Hazai pályaRiportok

Egyetem közeli vállalkozások – Sopron

Sorozatunkban a hazai egyetemek tudástranszfer szervezeteit vesszük sorra. Ezeknek köszönhetően egyre több diák, oktató és kutató vág bele spin-off cégek alapításába, és aktívabbá válnak a nagyobb vállalatokkal is a kutatási kapcsolatok. Mostani riportunkban a Nyugat-magyarországi Egyetem Technológia Transzfer Irodáját mutatjuk be.

Sopronban 2009-ben egy európai uniós pályázatnak köszönhetően indult el a Technológia Transzfer Iroda. A pályázat egy kis hosszabbítással 2011 novemberéig tartott, azóta két fővel az egyetem saját maga üzemelteti az irodát. Az igen sokszínű, 10 karból álló egyetem korábban nem fogta össze intézményesített szinten az innováció ösztönzését, nem volt egy központi hely, ahová ötleteikkel a hallgatók, oktatók vagy a kutatók fordulhattak.

Az elmúlt három év alatt érezhető változások történtek, számolt be kérdésünkre dr. Walter Katalin, az iroda vezetője. Egyre gyakrabban kopogtatnak az irodánál ötletük megvalósításán dolgozó hallgatók vagy kutatók. A projektjük megvalósításán dolgozók infrastruktúrát és financiális segítséget kapnak a Technológia Transzfer Irodától. Meglepő módon az Alkalmazott Művészeti Intézet felől jött a legtöbb ötlet. A formatervező hallgatók új termékötleteket, új dizájnt míg a grafikával foglalkozó egyetemisták arculati terveket, ismertetőket készíthetnek. Az animátorok báb- és gyurmaanimációkat állíthatnak elő a nemrég megnyílt dizájn innovációs műhelyben. Egyre több művészeti tanulmányokat folytató hallgató szellemi alkotása iránt mutatkozik érdeklődés a gazdasági szférából, és néhány esetben már meg is születtek a kezdeti lépések ezen alkotások piaci hasznosítása érdekében: pl. egy asztmások számára készített újfajta inhaláló elállítására hamarosan céget alapít az egyetem egyik volt hallgatója.

Az iroda anyagi forrásai az ötletek elindítását, üzleti tervek elkészítését teszik lehetővé. Emellett iparjogvédelmi oltalmazási eljárásokkal (szabadalom, formatervezési mintaoltalom stb.) is foglalkoznak, az irodában dolgozik egy iparjogvédelmi szakértő is.  Az iroda megalakulása előtt csupán egyetlen szabadalma volt az egyetemnek, egy eljárás pedig folyamatban volt; azóta a Nyugat-magyarországi Egyetem egy megadott szabadalommal és 3 szabadalmi bejelentéssel (ezek közül egy nemzetközi fázisban), valamint  három megadott használati mintaoltalommal rendelkezik. A lajstromozott formatervezésiminta-oltalmak száma 6 db, valamint öt minta esetén a megadási eljárás még folyamatban van.

Az egyetem célja a jogi oltalomban részesített szellemi alkotások piacosítása, melynek egyik formája a spin-off/start-up cégek alapítása.

A városban több vállalkozás is nyitott a TTI-vel való együttműködésre. A Csonka és Fiai Kft., mely cég a híres jénai üveggyár nyomdokiba lépett a német városban alapított Trendglass cégével, több megbízást is adott az egyetem dizájnereinek, és már több olyan üvegtermék is piacra került, amelyet a hallgatók terveztek.

A Technológia Transzfer Iroda nemcsak a régió hazai vállalkozásaival, hanem külföldi, elsősorban osztrák vállalkozásokkal tart fenn kapcsolatot. Ezen kapcsolat építéséhez nyújt segítséget az a januártól működő osztrák-magyar design pályázat, melyben az Iroda ez év januárjától partnerként részt vesz.

Megosztás

One thought on “Egyetem közeli vállalkozások – Sopron

Comments are closed.