Blogzine

Felvillanyoz a Tungsram, az MVM és az InnoEnergy!

Energetikai vagy „zöld” startupként óriási lehetőségekre vágysz? Keress olyan befektetőpartnert, aki a nagyvállalatok szemében is erős partner. Ilyen például Európa vezető, fenntartható energiagazdálkodást támogató befektető szervezete: az InnoEnergy. Az InnoEnergy magyar központja ráadásul az elmúlt hetekben két, kulcsfontosságú együttműködési szerződést kötött: az egyiket az MVM-mel, a másikat a Tungsrammal; hiszen mindkét vállalat a startupvilág fontos szereplője mifelénk.

Ejha, 47 ezer autó káros kipufogó gáza – ennyivel, másképpen mondva 5,5 tonnával csökken Földünk széndioxid terhelése egy remek uniós kezdeményezés, az InnoEnergy (IE) munkája nyomán. Európa vezető, fenntartható energiagazdálkodást támogató befektető szervezete, az InnoEnergy eddig támogatott startupjai révén közel 270 milliárd forintnyi energiát takaríthatnak meg e startupok szolgáltatási révén. Egy friss kutatás szerint az IE támogatta, energetikával foglalkozó startupok 1741 állást hoztak létre Európa-szerte, miközben eddig több mint 56.000 embert juttattak energiához a fejlődő országokban.

Nemzetközi lehetőségek

Az InnoEnery az általa támogatott innovatív vállalkozásokat a kontinens és a világ legnagyobb energetikai vállalataival köti össze, és – többek közt – nemzetközi szakkiállításokra is lejuttatja. Az IE Európa egyik legnagyobb energetikai eseményén, The Business Booster-en (TBB) mutatta be idén októberben több támogatott innovatív kisvállalatát is. A „The Future is Now” gondolat köré épülő rendezvényen az érdeklődők megismerhették a legmodernebb 150 fenntartható energetikával foglalkozó újítást, amelyek a várakozások szerint meghatározó elemei lesznek a jövő energiaiparának.

Mit nyerhet a startupod!?

Néhány napja, november végén pedig hosszú távú együttműködésre alapozó partnerségi szerződést kötött egymással az InnoEnergy és a 122 éves, az európai innováció hagyományát továbbvivő magyarországi döntési központú Tungsram Csoport. A GE-től az idén tavasztól újra hazai tulajdonba került Tungsram Csoport széles portfóliót átfogó fejlesztésekbe kezdett, hogy a magyarországi gyártókapacitásokat kihasználva európai prémium márkaként tegye ismertté a Tungsramot.

Ebbe a folyamatba illeszkedik részükről az InnoEnergy-vel való kooperáció, miután a vállalat számára kiemelten fontos az új megoldások, az innovatív, jövőbe mutató termékek piacra segítése, amelyek megvalósításában aktív szerepet szán a velük együttműködő hazai startupoknak.

Közelebbről: a Tungsram aktív szereplőként kapcsolódik az olyan, az InnoEnergy által kiemelten kezelt területekhez, mint az oktatás, az innovatív projektek menedzselése és üzletfejlesztési szolgáltatások biztosítása.

Tengerentúl és gyártásfejlesztés

„Az általunk felkarolt startupok hatalmas lehetőséghez jutnak annak köszönhetően, hogy közvetlen kapcsolatot építhetnek ki, illetve dolgozhatnak együtt egy olyan vezető, globálissá váló márkát gondozó nagyvállalattal, mint a Tungsram Csoport. Utóbbi pedig a közös fejlesztési folyamatok során új, akár forradalmi újdonságot jelentő termékek megalkotásában vállalhat oroszlánrészt, amelyek közép-és hosszú távon hozzájárulhatnak az energetikai szektor megreformálásához az európai piacon és globálisan is” – mondta el a megállapodás lényegéről Jakub Miler, az InnoEnergy CE ügyvezető igazgatója.

