Blogzine

Startup aranyláz: 6 milliós fődíj, 45 milliós befektetés

Energetikai startupoknak csaknem 11 milliós összdíjazású hazai és 45 millió forintos befektetési lehetőséget adó nemzetközi versenyt hirdet az InnoEnery. A PowerUp! versenyre már csak szeptember 11-ig lehet jelentkezni, a magyar elődöntő: október körepén. Budapesten lesz a 15 régiós országot érintő nagy döntő is november 22-én.

Csütörtökön egy igen izgalmas és érdekes háttérbeszélgetésen mutatkozott be egy uniós, energetikai startupok számára jelentős lehetőségeket biztosító verseny, az InnoEnergy PowerUp!
Ennek magyar fordulójára szeptember 11-ig lehet nevezni, a verseny pedig október közepén lesz, melyen az első helyezett 20, a második 10, a harmadik pedig ötezer eurós díjat és persze kellő nyilvánosságot kap ötletéhez, projektjéhez. Sőt, a legjobbak 15 régiós ország csapatával október közepén elődöntőn vehetnek részt, ahol esélyt kapnak arra, hogy a nagy nemzetközi döntőbe bejussanak. (Ez november 22-én lesz, szintén Budapesten, és 150 ezer eurós fődíj jár a nemzetközi mezőny nyertesének!)

A versenyre jelentkezés itt:

http://powerup.innoenergy.com/

Az aranyláz tehát folytatódik, ahogy a tavalyi PowerUp egyik nemzetközi nyertese, Fischer Zoltán fogalmazott az említett háttérbeszélgetésen. Az energiatakarékos mosógépeket fejlesztő LEAP alapítója, a „15 perces mosógép” ismert feltalálója szerint annyiban is hasonlít a startup lét az aranyásáshoz, hogy itt csak a legkeményebben dolgozóknak van esélyük a sikerre.

Szerencsére viszont számos kezdeményezés teremt támogató légkört a startupoknak, mint Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary alapítója, a debreceni EH Invest inkubátorház vezetője elmondta, Startup Campus programjuk és a Hiventures tőkealap korai fázisú cégeket támogató programjai végre a legjobb ötletek legelszántabb kis csapatai számára is kínálnak pénzügyi és szakmai támogatást.
Korábban ugyanis főként érettebb csapatokat támogattak a Jeremie programok, így a jó ötletek, jó projektek a fejletlen angyalbefektetői körrel tudtak csak próbálkozni, most viszont a Magyar Fejelsztési Bank említett 55 milliárdos keretösszeggel dolgozó Hiventures tőkealapja és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 11 támogatott inkubátorháza is segíti a legkoraibb fázsban lévő ötleteket, projekteket is. Sőt, a Startup Campus London és az Egyesült Államok mellett rövidesen Berlin felé is épít egy hídfőállást. Ide szintén kijuthatnak a legígéretesebb, ám korai fázisban lévő startup csapatok is.
A nemzetközi mezőnybe pedig el kell jutni, hiszen például az egyik legnevesebb globális programba, a Y-Combinator accelerátorba 6-7 ezer csapat jelentkezik félévente! A cél, hogy a globális várkeringésbe is jobban bekapcsolják azokat a hazai innovációkat, amelyek valóben alkalmasak a globális sikerre.
A Prezi, a Ustream és a LogMeIn sikeres cégek, de a startup világban ‘nyugdíjasnak’ számítanak, muszáj a frissebb csapatoknak is lehetőségeket biztosítani a nemzetközi porondon is – fogalmazott Kovács Zsolt. Szerinte még inkább fel kell vennünk régiós szinten is a versenyt Varsóval, Béccsel.

A tavalyi verseny

Ide kapcsolódhat a rangos PowerUp verseny is, már csak azért is, mert energetikában (például az elektromos autók, okos energiaelosztó-hálózatok, okos városok) hatalmas robbanás előtt áll a startup ökoszisztéma világszerte.

Mint tudjuk az energetika lassan változó ágazat, tőkeigényes, de hatalmasak a lehetőségek, elég például a világsikerű Tesla-ra gondolni – fejtette ki Dervalics Ákos, energiaipari innovációs és business coach, az InnoEnergy PowerUp! verseny hazai szervezője. Dervalics Ákos hozzátette: egyedi szektor az energetika, mert itt egy jó ötlet illetve egy működő prototípus elkészítéséhez több tőke és nagyvállalati támogatás is jobban szükséges, hisz az energetikában a legnagyobb cégek működnek, máshogyan kell az innovációknak utat törnie, mint például a kereskedelemben.

Fischer Zoltán szerint aki több fórumon bizonyított, több a kitörési lehetősége, nagyobb a kapcsolatrendszere és a mozgástere. „Az elődöntőket és a döntőt megelőző többnapos workshopok alatt nemzetközi mentorok és befektetők is láttak minket, foglalkoztak velünk és a megfelelő kérdésekkel és meglátásokkal segítettek tökéletesíteni nem csak a pitch anyagunkat, de magát az üzleti és termékkoncepciónkat is.” Ezekből a célzott beszélgetésekből pedig feltehetően 120.000 eurós befektetés lesz az InnoEnergy részéről.

Megosztás