2014-2020-as uniós ciklusban minden eddiginél kedvezőbb kondíciók mellett, sok százmilliárd forintnyi fejlesztési forrást hívhatnak le a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. A források célba juttatásának komoly gátja lehet, hogy a vállalkozások jelentős része nem rendelkezik a sikeres pályázáshoz vagy hitelkérelemhez szükséges ismeretekkel, például a támogatás vagy hitel odaítéléséhez elengedhetetlen, megfelelő minőségű és tartalmú üzleti tervvel. Mindemellett sokan eleve irreális elképzelésekkel vágnak bele az igénylésbe: vagy azért, mert a tervezett fejlesztés nem finanszírozható szabályosan, vagy azért, mert a fejlesztés nem életképes elgondolásra épül – hangsúlyozta Keresztes Péter. Az NKFK elnökségi tagja hozzátette, hogy a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványokhoz beérkező hitelkérelmek és pályázati anyagok több mint fele első körben formai és egyéb hiányosságok miatt finanszírozhatatlan, ugyanakkor ezek több mint 50 százalékáról a személyes tanácsadás során kiderül, hogy más projekttervvel, más fedezettel vagy egyéb módosítással megfelelő lehet.

A források célba juttatásának kulcsa, hogy a benyújtott fejlesztési projektek megfeleljenek a szabályosság, a szakmai megalapozottság és fenntarthatóság hármas szempontrendszerének – hangsúlyozta Szabó Levente. A Takarékbank vezérigazgatója szerint ez csak olyan szakemberek közreműködésével biztosítható, akik egyaránt jártasak a pályázati és a hitelezési területen is, továbbá készek a teljes projekt életét végig kísérni, biztosítani a szükséges képzést, mentorálást. A Helyi Vállalkozói Központok hálózata Magyarországon egyedülálló módon képes ilyen komplex szolgáltatást biztosítani, szakembergárdája évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésében, a hitelkérelmek összeállításában.

A Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium most megkötött stratégiai megállapodása érdemben javíthatja a vállalkozók forráshoz jutási esélyeit, egyúttal elősegíti az uniós visszatérítendő pénzügyi eszközök célba juttatását, illetve gyors és hatékony kihelyezését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .