Blogzine

Nem hatékony az ellátási lánc a vállalatok többségénél

A vállalkozások fele úgy gondolja, hogy az ellátásilánc-stratégiájuk már elévült és nem igazodik a jövő üzleti igényeihez. Ezeknek a vállalatoknak egyetlen esélye, ha megújítják folyamataikat, hiszen a rosszul működő ellátási lánc egyszerre növeli a költségeket és csökkenti a bevételt.

Az ellátásilánc-folyamatok korszerűsítésével növelhető a hatékonyság, ami pénzügyileg kifizetődő. Az ellátási lánc fejlesztésére szánt megfelelő befektetések már 2-4 év alatt is megtérülhetnek, 15-25 százalékos haszonnal. Többek között ezek a legfőbb megállapításai a Roland Berger, Ellátásilánc-tervezés 4.0 című legújabb tanulmányának, melyben a szakértők több mint 200 vállalatot kérdeztek meg világszerte.
„Az ellátásilánc-tervezés legfőbb célja az, hogy a fogyasztók szükségleteinek megfelelően tudjuk a termékeket, a megfelelő csatornán és a megfelelő mennyiségben teríteni” – magyarázta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. Ideális esetben a tervezéssel majd százszázalékos előrejelzési pontosságot, nulla felesleget és rendkívül hatékony, a változó körülményekhez hangolható ellátási láncot kaphatunk. „Sajnos jelenleg még nem tartunk itt” – folytatta Schannen. „Az új és mindent megváltoztató technológiák, a politikai és gazdasági bizonytalanság, az egyedi megoldások irányába mutató trendek – és még számos egyéb tényező – megjósolhatatlan, sokszor radikális változásokat okoznak, rendkívül megnehezítve a pontos üzleti előrejelzéseket. Ezt ellenpontozandó, a mai megoldások gyorsaságot, fogékonyságot és rugalmasságot kívánnak a vállalatok részéről. Az ellátásilánc-tervezésüknek pedig alkalmazkodni kell mindehhez.”

A vállalatok felének fel kell zárkózniuk

A Roland Berger legújabb tanulmánya alapján a vállalatok kétharmada úgy véli, hogy hatékony az ellátásilánc-stratégiájuk, sőt négy vállalatból három biztos abban, hogy megfelelnek a jelenlegi üzleti követelményeknek. Azonban a jövő üzleti igényei szempontjából nem ilyen egyértelmű a helyzet, ugyanis a vállalatok több mint ötven százaléka gondolta úgy, hogy módosítani kell ellátásilánc-stratégiájukon, különösen a kereslet megtervezésében. Ennek ellenére a válaszadók háromnegyede elégedett termeléstervezése jelenlegi helyzetével.
„Az elavult ellátásilánc-tervezés csökkenti az üzleti működés hatékonyságát – részben azért, mert a rossz előrejelzési pontosság eredményeként rövid időn belül kell módosításokat végrehajtani” – mondta Schannen Frigyes. „Ez pedig mindig hatással van a termelékenységre, még akkor is, ha ez nem érinti közvetlenül a gyártási üzemidőt”.

A legjobb ellátásilánc-stratégia három lépése

A Roland Berger szakértői három lépésből álló megközelítést javasolnak a vállalatok számára az ellátásilánc-tervezési teljesítményük újragondolásához. Az első lépésben pontosan elemezniük kell a vállalat jelenlegi helyzetét és azonosítani kell a hiányosságokat. A második lépésben a jövőképet kell felállítaniuk, amely tartalmazza a megcélzott folyamatokat, az arra alkalmas szervezeti felépítést és rendszereket. Ezen a téren az egyik legfontosabb követelmény a digitalizáció, amelyet még kevesen tudnak kihasználni, ugyanis a megkérdezett vállalatok 56%-a számolt be arról, hogy a jelenlegi ellátásilánc-tervezéshez használt IT rendszerük nem képes megfelelően támogatni a termelési, logisztikai és eladási folyamatokat. Eddig mindössze a vállalatok egynegyede digitalizálta kereslettervezési folyamatait.

A harmadik lépés az új elképzelés fejlesztése, melynek bevezetése folyamatosan történik. Az új rendszer beillesztése akár éveket is igénybe vehet a vállalati rendszer érettségétől függően. „De ezek az erőfeszítések és befektetések idővel kifizetődnek”- magyarázta Schannen Frigyes. „Általánosságban kettő és négy éves megtérülési időszakkal lehet tervezni, amelynek a belső megtérülési rátája 15 és 25% között mozog.” Az ellátásirendszer-tervezés 4.0 alkalmazásának előnyei tisztán láthatók, a vállalatok akár 20-30%-al lecsökkenhetik a rövidtávú tervezésben jellemzően előforduló változtatási tevékenységeiket. Mindent összevetve a vállalatok képesek lesznek a kapacitásaikat jobban kihasználni, termékeikkel hamarabb piacra kerülhetnek, és gyorsabb, az igényekre jobban reagálni képes ellátási láncot tudhatnak magukénak.

Megosztás