Blogzine

Innovatív magyar könyvkiadó – hallottál már róluk?

Az olvasók imádják igényes kiadványaikat, a nagy áruházláncok alig várják, hogy polcaikon az ő borítóik díszelegjenek, eladásaik évről évre ugrásszerűen növekednek, és még mindig csak az út elején járnak. A BOOOK Kiadót érdemes lesz figyelemmel követni, mert a magyar könyvpiac egyik legizgalmasabb céges sztorija bontakozik ki a szemünk előtt. Ebben pedig nagy szerepet játszik a Széchenyi Tőkebefektetési Alap is, amely 2015-ben 50 millió forintot fektetett a vállalkozásba.

A könyvpiac rendkívül tőkeigényes szektor, egy-egy kiadvány elkészítése akár több mint egy évet is igényel, a kiadás után pedig – a könyv iránt mutatkozó érdeklődés függvényében – akár további egy vagy két év is eltelhet, amíg a költségek megtérülnek. Ez alatt pedig a vállalkozásnak folyamatosan fedeznie kell a havi és eseti költségeit. A könyvnyomtatás mint hagyományos ágazat a sajátosságai miatt nem tartozik a tőkebefektetők fő célpiacai közé, sőt. Nem sok befektetőt találunk, aki akár csak esélyt adna a szektornak, hogy rátaláljon egy-két hosszú távú növekedésre képes vállalkozásra.

Pedig a magyar piacon is találhatunk olyan kiadókat, amelyek egyrészt közelről figyelik a vásárlói szokások alakulását, és képesek ezekre rugalmasan reagálni, másrészt olyan hiánypótló, minőségi termékeket tudnak kínálni olvasóiknak, amelyek mind tartalmi, mind formai szempontból egyedülálló kiadványok; egyszerre érdekes olvasmányok, látványos fotókönyvek, használati eszközök és ajándékok is, és egy e-book aligha fogja visszaadni azt az élményt, amit egy lapozható kiadvány kínál. Igen, itt elsősorban a BOOOK Kiadó izgalmas termékportfóliójáról van szó.

Hogyan indult a BOOOK Kiadó?

Bereznay Tamás Hungarian Dessert BookA BOOOK Kiadót 2009-ben, közvetlenül a gazdasági válság után alapították. Ekkor a tulajdonosoknak még kevés tapasztalatuk volt a könyvpiaccal kapcsolatban, egy jó alapokra építő vállalkozás elindításához azonban megvolt az elképzelés, az ambíció és az üzleti érték. Többek között Széplaki Péter ügyvezető és Bereznay Tamás sztárséf – akik azóta is tulajdonosok a cégben – kiadták az első könyvet Mai magyar konyha címen, amelyben Bereznay Tamás mutatja be a hazai konyhaművészet sokoldalúságát. A könyv 2009-ben a karácsonyi időszak egyik bestsellere lett.

Ezt követően a kiadó a hazai gasztronómia több neves tagjával is együttműködött. Többek között Segal Viktor, Havas Dóra (Lila Füge) vagy Bede Anna tollából (és fakanalából) is született izgalmas receptkönyv, miközben a kiadó a konyhaművészeten kívüli témakörökben is megjelentetett egy-egy könyvet, és az angol nyelvű kiadványokkal is sikereket aratott (a Hungarian Dessert Book pedig idén a világ legjobb süteményes szakácskönyvének járó díjat is megnyerte).

Tőkebevonás: egy új időszámítás kezdete

Az ismétlődő siker hamar odáig juttathat egy vállalkozást, hogy a további igények kiszolgálásához és a lehetőségek kiaknázásához kénytelen bővülni. A BOOOK a kockázati tőke és a Széchenyi Tőkebefektetési Alap mellett döntöttek. Széplaki Péter szerint a tőkebefektetés nélkül nem tudtak volna akkor tovább működni, így 2015-ben mondhatni egy teljesen új lehetőséget kapott a cég a piac meghódítására, amellyel sikerül is élnie.

 

További részletek:

A könyvpiac egyik legizgalmasabb márkáját építi egy magyar kisvállalkozás

 

Megosztás