Blogzine

Legyél kártyabirtokos villámgyorsan és kényelmesen!

[wdps id=”1″]A frusztráló ügyintézésnek vége: végre-valahára otthon, pár kattintással és egy videóhívással nyithatunk bankszámlát és igényelhetünk hozzá kártyát.

Ahhoz pedig, hogy új kártyánkkal fizethessünk meg sem kell várni a plasztiklap 1-2 hetes elkészültét! Az új online megnyitott bankszámlánkhoz tartozó kártyát pár óra múlva az okosmobilunkba varázsolhatjuk. Resszkess készpénz, reszkess Cash…

(De Johnny Cash-t most hagyjuk is, nagyon jók az albumai, de a fiatalság nem ismeri már a 10-15 évvel ezelőtti American szériát sem, ha meg ismeri, akkor online vásárolja, nem CD-n – lásd a képen a Cash CD-t :)

A viccet félretéve: a készülékbe költöztetett virtuális bankkártyával a fenti művelet után már „pittyenthetünk” is – bárhol a világon az egyérintéses terminálok millióin!

Nézzük lényegre törően, hogyan és mely bankok ügyfeleként használhatjuk ki a bolti mobilfizetés előnyeit.

 

El sem hiszem, végre-valahára a konzervatív bankvilágot is menthetetlenül elérte a digitalizáció…

Nem, nem az SMS-es egyenlegértesítőre, vagy az egyérintéses bankkártyákra gondolok, hiszen mindkettő gyorsan elterjedt, ahogyan a banki applikációk is. A húsz év körüliek már azt sem tudják, milyen volt az élet okostelefon, közösségi szájtok és a pofonegyszerű, ám mégis biztonságos, „csippantós” egyérintéses kártyák, vagy akár a mobilokba költöztetett bankkártyák nélkül.

Nem, én most arra gondolok, hogy idén július óta végre a törvények is lehetővé teszik, hogy sorban állás, sorszámhúzás, azaz bankfiók személyes felkeresése nélkül, egyszerű videóchat-el (persze egy érvényes személyivel és lakcímkártyával) azonosítsuk magunkat, így új bankszámla tulajdonosává váljunk. Ilyen funkciót először az MKB és a Gránit Bank kínált fel. Mert miről is van szó?

Bepötyög az ember pár alapadatot, megnyom pár gombot a képernyőn, majd vagy azonnal, vagy egy egyeztetett időpontban egy videóhívással „felkeresi” a banki ügyintézőt, aki élesíti a bankszámlát és mindjárt az igényelt bankkártyát is! Igaz, hogy maga a fizikai plasztiklap ugyan 1-2 hét alatt készül el és jut el hozzánk, ám a digitális, virtuális bankkártya azonnal készen van! Azaz, ha a kedves ügyfél letölti az adott bank applikációját, akkor a számla, majd a kártyaaktiválás 1-2 órás idejét követően szinte azonnal hozzájut a hipermodern, telefonba „varázsolt” egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártyához. Persze később a plasztiklapot is megkapja, mellyel aztán még azon a pár helyen is fizethet, ahol nincsen egyérintéses terminál.

A telefonba integrált bankkártya használata nem csak nagyon egyszerű, de igen biztonságos is: annyi szükséges csak ehhez, hogy a telefon rendelkezzen egy úgynevezett NFC funkcióval. A legtöbb android rendszerű, minőségi modellen ez már jellemzően alaptartozék, csak az olcsóbb vagy a régebbi készülékekből hagyják ki az NFC-t a gyártók.

Az újgenerációs mobilfizetési szolgáltatásoknál – jelenleg a GRÁNIT Pay, az MKB Pay, és a Simple by OTP – nem szükséges a SIM kártya cseréje sem, a mobilfizetés egyszerűen, online igényelhető, és néhány perc alatt aktiválható. (Van olyan megoldás is hazánkban, a Telenor és a Budapest Bank közös szolgáltatása, a Mobilpass, amelyhez a mobilszolgáltatónál kell igényelni egy új SIM kártyát, így a szolgáltatás elindítása valamivel több időt vesz igénybe.)

Magyarán az első számláját nyitó Bence vagy Kati egy személyivel, lakcím-kártyával és egy NFC képes mobillal akár fél óra alatt számla- és kártyabirtokossá válhat. A délelőtt igényelt és megnyitott számlájáról pedig akár már délután fizethet a Balaton parti buliban vagy egy budapesti romkocsmában, esetleg egy street food truck-nál a különleges hamburger menüért – és persze bármi másért.

Megosztás