Blogzine

Tudósítás: varsói női tőkés-találkozó

Október közepén Varsóban, a Google Campuson került sor a kelet-közép-európai női kockázati tőkések első találkozójára , azaz a CEE Women in VC Meetupra. A találkozón 13 országból 60 női kockázati tőkés vett részt, s 27 felszólaló 6 panelban 8 órán át osztotta meg egymással és a hallgatósággal szakmai tapasztalatait. Erről szeretnénk pár gondolatot megosztani.

A kockázatitőke-iparág több mint 60 női kockázati tőkésének varsói találkozóját az Experior Venture Fund kezdeményezte, együttműködésben egy bizottsággal, mely hat ország női kockázatitőke-befektetőjét képviselte. A konferencia eredeti célja annak megvitatása volt, hogy milyen kihívásoknak kell a kockázati tőkével induló cégek finanszírozása területén működő női vezetőknek megfelelniük, hogyan tudnák szorosabbra fűzni az együttműködésüket, s hogy miként tudnák előmozdítani a kelet-közép-európai régióba beáramló és az ígéretes cégekbe befektetésre kerülő kockázati tőke bővülését. A két női vezető irányítása alatt álló lengyel Experior Venture Fund a kelet-közép-európai régióban 16 ígéretes induló vállalkozásban rendelkezik kockázatitőke-befektetéssel.

Az elmúlt évtizedben a kockázatitőke-alapokat kezelő cégek kulcsfontosságú döntéshozói közé sorolt női partnerek aránya 10% -ról 6% -ra csökkent a Babson College tanulmánya szerint. Mint ismert, a kockázati tőke a jövő gyorsan növekvő vállalkozásait finanszírozza. A rendezvény résztvevői szerint a döntéshozói kör diverzifikáltsága olyan előnyt jelent a kockázatitőke-ipar számára, amely többek között a befektetések magasabb megtérülésében, a befogadóbb befektetői kultúrában és a női vállalkozók jobb finanszírozási lehetőségeiben egyaránt megnyilvánul.

A CEE Women in VC esemény végső soron a közép-kelet-európai régió hét országból származó női kockázati tőkéseinek közös kezdeményezése. E különleges rendezvény kapcsán érdemes megemlékezni a szervező bizottság tagjairól: Olga Afanasyeva ügyvezető igazgató (VC & PE Association, Ukrajna); Marzena Bielecka vezető partnere (Experior Venture Fund, Lengyelország); Silke Horakova ügyvezető igazgató (PE & VC Association, Csehország); Kinga Stanislawska ügyvezető partner (Experior Venture Fund, Lengyelország); Zlatolina Mukova partner (Neveq, Bulgária); Sille Pettai alapkezelő (SmartCap, Észtország); Pinter Ibolya ügyvezető titkár (HVCA, Magyarország) valamint Tatiana Zabasu ügyvezető partner (South Central Ventures, Szlovénia).

Kinga Stanislawskát, az Experior alapító és ügyvezető partnerét az induló cégek és a kockázati tőke területén a TOP 50 európai legbefolyásosabb női vezetőjének tartják.

Szabó Eszter, a rendezvény fő előadója, a most alakult magyarországi Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület elnöke szerint a régió alapadottságai alapján sokkal jobb helyezést biztosíthatna magának az öldöklő globális versenyben. Ehhez az kellene, hogy Közép- és Kelet-Európa egy valódi együttműködésen alapuló innovációs központként épülne fel és így is pozicionálná magát. A két évtizedes Fortune 50 cégnél szerzett tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy csak a férfiakkal együttműködésben lehet növelni a nők szerepét az üzleti döntésekben és az innovációban. A gazdasági térségünknek vannak titkos tartalékai, csak egy 21. századi digitális kori jövőkép mentén, professzionálisan, összehangoltan kellene dolgozni rajtuk – fogalmazott Szabó Eszter.

Életkép a mama-barát varsói Google Campusban :)

 

 

 

Megosztás