A Puli töretlenül folytatja útját a Hold felé

Öt csapat maradt talpon a Google Lunar XPRIZE végső (?) fázisában: a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és a Hakuto csapatainak 2017. december 31-e előtt kell elindulniuk égi szomszédunkra. A Puli jelen állás szerint 2019-ben indulna a Holdra az Astrobotic Peregrine leszállóegységén.Az XPRIZE Alapítvány kedden, január 24-én jelentette be, hogy a Google Lunar XPRIZE versenyében öt csapat maradt talpon. Az izraeli SpaceIL, az amerikai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto  küzdhet a 20 millió dolláros fődíjért. Egyúttal odaítélték az 1 millió dollárral jutalmazott ún. “Diversity Prize”-t is: a tavaly december 31-i határidő előtt még versenyben lévő 16 csapat, köztük a Puli, egyenlően részesült a díjból. Chanda Gonzales-Mowrer, a GLXP menedzsere megjegyezte: “Az XPRIZE és a Google mély tisztelettel hajol meg valamennyi csapat ismeretterjesztő tevékenysége előtt. … A csapatok midegyike nagyszerűen demonstrálta, hogy nem kell kormányzati szuperhatalomnak lenni ahhoz, hogy megvalósítson egy holdi küldetést; egyúttal széles körben inspirálták a nagyközönséget, hogy érdemes a matematikát, a műszaki és természettudományokat művelni.”
A Puli büszke elért eredményeire és a díjra, és továbbra is minden erejével folytatja országjárását és tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét is; az érdeklődők legközelebb Debrecenben, a Science No Fiction Tudományfesztiválon találkozhatnak vele február 4-én és 5-én.
A Puli, annak ellenére, hogy már nem vesz részt a GLXP-ben, töretlenül folytatja programját. “Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy hat éven át részt vehettünk a világ legizgalmasabb technológiai versenyében. Gratulálunk a SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus és Hakuto csapatainak, és sok sikert kívánunk mindannyiuknak a GLXP következő fázisához. Természetesen mi is jobban örültünk volna, ha  versenyben maradunk, de a szoros határidőt sem partnerünk, az Astrobotic, sem mi nem láttuk teljesíthetőnek. Ezért nem is adott be indítási szerződést az Astrobotic, és így mi sem.”- mondta el Dr. Pacher Tibor csapatvezető. “Ebben nem vagyunk egyedül: az Audi támogatását élvező Part Time Scientist vezetője, Robert Böhme is azt tartja, túlságosan kockázatos rohamtempóra kapcsolni, hogy 2018 közepére tervezett indulásukat előrehozzák. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a Google Lunar XPRIZE egy nagyszerű dolog: a verseny, függetlenül attól, hogy lesz-e hivatalos nyertes (akár még egy esetleges hosszabbítás után), pontosan azt érte el, amire létrehozták: hatékony katalizátorként működik egy új piac létrehozásában.” – tette hozzá Pacher.
John Thornton, az Astrobotic vezetője már korábban megfogalmazta kritikáját a GLXP szorosnak tartott határidejére vonatkozóan: “Sok csapat számára az indítási szerződés biztosítása egy életben maradási kísérlet. A túl korai indítási dátum a csapatokat veszélyes kockázatok vállalására kényszeríti. Vannak csapatok, amelyek azt ígérik, 2017-ben elindulnak, de még el sem kezdték megépíteni leszállóegységük repülési példányát. Vannak, akik vadonatúj rakétára fogadnak, amely még sohasem repült. Mások nagy haladásról számolnak be, hogy a címlapokra kerülhessenek. Megint mások sietősen dolgoznak szondájuk megépítésén, és remélik, hogy minden jól megy majd.” – Thornton hozzátette: “Pittsburghi “rozsdaövezeti” cégként már indulásunkkor arra törekedtünk, hogy hosszú távon fenntartható üzleti modellt építsünk ki. Hisszük, hogy fontosabb ügyfeleink érdekeire fókuszálni, mint egy verseny irreális határidőinek megfelelni. Első küldetésünket 2019-ben kívánjuk megvalósítani, amikor mind ügyfeleink, mind pedig a mi technológiánk készen állnak majd.”
A Puli teljes erővel dolgozik azon, hogy az Astrobotic első küldetésén – amelynek során amerikai, chilei és japán partnereivel együtt egy különlegesen izgalmas eseményt is terveznek a tudományos-műszaki célok megvalósítása mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .