Nyolc inkubátor program kapott támogatást.

Vidéki városokban indulnak a regionális startup-ökoszisztéma fejlesztési programok.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 8 projektet támogat az „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) című, ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázaton.

A többszintű szakértői bírálati rendszerben értékelt projektjavaslataikkal többek között győri, szegedi, debreceni, miskolci és pécsi inkubátorok létrehozására pályázhattak cégek egyenként legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatásra  a felelős Irányító Hatósághoz.

A negyvennél is több induló közül 8 csapat kapta meg a támogatást a amivel a GINOP-2.1.5-15) felhívásra jelentkezni lehet.

Az ötmilliárd forintos keretösszegű felhívás célja az innovációs ökoszisztéma fejlesztésének ösztönzése a konvergencia-régióban, hogy országszerte kialakuljanak az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok. Egy pályázó legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, amelynek legfeljebb 20%-a számolható el a létrejövő inkubátor közvetlen működési költségeire, a támogatás legalább 80%-a pedig az inkubátor által kiválasztott startupok finanszírozására fordítandó.

A KFI szakpolitikai véleményezés több anonim szakértői és egy testületi értékelés alapján történik nyilvános szempontrendszer alapján. A startup ökoszisztéma építésére benyújtott projektjavaslatokat öt anonim szakértő bírálta. Az ellenőrizhető értékelési szempontokat – ezek közé tartozik például az inkubátorok vezető testületi tagjainak szakmai tapasztalata, valamint a vállalt startup-befektetések száma – projektjavaslatonként két értékelő, a szakmailag mérlegelendő szempontokat – mint amilyen például az üzleti terv, a helyi startup ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv –, projektjavaslatonként másik három szakértő értékelte.

A testületi értékelési szakaszban a konzorciumvezetők 10 perces prezentációkat tartottak, amelyeket az Irányító Testület szintén pontozott.

szakpolitikai_velemeny_IH_850x198

A 44 beérkezett projektjavaslat – összességében három napig tartó – prezentációja és testületi értékelése után, a kialakult rangsor alapján sorolta az Irányító Testület az összes projektjavaslatot KFI szakpolitikai szempontból támogatandó vagy KFI szakpolitikai szempontból támogatásra nem javasolt kategóriába. Az NKFI Hivatal támogatói véleményeinek kialakításában fontos szempont volt, hogy a tervezett működési térségekben szakpolitikai szempontból csak egy, a legtöbb kompetenciaterületen a legmeggyőzőbb tevékenységi modellt bemutató inkubátor fenntarthatósága biztosítható.

Ez a felhívás is azon GINOP konstrukciók közé tartozik, amelyek esetében, abból a célból, hogy a kutatásfejlesztésre és innovációra szánt forrásból valóban kutatásfejlesztési és innovációs projektek valósuljanak meg, a forrásokat kezelő Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Irányító Hatósághoz – ahol a tényleges támogatói döntést meghozzák – csak az NKFI Hivatal ún. támogató KFI szakpolitikai véleménye birtokában adhatják be anyagaikat a pályázók.

Bővebben a KFI szempontú szakpolitikai véleményezés folyamatáról: http://nkfih.gov.hu/palyazatok/palyazatok-kfi-szakpolitikai-velemenyezese

A 2015 decemberében meghirdetett „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) című felhívás célja, hogy a megújult versenypályázati rendszerben új konstrukcióban nyújtson támogatást Magyarország konvergencia régióiban startup inkubátorok létrehozásához, tevékenységéhez. Az inkubátorok feladata, hogy innovatív ötletek alapján lehetőséget és finanszírozást biztosítsanak kezdő vállalkozások (startupok, spinoffok) részére az ötletek részletes kidolgozásához, megvalósításához, vállalkozássá fejlődéséhez. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20%-ának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor – legfeljebb 24%-os arányban – maga is résztulajdonossá válik.

Az NKFI Alap kormány által elfogadott éves programstratégiája alapján idén várhatóan hasonló célú, a központi régió innovációs ökoszisztémáját megerősítő hazai forrás is rendelkezésre fog állni.

