Blogzine

Új seprű jól seper

4 indok, amiért érdemes naprakész emulációs szoftvert alkalmazni.

„Soha ne félj megtenni egy nagy lépést! Nem kelhetsz át a szakadékon két kicsi ugrással.”
David Lloyd George brit államférfi

Sok vállalatnál használnak terminál emulációs szoftvereket, amelyeken keresztül az évekkel vagy akár évtizedekkel korábban bevezetett, sok esetben egyedileg programozott alkalmazásokat érhetik el a felhasználók mai környezetben. Mivel ezek a szoftverek a bevezetés után általában nem igényelnek külön karbantartást, sok helyen nem szentelnek külön figyelmet az újabb verzióknak. A Micro Focus szakértői most négy fontos indokot mondanak arra, hogy miért érdemes mégis figyelemmel kísérni a fejlődést és az új funkciókat.

Terminál emulációs szoftvereket számos különféle területen használnak, például nagygépes (mainframe) környezetekben, régi (legacy) alkalmazások futtatásához vagy egyszerűen más operációs rendszerek gyors eléréséhez. A legtöbb helyen a beszerzés és telepítés után nem foglalkoznak sokat az emulációs szoftverrel, érdemes azonban bizonyos időközönként megvizsgálni, milyen funkciókat kínálnak az újabb változatok. Több olyan funkció is elérhető ugyanis a modernebb verziókban, amelyek segítségével hosszabb távon nagyobb összegek takaríthatók meg, többek között azáltal, hogy védelmet kínálnak a leállásokkal szemben vagy csökkentik az operációs rendszerek migrációjával, illetve frissítésével járó költségeket. Nem utolsó sorban pedig a munkát is hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a fejlettebb eszközök.

Elég egy böngésző
A legmodernebb szoftvercsaládok, köztük például a Micro Focus Reflection már tartalmaznak olyan eszközöket, amelyek segítségével egyszerűen, böngészőből indítva is használhatók a hoszt alkalmazások. A Reflection for Web megoldáson keresztül bármilyen böngészőből elérhetők az IBM, UNIX, Linux, Unisys, OpenVMS és HP hosztok, valamint számos olyan rendszer, amelyeket például légiirányító és egyéb közlekedési vállalatoknál használnak. A megoldáson keresztül központilag telepíthetők, kioszthatók és felügyelhetők a terminál emulációs alkalmazások, és egyszerűen a felhasználók igényeire szabhatók.
Hasonló funkciókat tartalmaz a Reflection ZFE, amely HTML-5-alapú emulációt kínál anélkül, hogy szükség lenne Java-kliensre, így a használatához semmilyen szoftver nem szükséges az adott számítógépen.

Mobilról, bárhonnan
Ahhoz, hogy az alkalmazottak valóban bármikor, bárhonnan végezhessék a munkájukat, mobilról is hozzá kell férniük a hoszt alkalmazásokhoz. A Micro Focus Reflection Mobile segítségével okostelefonokról és tabletekről is egyszerűen és biztonságosan elérhetők a UNIX, Linux vagy IBM alkalmazások. A kifejezetten mobilra optimalizált felületen keresztül könnyedén, minimális beállítási folyamat után használhatók a hoszt programok, miközben erős titkosítás védi a céges erőforrásokat és adatokat.

Biztonság mindenek előtt
Számos szervezetnek eleget kell tennie különféle biztonsági szabályozásoknak, az egészségügyi intézményeket és biztosítókat például pontos előírások kötelezik arra, hogy megóvják ügyfeleik és partnereik adatait. Az adott országtól függően ezek lehetnek saját szabályok vagy törvényben kikötött feltételek, amelyek többek között szigorú titkosítás alkalmazását teszik kötelezővé. A Micro Focus folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi szabványok, illetve titkosítási metódusok alakulását, és terminál emulációs szoftvereit ennek megfelelően frissíti, hogy ügyfelei mindig a legújabb technológiákat használhassák, illetve egyszerűen teljesíthessék a legújabb követelményeket is.
Tovább növeli a biztonságot, hogy az emulációs szoftverek a Host Access Management and Security Server (MSS) megoldáson keresztül képesek együttműködni a személyazonosság- és hozzáféréskezelő Identity and Access management (IAM) rendszerrel. Ennek köszönhetően a vállalatok az infrastruktúra többi részében is használt személyazonosságok alapján biztosíthatnak hozzáférést a felhasználók számára a hoszt alkalmazásokhoz. Ráadásul erősebb, többfaktoros hitelesítést is alkalmazhatnak az eszközön keresztül, és a korábban hagyományosnak számító, maximum nyolc karakterből álló jelszavakat is erősebbre cserélhetik a rendszerekben.

Rugalmas integráció
Számos szervezetnél veszik igénybe a terminál emulátor szoftvereketet olyan egyedileg kialakított alkalmazások futtatásához, amelyek korábbi Microsoft vagy Java technológián alapulnak. A Micro Focus terminál emulátor megoldásai rugalmasan integrálhatók mind régebbi rendszerekkel, mind az egyedi fejlesztésű, például .NET alkalmazásokkal.
A vállalat nemcsak az alkalmazások integrálásában segíti ügyfeleit, hanem a régi programok modernizálásához is kínál eszközöket. A Verastream segítségével egyszerűen hozhatnak létre webes, mobilos vagy felhőalapú programokat a régi alkalmazásokban található adatokra és mechanizmusokra alapozva, és új funkciókkal egészíthetik ki azokat.

Megosztás