Blogzine

Ilyet rég láttunk: 800 jelentkező, 100+ kihelyezés (9,5 mrd) a Hiventuresnél

[wdps id=”1″]Száznál is több befektetési döntés, 8 hónap alatt 9,5 milliárd forintnyi kihelyezés – ez a Hiventures mérlege. Több befektetést valósítottak meg, mint tavaly az egész piac. A Hiventures eddig 800 projektet vizsgált meg!

Miután 2016 tavaszán végleg lezárult Jeremie-s alapkezelők kihelyezési időszak a lóvé szinte eltűnt a magyar tőkeporondról. Az MNB és a Nemzeti Kutatási- Fejlesztési- és Innovációs Hivatal (NKFIH) viszont 2016 végén hatalmas programot indítottak azért, hogy az erős nemzetközi üzletekké formálható magyar innovációk versenyképes maradjanak a nagyvilágban. Az MFB jól döntött tavaly: a fiatal és igen agilis vezetéssel gyorsan és hatékonyan állt fel a Hiventures.

Íme az eredmények: a Hiventures eddigi működésének mérlege tehát: több mint 800 beérkezett és átvizsgált projekt, ebből 102 pozitív befektetési döntés 9,5 milliárd forint értékben, amiből 4,5 milliárd forint Európai Uniós forrásból fog megvalósulni. Ez a volumen 56 inkubációs, 25 magvető és 21 növekedési életszakaszban lévő vállalkozás tőkeinjekcióját fedezi.

„A Magyar Kockázati Tőke Társaság adatai szerint 2016-ban összesen 94 befektetés valósult meg. A Hiventures sikerességét mi sem igazolja jobban, hogy kevesebb, mint egy év alatt egyedül több ügyletet valósított meg, mint tavaly az egész piac, noha a nagy tranzakciószámot jelentő Jeremie véghajrá is arra az időszakra esett” – mondta Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.

Egyébként a befektetések kihelyezése már most 3,3 milliárd forint felett van, ebből 1,3 milliárd Európa Uniós forrásból jött létre.  A számok azért mások mert itt ugyebár a tényleges kihelyezésről, a folyósított, átutalt összegről, míg korábban említett szám a befektetési szerződésekben szereplő, összesen kihelyezendő forrást mutatta. Az amúgy is meggyőző számok ráadásul ez év végéig tovább fognak nőni, ezzel túlteljesítve a 4,1 milliárd forintos első éves üzletmenetre vonatkozó elképzeléseket.

A Hiventures befektetési programok sikerességet nemcsak a projektek mennyisége, hanem azok minősége is bizonyítja. Az elmúlt időszakban szinte minden meghatározó startup iparági területen működő projekttel foglalkoztak, a medtech, fintech, e-kereskedelem, illetve a big datatól egészen az olyan projektekig, amelyeknek jelentős pozitív társadalmi és környezeti haszna van.

A legnagyobb nemzetközi potenciállal bíró startupok között lehet említeni a Now Technologies, akik fejmozgással vezérelhető okos kerekesszék vezérléseket gyárt. E megoldásával a mozgáskorlátozott emberek mindennapjait teszi könnyebbé a Now Technologies. Vagy ott van a Monsun, mely egyedi designos és környezettudatos mosó-és öblítőszer családjával a Souldrops-szal a napokban hódította meg világ egyik legnagyobb reklámversenyét New Yorkban. Érdemes még megemlíteni a Neticle-t, mely ma már Magyarország és hamarosan a régió piacvezető médiafigyelőjévé lép elő, méghozzá a legmodernebb, hazai fejlesztésű, neuromarketingre épülő megoldásaival.

Sőt, pár nappal ezelőtt aláírásra került egy újabb 6 milliárd forintos tőkealap kezeléséről szóló megállapodás a GINOP-8.2.3-17 Specializált seed és pre-seed befektetési tőkealap induló IKT vállalkozások számára új ötletekhez, új piacra lépéshez kockázati tőkeprogram kapcsán, ami arra hivatott, hogy a 2029-ig a Közép-Magyarország régión kívül megvalósuló magas növekedési potenciállal és nemzetközi piacra lépéssel kecsegtető digitális termékek és szolgáltatások fejlesztését támogassa. Ez 13 év alatt közel 120 projekt támogatását jelenti átlagos 9 milliós inkubációs, 60 milliós magvető és 300 milliós növekedési életszakaszban lévő innovatív vállalkozások befektetési összegekkel kalkulálva. Sőt, 2017 év végéig már ebből az alapból is megvalósulnak majd kihelyezések.

A Hiventures portfoliójába került vállalkozásokról még több információ a www.hiventures.hu/portfolionk oldalon.

Megosztás