Zöld energia megoldások diákoktól

Párizsban rendezték a hatodik Go Green in the City (GGitC) versenyt, a 12 döntős csapatnak. A 4 nap alatt a világ minden tájáról érkező egyetemisták nem csak versenyeztek tanultak is, sajnos magyar csapat nem volt köztük.

 Újragondolt városok

A GGitC hatodik kiírásának győztese az Anemoi csapat lett a német FH Aachen – University of Applied Sciences képviseletében. A két diák a nyertes pályaműben egy újszerű, hálózatfüggetlen, szélerőn és szivattyúkon alapuló megoldást dolgozott ki arra, hogyan lehetne a vidéki, mezőgazdasággal foglalkozó közösségeket alacsony költségek mellett tiszta energiával ellátni. A csapat egy olyan szélturbina- és szivattyúrendszert tervezett, amely ugyanazt a teljesítményt tudja biztosítani, mint a meglévő szolárszivattyúk, és azt javasolták, hogy a szélturbinát tartó tornyot cseréljék le Palmira-pálmára.

Az egyik győztes, Rini Bharadwaj a következőket mondta: „A GGitC segített abban, hogy megismerjem a fenntartható energiához kapcsolódó innovációt előmozdító technológiákat, a gyakorlatban is tesztelhessem az elméleti tudásomat, és hogy vállalkozóként gondolkodjak. A projektnek köszönhetően a számomra fontos területekre összpontosítottam, és egyértelműbbé vált számomra, mivel szeretnék foglalkozni a későbbiekben.”

A 2. helyezett, indonéz Scarf csapat arra vonatkozóan dolgozta ki ötletét, hogy hogyan lehetne tárolni és felhasználni annak a 350 000 embernek a mozgásából származó energiát, akik naponta áthaladnak a jakartai közlekedési vállalat beléptetőkapuin. A mozgásból termelt villamos energiát egy lítiumion-akkumulátorban tárolnák. Az egyetemisták számításai szerint a megoldás által termelt energia egy egész állomást el tudna látni árammal.

A bronzérmes brazil Holoenergy csapat azt tűzte ki céljául, hogy független és alacsony költségvetésű mikrogenerálással biztosítson villamos energiát világszerte. A csapat többféle módot is ajánl az energia mikrogenerálására: hulladékból, egy házon keresztül, és játszótereken. Ez a megoldás a higiéniai problémákat sem hagyná figyelmen kívül, és biztosítaná az áramellátás hosszú távú fenntarthatóságát.

Tehetséggondozás

A döntőt megelőző több hónapos munka során minden csapatot egy Schneider Electric-kolléga mentorált, aki nemcsak technikai szakértelmével nyújtott segítséget, hanem a projektmenedzsmenttel és a zsűri előtt tartandó végső bemutatóra való felkészüléssel kapcsolatos tanácsokat is adott.

A győztesek, Vivian Silas Jeyachander Manohar és Rini Bharadwaj első osztályú körülmények között utazhatják be a világot a Schneider Electrickel, melynek során meglátogathatnak két létesítményt, valamint találkozhatnak a vállalat munkatársaival és felsővezetésével. Továbbá mindkét győztes álláslehetőséget is kap a globális cégcsoportnál. A másik két dobogós csapat pedig részt vehet egy felvételi interjún, és tanácsadást kaphat jövőbeli interjúkhoz is.

„A fenntarthatóság kiemelten fontos szerepet játszik a stratégiánkban. Vállalatunk növekedésének támogatása érdekében minden lehetőséget megadunk jelenlegi és jövőbeli alkalmazottainknak, hogy kibontakoztassák a tehetségüket, hiszen ők jelentik a Schneider Electric sikereinek kulcsát” – mondta Olivier Blum, a vállalat ügyvezető alelnöke és a humán erőforrásokért felelős részlegének vezérigazgatója.

A Go Green in the City-vel kapcsolatos további információt a verseny honlapján, Facebook és Twitter oldalán talál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .