Blogzine

A Now Technologies nyerte a Chivas The Venture magyar fordulóját

A nyertes startup, aki hazánkat képviseli a Los Angeles-i világdöntőn a kerekes-székeket innovatív vezérlőrendszerekkel felokosító Now Technologies lesz!

A nyertes projekt Magyarországot képviseli majd: először Angliában az európai fordulón, ezután pedig 2017 júliusában New Yorkban a nemzetközi mezőnyben. A Now Technologies csapatot tizennégy pályázó közül választotta ki a startup-szakemberekből álló zsűri (névsort lásd lentebb).

Az értékelés több lépcsőben zajlott: a 14 jelentkezőből ugyanis 4 cég jutott a december 8-i végső megmérettetésbe, amit Budapesten a Premier Kultcaféban tartottak meg.

A mezőny erős volt, hiszen a második helyezett Taqanu nevű megoldás egy különleges szoftvermegoldáson alapuló banki rendszert fejleszt. Ezzel az identitásukat igazoló iratokat is sokszor elveszítő menekülteknek lehet kezükbe adni újra egy digitális bankszámlát.

A harmadik helyet megosztva a SignAll és az InSimu nyerte. Az előbbi a jelnyelv valós idejű gépi (kamerás és szoftveres) lefordítását oldotta meg mintegy hat éves fejlesztőmunkával, tucatnyi szakemberrel. Az utóbbi pedig igen innovatív orvos-képző eszközt, egy „virtuális pácienst” hozott létre. Ezen már ma is gyakorolhatnak a debreceni orvostanhallgatók, méghozzá anélkül, hogy esetleg hibás vagy pontatlan diagnózissal hús-vér emberekben kárt tennének.

A magyar és a nemzetközi szakértők szerint a legnagyobb üzleti potenciál és egyben a társadalom számára is leghasznosabb innováció mégis a Now Technologies projektjében rejlik. Olyan eszköz, amely sok millió ember és családjaik életét könnyítheti meg világszerte. Lebénult emberek sokszor elveszítik végtagjaik akaratlagos mozgatásának képességét, súlyosabb esetben beszédkészségük is sérül. A Now Technologies fejlesztése a GyroSet Guide kontroller tulajdonképpen a világon az első kereskedelmi forgalomban kapható „Intelligens kerekesszék vezérlő” rendszer.

A másik eszközük, a GyroSet Glory pedig egy headset, amely a fej térbeli orientációját méri, ezáltal a mozgássérült intuitív módon, fejének mozgatásával irányíthatja a székét.
A vezérlést pedig a kontrolleren futó saját operációs rendszerük végzi, amely gesztusfelismerés útján automatikusan adaptálódik a felhasználó akaratlan rángásaihoz, remegéséhez.
A magyar fejlesztésű rendszer ezen felül a headset számítógépes egérként való használatát is lehetővé teszi.

Ez a sok ember életét radikálisan megkönnyítő, alaposan előkészített, éppen sorozatgyártás előtt álló projekt fog megmérkőzni 2017. nyarán, a világdöntőn, a másik, több mint 30 ország képviseletében versenyző startuppal, az 1 millió dolláros díjért.

A Budapesten első alkalommal megrendezett verseny a fenntartók szándékai szerint a díjjelentős összege mellett ráirányítja a figyelmet arra: mennyire lényeges, hogy az új technológia adta lehetőségeket elsősorban a problémák megoldására hasznosítsák.

A mezőny résztvevői pedig fontos új irányokkal ismerkedhetnek meg, felmérhetik vállalkozásuk helyét, szerepét, a projektjük előrehaladását, és igen értékes visszajelzéseket kaptak a zsűritől.

A versenyről:
A Chivas Regal idén harmadszor indította el a legígéretesebb, a társadalom számára leghasznosabb induló vállalkozások keresését. Nemzetközi szinten 1 millió dollár a díjalap, amellyel támogatni fogják azokat a vállalkozásokat, amelyek a jövőben a leginkább hozzájárulnak a társadalom, a világ hosszú távú fejlődéséhez.

Az elmúlt években, a verseny korábbi fordulóiban a gazdaság legkülönbözőbb területein működő vállalkozások kaptak támogatást, például egy vezeték nélküli termőföld figyelő rendszer, amely a gazdaságosabb öntözést teszi lehetővé, vagy az a vállalkozás, amely műanyaghulladékból készít házépítésre alkalmas téglákat.

A magyar vállalkozások először itthon mérettettek meg szakértő zsűri előtt, és a decemberi magyar döntő nyertese 1 millió forint, a második helyezett félmillió forint, a 3-4ik helyezettek pedig negyed-negyedmillió forint jutalommal a zsebükben távozhattak.

A nemzetközi döntő felkészítő tábora Oxfordban lesz, majd a New York-i döntő februárban esedékes.

A zsűri tagjai voltak:

– Weiszbart Zsolt a White Summers Budapest részéről;
– a Forbes Magazin start-up specialistája Zsiborás Gergő;
– az Insiderblog.hu és a Figyelő magazin szerkesztője Dr. Halaska Gábor,
– Orosz Bálint a Skyscanner részéről,
– Katona Bence, az MFB Zrt. Hiventures nevű, startupokra fókuszáló (50 milliárd forintos keretösszeggel elinduló) tőkealap-kezelőjének befektetési vezérigazgató-helyettese
– a Chivas Regal képviseletében Mosonyi Csaba márkaigazgató.

Megosztás