Az energiatárolás lehet az új húzóágazat

– A Bloomberg legutóbbi energiapiaci előrejelzése szerint a globális energiatárolási piac 2030-ig a mostanihoz képest hatszorosára nő, és ezzel párhuzamosan Európában évi 250 milliárd euró forgalmat generáló üzleti szegmenssé válik az akkumulátor piac.

A legnagyobb európai energetikai seregszemlén, az InnoEnergy októberi The Business Booster (TBB) eseményén is kiemelt hangsúlyt kap az energiatárolás kérdése, és számos olyan startup lesz ott, mint például a magyar HeatVentors csapata, amelyek ezen a területen már piacképes innovációkkal rendelkeznek.
Az InnoEnergy jelenleg is húsznál több energiatárolással és akkumulátorfejlesztéssel összefüggő újítással foglalkozik, illetve ezen a területen több mint százhúsz iparági-, és kutató szervezettel dolgozik együtt egy új rendszer kiépítése érdekében. A hosszú távú cél egy páneurópai szövetség megteremtése, és egy ágazatokon átnyúló, fenntartható akkumulátor ökoszisztéma létrehozása a tervezéstől kezdve a gyártáson át a telepítésig.
Ebben a folyamatban az InnoEnergy fontos szerepet szán a The Business Booster (TBB) elnevezésű, évente megtartott rendezvényének, ami a maga nemében az egyik legfontosabb találkozóhelye, és információs központja az európai energetikai iparág szereplőinek: új, piacképes megoldásokat hozó startupoknak és iparági, pénzügyi befektetőknek. Az eseményre Európa minden országából, sőt azon túlról is várják a résztvevőket.

„Eljött az idő, hogy megosszuk egymással a tapasztalatokat, és alkalmazkodva az új korszak kihívásaihoz innovatív, költséghatékony megoldások kidolgozásával, valamint a megújuló energiaforrásokra alapozva fejlesszük tovább az energiaellátást biztosító rendszereinket” – fejtette ki Diego Pavia, az InnoEnergy vezérigazgatója. Hozzátette: „a TBB-én idén is számos forradalmi újítással találkozhatnak az érdeklődők az energiatárolás területét érintően is”.

A kiállítók közt lesz a francia NAWA Technologies, amely az elképesztően gyors töltésre képes szén-alapú kondenzátorok fejlesztésével szerzett magának hírnevet. Megoldásuk révén jelentősen csökkenthetőek a rövid távú szállítás költségei egyebek mellett az e-buszok, az e-kompok és a villamosok használatával, illetve a fejlesztésük megszakításmentes energiaellátás biztosításában is fontos szerepet kaphat.
Egy másik startup, a Gensoric innovációja pedig azt teszi lehetővé, hogy bárki fűtőanyagot állíthasson elő az otthonában víz, elektromos áram és szén-dioxid felhasználásával. Az általuk szabadalmaztatott Ecovat termikus, tároló-és töltődoboz 90 fokig alkalmas hőenergia elraktározására, és későbbi felhasználására.
Szintén részt vesz a TBB-én az InnoEnergy tavalyi PowerUp! versenyén győztes magyar startup, a HeatVentors csapata is, akik a hőtárolás módját újították meg. Ők a fázisváltó anyagokra építették a megoldásukat, és a halmazállapot változtatásával képesek 100 Celsius-foktól akár 600 Celsius-fokig hőenergiát eltárolni. Az új technológiájuk legnagyobb előnye, hogy közel kilencven százalékkal kisebb tárolókban oldják meg ugyanazt, amit ma nagy költségek mellett a vizes tárolókkal.

Az idei The Business Booster-en az InnoEnergy által épített európai innovációs ökoszisztémába bekapcsolódó befektetői oldalt többek között olyan társaságok képviselik, mint a Siemens, a Wind Europe, a MOL, a Schneider Electric, a Rafako, az E.on, a Borusan, a Repsol, a Bioenergetika, az AESTechnologies vagy a NET4GAS, amelyek folyamatosan a jövő energetikai projektjeit keresik. Ez az esemény pedig lehetőséget teremt arra, hogy a megvalósításra váró, ígéretes ötletek és ezek a befektetők egymásra találjanak.
A TBB programjairól, előadóiról és kiállítóiról további információk a tbb.innoenergy.com weboldalon érhetőek el. A korábbi évek TBB konferenciáiról készült felvételeket a https://tbb.innoenergy.com/past-editions/ oldalon tekinthetik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .