Blogzine

Nagyobb tőkealapokba fektethet az MFB

Legalább 200 millió eurót megmozgató közép-európai tőkealaphoz csatlakozik a Magyar Fejlesztési Bank.
A Central Europe Fund of Funds régiós, köztük hazai befektetési célpontokat keres.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelezte csatlakozási szándékát az Európai Beruházási Alap által létrehozott, Central Europe Fund of Funds (CEFOF) elnevezésű nemzetközi befektetési alaphoz. A legalább 200 millió eurót megmozgató tőkealap célja, hogy biztosítsa a Közép-Európában működő kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozását a régióban tevékenykedő alapok révén.

Az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund – EIF) által kezelt CEFoF befektetői a régió fejlesztési intézményei közül az Osztrák Fejlesztési Bank OeEB), a Cseh-Moráviai Garancia és Fejlesztési Bank (CMZRB), az SZRB Vagyonkezelő (a Szlovák Garancia és Fejlesztési Bank leányvállalata), a Szlovén Vállalati Alap (SEF) és a csatlakozást követően a Magyar Fejlesztési Bank. Szintén az alap befektetői között található az EIF, amely a CEFoF tőkéjének 40%-át adja, valamint a Nemzetközi Befektetési Bank (IIB) intézménye, amelynek Magyarország is tagja. Az öt ország, az EIF és az IIB által biztosított kötelezettségvállalások teljes összege az MFB 10 millió eurós hozzájárulásával 97 millió euróra emelkedik, így a mögöttes alapok kötelező befektetői hozzájárulásával együtt a végső várható beruházási volumen legalább 200 millió eurót tesz ki.

A CEFoF elsősorban érett, növekedési fázisú és gyorsan növekvő cégekre fókuszáló, a közép-európai régióban aktív kockázati- vagy magántőkealapokba kíván befektetni, melyek a tőkebefektetések és az ahhoz kapcsolódó eszközökön keresztül biztosítanak forrásokat a közép-európai régió öt országában működő KKV-k, illetve közepes méretű kapitalizációval rendelkező vállalkozások részére. A jelentős forráskeret hatékony eszközt jelenthet a régióban történő tőkebefektetések növelésére és ezáltal a céltársaságok fejlődésére.

A CEFoF a befektetésre kiválasztott alapoktól megköveteli, hogy az öt országban, ideértve Magyarországot is, legalább kétszer akkora összeget kell befektetnie, mint az adott alapba a CEFoF által befektetett összeg. A CEFoF tevékenységét a befektetők által kijelölt tagokból álló Tanácsadó Testület felügyeli. A CEFoF befektetési ideje 2021 végéig tart.

Az CEFoF-hoz való csatlakozás az MFB számára az európai, befektetés ösztönzést szolgáló intézményekkel folytatott együttműködés következő állomása, miután március 1-jén az Európai Befektetési Bankkal (European Investment Bank – EIB) kötött megállapodást.

A számos területet felölelő együttműködés révén az MFB katalizátorként vehet részt egy Befektetési Platform kialakításában, amely a Juncker-terv keretében elérhető források szempontjából Magyarországnak kiemelten fontos.

Megosztás