Nyertes inkubátorok:

Sorszám A szakpolitikai véleményt kérő neve A projektjavaslat címe (megnevezése) Fő megvalósulási hely (helység) A projekttervben igényelt támogatási összege (Ft) Saját forrás mértéke (Ft) Összköltség (Ft)
1 BNL Start Partners Kft. BnL Start –  Build ‘n Large startup innovációs ökoszisztéma kiépítése az Észak-magyarországi régióban Miskolc-Egyetemváros 600 000 000 126 218 000 726 218 000
2 Creative Accelerator Kft. Élettudományi fókuszú akcelerátor létrehozása Szegeden Szeged 600 000 000 150 000 000 750 000 000
3 EH Invest Zrt. ” Startup és spin-off inkubátorház felállítása a Debreceni Egyetemen” Debrecen 542 000 000 148 500 000 690 500 000
4 Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft. IoT innovációs ökoszisztéma kialakítása az Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft. projekt megvalósítása keretében Bonyhád 600 000 000 150 000 000 750 000 000
5 Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt. A Negos Egészségipari Inkubátor kialakítása Pécs 600 000 000 150 000 000 750 000 000
6 OXO Labs Üzletviteli és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság OXO Labs Inkubátor Kapolcs 600 000 000 126 000 000 726 000 000
7 Quantum Leap Innovációs és Iparfejlesztési Kft. Quantum Leap Inkubátor Győr Győr 585 000 000 122 750 000 707 750 000
8 Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. Közép-Dunántúli innovációs ökoszisztéma építése a Virgo Ventures Technológia Inkubátor felállításának és fejlesztésének segítségével Balatonfüred 600 000 000 150 000 000 750 000 000

One thought on “Nyolc inkubátor program kapott támogatást.

 • 2016. november 25. péntek at 00:57
  Permalink

  Van egy ígéretesnek tűnő találmányom. Szeretném megvalósítani, de anyagi okok miatt nem vagyok képes rá! Feltaláltam a jövő egyszemélyes közlekedési eszközét! A pedálos autót. Több mint tíz éve hogy az Isteni szikra kipattant, az óta megszállottként kutatok kísérletezek. Mára minden letisztult, véglegesedett. Meglehetne építeni egy akár prototípust is. Megközelítően egy millió forintra lenne szükségem. Ennyiből akár egy kiállításra is megfelelőt tudnék előállítani.
  Röviden ismertetem a legfontosabb tulajdonságait: Egy forradalmian új, hajtástechnikai szerkezet a lényege, és a vele való alternáló mozgatás! Ezt az alkatrészt korábban csak és kizárólag szikra forgácsoló gépen lehetett volna megmunkálni, a rendkívüli minőségi anyaga miatt! De hála a lézertechnikai megmunkálásnak, ma már pontosan, szépen, termelékenyen, de főleg olcsón elő lehet állítani. Emiatt nagyon barátságos az előállítási költsége, ami a kategóriáját illeti. Ez a jármű, a kerékpár, és a személyautó közötti hiányzó lánc szemet pótolná, mert ilyen ma még nincs!
  Négykerekű, biztonságos, úgy testi, mint közlekedési szempontból. Kényelmes, oldal és háttámlával rendelkező ülése van. Éjjel-nappal, télen-nyáron, hegyen-völgyön át, tűző napsütésben, hideg szél, és esős időben is lehet használni! Emelkedőre menetkor visszaforgás gátlóként működik. Lejtmenetkor viszont felpörgés-gátlóként működik, mert egy elektro-mechanikai szerkezet rá segít.
  Kombinált hajtású, lábbal, és hibrid meghajtással működik! Az akkumulátora töltéséhez nincs szükség hálózati áramforrásra, (De jó ha van)! mert a saját motorjával fellehet tölteni, láberővel!
  Ez egy lassú jármű, mert a maximális sebessége nem haladja meg a 25km/órát. de tuningolással, illetve nagyobb energia felhasználással, növelni lehet a sebességét.
  Ezt a készüléket, akár egy mozgó fitnesz gépnek is lehet tekinteni, mert kézzel-lábbal is be lehet segíteni!
  Fontos: Amióta nincs nehéz fizikai munka, hízásra lett hajlamos az emberiség nagyobb hányada. Az életminőség javulása még rá is tett. A találmányom elsősorban a komputeren dolgozókat boldogítaná!
  A dilemmám az, ha ezt a közlekedési eszközt nyilvánosságra hoznám, már is több millió darabra lenne szükség világszerte! Elsősorban népgazdasági szempontból lenne nagy jelentőségű!
  Várom a véleményüket. Tisztelettel: Papp János
  Budapest.2016. 11.24.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .