Blogzine

Lecsap a piac az új programozó képzés elvégzőire

Töretlen a Codecool hallgatók lelkesedése a 18 hónapos, intenzív program első és második harmadának befejezéséhez közeledve.Budapesten az első, Miskolcon pedig már a második szemeszter vége felé járnak a hallgatók az informatikai szakoktatást végző Codecool Kft-nél. A 18 hónapos képzés a foglalkoztatók részéről elvárt programozói tudást biztosít és elhelyezkedést garantál, utólagos tandíjfizetési konstrukcióval.Immár közhely, hogy több tízezer informatikus hiányzik a szektorból Magyarországon, ami nem csak újabb cégek megtelepedését korlátozza, hanem komoly fejtörést okoz a meglévő társaságokon belül is. Azt gondolnánk, hogy a felértékelődő ritka szaktudás következtében lubickolnak az ajánlatokban a jó programozók, de a kapacitáshiány ennél súlyosabb. Túlterheltség, bérfeszültségek, időhiány okán elhalasztott szakmai továbbképzések, és sok más tünet rongálja a szektorban jelenleg dolgozók hangulatát.

A tűzoltás helyett strukturális változást igyekszik elérni a Budapesten és Miskolcon is oktatási központtal rendelkező Codecool Kft. A gyorstalpalókkal szemben valódi piacképes szaktudást ígérnek, 18 hónap intenzív képzés keretében. A hallgatók rendszeresen adnak számot tudásukról összetett programozási demonstrációs feladatok keretében. Ezeket júliusban is sikerrel teljesítették a hallgatók, akik között ugyanúgy találni tanácstalan érettségizettet és saját bevallása szerint is „büfészakos” diplomást, mint csalódott jogászt, vagy a szakmai korlátait áttörni kívánó régészt. Az első hetekben ugyan van némi lemorzsolódás, de később egymást motiválják a diákok, összedolgoznak, lelkesedésük a tanórákon túl is kitart: blogot vezetnek és maguk is segítenek az ősszel induló szemeszterekre való toborzásban.

„Noha a szakemberhiány égető, az csak látszatmegoldás, ha pár hetes kurzusok után programozónak nyilvánítanak tanácstalan fiatalokat.” – mondja Boda József, a Codecool társalapítója és cégvezetője. „Arról nem is beszélve, hogy ezzel a szakmát is alábecsülnénk. Higgadt, hosszútávon megoldást nyújtó megközelítést kell alkalmazni, ezért mi nem adunk alább a 18 hónapos intenzív programunkból.” Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a jövőre végző 50 miskolci és 60 budapesti hallgató csak csepp lesz a tengerben, ugyanakkor az ő elhelyezkedésük után ugrásszerűen nőhet meg mind a jelentkezők, mind a foglalkoztatók részéről a bizalom, így hosszú távon évi több száz képzett szakember kibocsátására nyílik lehetőség a Codecool hazai kapacitásaival. A tandíj utólag fizetendő, az első munkahelyen elért fizetésből törlesztve.

A Codecool alapítói a modellt már exportálták is, elsősorban olyan országokba, ahol a magyarhoz hasonló helyzettel néznek szembe az IT-munkaerőpiacon. Így például Krakkóban szeptembertől indul a szemeszter 60 fővel, de folyamatban van a spanyolországi terjeszkedés is.

Megosztás