Blogzine

Ingyenes konkurenst kap az Android

A FirefoxOS megérkezett: az ingyenes és szabad Internet reinkarnációja az okostelefonokon. A Mozilla mert nagyot álmodni, így betarthat az Androidnak.

Egy olyan okostelefon rendszer érkezett, ami mindenkinek elérhető áron van, gyors, pici, s teljesen szabad. HTML5 + CSS, ingyenes alkalmazások, nincs PRISM, követés, s a fél vesénket se kell a szolgáltatóknak adni egy készülékért cserébe.

Egy olyan okostelefon érkezett, ami mindenkinek elérhető árú, gyors, pici, és teljesen szabad.  Előnyei többek közt: HTML5 + CSS, ingyenes alkalmazások, nincs PRISM, követés, s a fél vesénket se kell a szolgáltatóknak adni egy készülékért cserébe.

Firefox-OS

Tegnap megjelent az első ilyen eszköz a ZTE gyártósorairól a spanyol Telefonica szolgáltató kínálatában.

FirefoxOS koncepciója is vadonat új: szabad Internet kötöttségek nélkül, html5 alapú eszköz.

Egy ismert blogger szerint szerethető, kicsi, olcsó és gyors.

Kell ennél több? Nincs lagolás (késlekedés), nincsenek drága, több száz megabájtos alkalmazások. Nincs várakozás, csak egy kis gyorsan pattanó eszköz, amin pattan a Firefox. Androidon is a Firefox a default browser nálam már pár hete. Gyorsabb, praktikusabb, mint a beépített böngésző.

A Mozilla blogon olvasható a hír, hogy Mozilla and Partners Prepare to Launch First Firefox OS Smartphones. Vagyis indul a boltokba az első Firefox OS eszköz.

Telefonica blog bejelentésében is olvasható, hogy a pillanat itt van a sarkon. Ezt kapják a Telefonicánál vásárlók:

– ZTE Open, 69 Eurót kell letenni a telefonért, cserébe 30 Euro elkölthető egyenleget, s egy 4 GB-os microSD kártyát kapunk.
Előnyök:
A FirefoxOS végre lerombolja azt a tévhitet, hogy csak a gazdagoknak lehet okostelefonja, s folyamatos Internet kapcsolata. Új telefon? Mobilnet? Előfizetéssel, jó borsos áron eddig is elérhető volt. A Firefox OS telefonok PrePaid (kártyás) csomagokban is elérhető áron kaphatóak.

FirefoxOS nem igényel folyamatos és gyors Internet kapcsolatot. Firefox OS elsőként meglépte azt, amit sem az Androidon, sem iOS platformon nem mertek. Nincsenek natív appok, minden HTML és CSS and JavaScript. Így az appok sokkal kisebbek, nem kell óriási alkalmazásokat letölteni.

Firefox OS maga az Internet a zsebedben. Firefox és kész. A tűzróka intéz mindent a háttérben. Természetesen a hardveren, s a linux kernelen kívül, ami fut alatta.

Firefox OS fejlesztőbarát. HTML5, s indulhat a fejlesztés. Nem kell különböző programnyelvekkel, SDK-val, egyéb trükkökkel vacakolni. Minden operációs rendszeren, mindenkinek működik./li>

Firefox OS appok az Interneten laknak. A marketplace mindenki számára elérhető. Itt vannak az appok, s bárki megtalálja rajta az alkalmazásokat pillanatok alatt egy egyszerű kereséssel. Ez eddig nem is lenne nagy dolog, hiszen valami hasonló van Androidon és iOS-en is. A lényeges különbség, hogy a fejlesztőknek nincs bekerülési díj.

Firefox OS nem figyeli minden tappolásod. Nincs PRISM, nincs kötelező regisztráció, fizetés, egyéb extra „költség”.
Mindez eddig koncepció volt csupán, s alig egy maroknyi ember próbálgathatta, tesztelte a FirefoxOS-t.

És immáron nem csak egy maroknyi geek játékszere a Firefox OS, hanem az egész világ számára elérhetővé válik. Szabad Internet, szabad telefon, elérhető áron.

A cikk ennek a bejegyzésnek az engedéllyel történő felhasználásával készült.

A szerző:

Koren Balázs
 Hungarian FirefoxOS Engagement Team / Communications Lead
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük