Blogzine

Egy magyar modell Norvégiában

Szabó Eszter, az ismert kommunikációs szakember, a Nők/Üzlet/Angyalok egyesület elnöke meghívást kapott, és felszólal Skandinávia egyik legnagyobb innovációs rendezvényén, a július 12-én megrendezendő SEED FORUM GLOBAL-on, az oslói Operában. A nemrégiben komoly európai elismerésben részesült magyar egyesület elnöke, előadása végén, a hazai, nemzetközileg már bizonyított szereplők megismerésére, budapesti látogatásra invitálja a résztvevő innovációs döntéshozókat.

A Seed Forum nevű civil kezdeményezés 2001-ben Norvégiában alakult, de Londonba tette át a székhelyét (Forum Network is Seed Forum International Foundation), immár nemzetközi szervezetként. Az Alapítvány 40 országban található tagszervezete révén mára már komoly nemzetközi hálózattá vált.

Fő céljuk az országok gazdasági versenyképességének segítése. A skandináv innovációs rendszerből származó tudásbázis átadásával támogatják az adott ország innovációs infrastruktúrája, meglévő kapacitásai, valamint a helyi hálózatok, és KKV-k fejlesztését és befektetési lehetőségeinek szélesítését. Eszközeik között szerepel az innovatív cégek első befektetői, a Business Angel hálózatok létrehozása, új kereskedelmi technológiák bevezetése és a fiatal vállalkozók képzése is

A szervezet 2018. június 12-re, a norvégok büszkeségébe, a 2008-ban egy fjord partjára épült ultramodern Oslói Operaházba hívta össze soron következő rendezvényét, a Seed Forum Global-t, amely Skandinávia egyik legnagyobb innovációs eseménye. Harminc országból mintegy ezer start-up, befektető és innovációsközpont vezető regisztrált a tudásuk megosztására és gyarapítására, tapasztalatcserére, üzleti kapcsolatok építésére, elmélyítésére szolgáló eseményre.

Magyarországról előadóként egyedül az ismert kommunikációs szakember, a nemrégiben alapított Nők/ Üzlet Angyalok egyesület elnöke, Szabó Eszter, a globális GE korábbi egyik regionális felsővezetője kapott meghívást. De a magyar nagykövetasszony, Sikó Anna, is tervezi részvételét a rendezvényen. A magyar szervezet hálózatépítő modelljét nemrégen minősítette az európai üzleti angyalbefektetők, az EBAN elnöke, Candace Johnson, a legjobb európai gyakorlatnak (Best practice of Europe), ráadásul az egész kontinensen is elterjesztésre méltónak tartja. Ez nagy elismerés egy olyan szervezet vezetőjétől, amely 314 ezer angyalt fog össze, akik 2016-ban 39.000 vállalkozásba 6,7 milliárd eurót fektettek be. Candace Johnson egyébként szintén előadó lesz Oslóban.

Mint ismeretes a Nők/ Üzlet / Angyalok egyesületben a fókusz a nők üzleti életbe való bevonásán, az angyalbefektetővé válás edukációs és motivációs folyamatán van. Az egyesület feladata, hogy összekösse a kormányzatot, az önkormányzatokat, kamarákat, a női üzleti hálózatokat és a közösségi irodákat, vagyis mindazokat, akik a gazdaság innovatív részének az építésében vállalnak szerepet, hogy minél több nő válhasson angyalbefektetővé, vagy indítson innovatív vállalkozást.

De hangsúlyozzák, nem kirekesztőek. Az érdeklődő férfiakat is szívesen látják, sőt vallják, nélkülük nem igazán lehet komoly eredményeket elérni a nők innovációs döntéshozásban való részvételének növelésében. Nemrégen volt féléves a kísérleti angyalképző tréningjük, amely során havonta 2-3 start-up vállalkozást elemeznek ki angyalbefektetői szempontok szerint úgy, hogy közben gyakorlott angyalbefektetők osztják meg tapasztalataikat a résztvevőkkel. De a rendszeresen tartott nagyobb rendezvényeiken meghaladja a részt vevők száma a száz főt, akik között magas arányban vesznek részt férfiak is.

A kapcsolat a norvég és magyar innovációs szervezetek között nem új keletű. A budapesti norvég és az oslói magyar nagykövetség támogatásával a Kultúnió és partnerei, többek között a Nők/Üzlet/Angyalok, és a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamara delegációja már februárban, Oslóban, a nőkön keresztül elkezdte összekapcsolni a két ország innovációval foglalkozó szereplőit. Vagyis „népi diplomataként” új ajtót nyitottak a gazdasági kapcsolatok és tudásmegosztás számára.

Szabó Eszter keddi felszólalásának zárásaként azt fogja a javasolni a norvégiai fórum résztvevőinek, hogy ők is látogassanak el a kétmilliós Budapestre és a térségünkbe. „Bár Norvégia és Magyarország is lélekszámát tekintve közepes méretű európai országok, de a két országban sok a hasonlóság. Mindketten komoly munkát végeznek az innovációs ökoszisztémáik kiépítése terén. A versenyképesség megteremtése érdekében régióképzésben gondolkodnak és tudják, hogy a gazdaságuk most létrejövő részének a globális versenyben kell megállnia a helyét. Érdemes lenne tehát az üzletasszonyok által megnyitott lehetőséget kihasználni és tovább erősíteni a kétirányú kapcsolatokat.”

Megosztás