Nagyságrendet ugorhat a sharing economy

A PwC elemzése szerint 2025-re a jelenlegi 28 milliárd euróról 570 milliárd euróra, azaz a hússzorosára emelkedhet az európai sharing economy öt legjelentősebb ágazatának – közösségi finanszírozás, közösségi alapú szállásmegosztás, személyszállítás, on-demand háztartási- és szakmai szolgáltatások – összes tranzakciója. Egyelőre magyar cég nem került fel az európai szolgáltatók közé.

Ez különösen előnyös a szolgáltatók számára, hiszen 2025-re a sharing economy keretében végbement tranzakciók értékének 85%-át, azaz 487 milliárd eurót tehetnek zsebre.

  • Az európai sharing economy növekedése az öt fő ágazatból leginkább négyre terjed ki.
  • Az öt kulcsszektor közül a háztartási szolgáltatások platformja terén várható a leggyorsabb növekedés.
  • Az on-demand szakmai szolgáltatások jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek – éves szinten 40%-kal bővül az ágazat.
  • A legismertebb szereplők mögött egy sokszínű ökoszisztéma húzódik meg. A PwC kilenc uniós tagállamban végzett részletes kutatást, amelyből kiderül, hogy ezekben az országokban ez ideáig legalább 275 sharing economy-szervezet jött létre.

Sharing economy assets 3
„A sharing economy lehetővé teszi a növekedésből származó bevételek elosztását a gazdaság egésze számára, továbbá bevett gazdasági és társadalmi trenddé nőtte ki magát, amely gyökeresen meghatározza életünket. A munkavégzési szokásainkat átalakító szabadúszó platformoktól kezdve egészen a helyi közösségekkel való kapcsolatépítés lehetőségét kínáló élelmiszer-megosztási platformokig, a sharing economy alapján működő vállalkozások Európa-szerte új gazdasági és társadalmi kapcsolatok kialakítását teszik lehetővé” – mondja Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának vezetője.

Sharing economy assets 3

„Az Európai Bizottság által bejelentett európai sharing economy agenda az első proaktív lépés egy sikeres és működőképes szabályozási keretrendszer kialakítása felé. Minden tagállamnak lehetőséget biztosít arra, hogy megvizsgálja, a vonatkozó szabályozási környezete megfelelő-e, valamint hogy van-e lehetőség további akadályok eltávolítására anélkül, hogy sérülne a piaci verseny, a munkavállalók jogai vagy a fogyasztók védelme – teszi hozzá a Kőszegi Árpád, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának menedzsere.Sharing economy assets 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .