Blogzine

Milyen szerződést érdemes aláírni!?

Egy tőkebefektetés az anyagi forráson túl a szerződés aláírása után egy megváltozott összetételű tulajdonosi kört is jelent. Nem csak a vállalkozás anyagi helyzete, de a döntéshozatali, működési folyamatai is megváltoznak, ezért fontos átgondolni, hogy intézményi befektető vagy üzleti angyal által szeretnénk finanszírozáshoz jutni.

Esetleg csendestársat keresünk vagy aktív menedzsment és piacépítési támogatást is elvárunk? Hiszen nem mindegy, hogy honnan érkezik az anyagi forrás, és hogy az üzleti partner milyen jogokat kér a tőkéért cserébe.
A befektetők célja minden esetben az, hogy tapasztalatukkal és pénzükkel segítsék az induló vállalkozásokat, így egy bizonyos tanácsadói feladatkört is betöltenek az együttműködés során. Az igények azonban eltérhetnek attól függően, hogy a vállalkozás milyen fázisban van: egy induló vállalkozás esetében a termékfejlesztésen és célpiac meghatározásán van a hangsúly, később pedig az üzleti és értékesítésistratégia kialakításánál lehet szükség olyan partnerre, aki szakértelmével, valamint kiépült kapcsolatrendszerével tudja segíteni a vállalkozást.
A teljes döntési szabadságról azonban minden befektetés esetében le kell mondani az alapítóknak, mivel amíg a befektető üzletrésszel rendelkezik a vállalkozásban, jogosan gyakorol bizonyos mértékű kontrollt a cég fölött. Ahhoz, hogy mindkét fél számára előnyös együttműködést sikerüljön kialakítani, fel kell mérni a befektető elvárásait, valamint, hogy milyen mértékben és hogyan vesz részt a döntéshozásban. Ha ez nem vállalható az alapítók számára, jobb, ha nem írják alá a szerződést.
további részleteket itt olvashat:
Megosztás