BlogzineHazai pályaPiaci füles

400 milliót helyez ki a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Nyolc cégbe összesen 400 millió forintot fektet 25-35 százaléknyi tulajdonrészért a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA).

Négy társaság esetében végleges a tőkekihelyezési döntés, további 4-nél már finisben van az egyeztetés, jelentette be a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.

Átlagosan 50 millió forint befektetésével szerez 25 és 35 százalék közötti részesedést a kiválasztott kis és középvállalatokban a Széchenyi Tőkebefektetési Alap.

A kiválasztási folyamat során az önállóan jelentkező, vagy pályázati tanácsadók ajánlására megkeresett vállalatoknál a hosszú távú üzleti stratégia realitását és annak regionális vagy nemzetgazdasági hozadékait vizsgálták, majd az előszűrés után – a privát szféra szakértőit is magában foglaló – Befektetési Bizottság minősítette az ügyletet. Kedvező állásfoglalását követte a jogi és pénzügyi átvilágítás, majd az Igazgatóság döntése.

„Sok vállalat jut el életpályája során egy olyan pontra, ahol a tőkebevonás elengedhetetlen ahhoz, hogy új növekedési szakaszba lépjen, átpozícionálja magát, vagy csak finanszírozza az átmeneti nehézségek elkerüléséhez szükséges változtatásokat. Ha ezeknek a befektetéseknek csak a közvetlen, eredményre gyakorolt hatását nézzük, akkor a lényeg mindig az új növekedési pálya ígérete. Itt nem mindig érhető el a hagyományos finanszírozás.” – magyarázza Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke (képünkön).

Csuhaj V. Imre az SZTA igazgatóságának elnöke

„Ha azonban a további addicionális értékeket is tekintetbe vesszük, akkor az államnak szükségszerűen támogatnia kell ezeknek a cégeknek a szándékait, ha azok megalapozottak, és hozzájárulnak a foglalkoztatás emelkedéséhez, a régiós növekedési kilátások javulásához, vagy részterületükön speciális know-how hazai meghonosításához. Ezért mi egy vállalatba történő befektetéskor a közvetlen megtérülési elvárást éves szinten 12-13 százalékban határoztuk meg.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alapot kezelő társaság szakemberei a júniusi indulás óta több mint 100 céget mértek fel, ennek mintegy fele volt érdemes arra, hogy az első körön túl további egyeztetések kezdődjenek. „Különösen nehéz időszak ez a hazai KKV-k életében, a forrásaikat leginkább a túlélés köti le, így ritkán van mód fejlesztésre, a korábban elhatározott stratégiák tudatos végig vitelére. Az ígéretesnek tűnő megoldások, piacfejlesztési elképzelések „blokkolódása” mindennapos jelenség.” – magyarázza Csuhaj V. Imre. A most befektetésre kiválasztott társaságok elsősorban létszámuk bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére, és a belföldi, valamint külföldi terjeszkedés megalapozására fordítják a friss tőkét.

A cégek között van például építőipari vállalkozás, bútorgyártó, gépjárművek vezérlésének és speciális műszereknek a fejlesztésére szakosodott beszállító, illetve egy különleges utazásszervező is.

Az SZTA tapasztalatai szerint egyre nagyobb az érdeklődés a tőkeoldali finanszírozásra, a bizalom is növekszik az állami befektetés iránt, azonban az üzleti tervek megalapozása, a potenciális piac reális felmérése terén sokszor szorulnak segítségre a társaságok.

Ez utóbbi lassítja legtöbbször a döntéshozatali folyamatot. A kihelyezések üteme 2012-ben tovább gyorsul az SZTA szerint, hiszen a tőkével támogatott társaságok pozitív példáján keresztül mások számára is egyre világosabb lesz a tőkejuttatási program megalapozottsága.

Megosztás