Az InnoEnergy hazai képviseletének vezetője, Dervalics Ákos szerint az IE és a Tungsram együttműködése komplementer kompetenciákra épül. Ez különösen fontos egy olyan iparágban, mint az energetika, ahol a nagyobb tőkeigénnyel és hosszabb megtérüléssel számolnak a befektetők. „Ebbe az üzleti környezetbe hoz értékes szinergiákat új partnerünk a gyártásfejlesztés terén és a tengeren túli piacok elérésében” – húzta alá Dervalics.

A Tungsram világhírű innovátorai

„Büszkék vagyunk, és egyben megtisztelve érezzük magunkat, hogy újraindíthatjuk a Tungsram történetét, nemzetközileg sikeres, innovációra épülő márkaként” – mondta el Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója. „Olyan ipartörténeti nagyságok hagyományát szeretnénk folytatni, mint Aschner Lipót, aki a Tungsramnak és a környező közösségnek szentelte életét; vagy olyan világszínvonalú kutatókét, mint Bay Zoltán, Bródy Imre, Millner Tivadar és Szigeti György, akik Európa első, 1923-ban Thomas Edison példájára kialakított ipari kutatólaborjában dolgoztak.”

Az 1896-ban alapított Tungsram a második ipari forradalom szüleménye volt – az eredmény pedig az egész világ villamosítása lett. A vállalat az ország millenniumi ünnepségeinek évében született. Tudtad, hogy Budapest ekkor Chicago után a világ második legdinamikusabban fejlődő városa volt!

A kezdetektől egészen a mai napig a Tungsram tudatosan dolgozott ki új megoldásokat a fő területén, a világítástechnikában és a villamosítás lehetőségeit keresve. Ilyen volt a telefonos technológia, az orvosi és rádiócsövek és más alkalmazások – amelyek gyakran exponenciális növekedéshez vezettek.

„A Tungsram hosszú történelme ellenére április, a tulajdonosváltás óta startupként határozza meg magát. A ma zajló negyedik ipari forradalomban folyamatosan azon dolgozunk, hogy a világítástechnika terén és azon túl az elsők között mutassuk be a jövőt jelentő technológiákat, illetve az okos megoldásokat az embereknek. Ebben a termékfejlesztési munkában nagyon számítunk a partnereinkre, a hozzánk csatlakozó startupokra, amelyeknek minden feltételt megteremtünk most tervezés alatt álló Nyílt Innovációs Központunkban ahhoz, hogy a fenntartható energiagazdálkodást elősegítő termékek jöjjenek létre” – fejtette ki Jörg Bauer.

Egy másik magyar szál: az MVM

A hazai startuppereknek ma már nem kell bemutatni az MVM Edison programját, illetve a startup világban vállalt, évről-évre egyre nagyobb és nagyobb szerepét.

Szintén idén november 29-én kötött partnerségi szerződést egymással az InnoEnergy és az MVM Csoport, Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja. A két cég együttműködésének fókuszában természetesen a villamos energetikát érintő fejlesztések támogatása áll. Céljuk, hogy együtt olyan hazai, illetve régiós startupokat, kezdő vállalkozásokat karoljanak fel, amelyek piacképes energetikai innovációik révén a tiszta- és megújuló energiák felhasználásának hatékonyságát növelik, és sok ember számára teszik elérhetővé ezeket az energiaforrásokat az előállítási/szállítási költségek csökkentése, valamint a széndioxid-kibocsátás visszaszorítása mellett.

A megállapodás értelmében az MVM Csoport aktívan bekapcsolódik az InnoEnergy magyarországi központja által kiemelten kezelt programokba az oktatás, a projektmenedzsment és üzletfejlesztés terén, valamint részt vesz az InnoEnergy partnereként a legfontosabb hazai iparági eseményeken, illetve a fejlesztőkkel való együttműködések megvalósításában.

A felkarolt startupok, vállalkozások hatalmas lehetőséghez juthatnak azáltal, hogy közvetlen kapcsolatot építhetnek ki az egyik legjelentősebb régiós villamos energetikai nagyvállalattal. Az MVM pedig új, kedvező befektetési lehetőségeket ismerhet meg a tiszta energia előállításával, hasznosításával foglalkozó innovatív vállalkozások tevékenységein keresztül, aminek köszönhetően tovább erősíthetik a pozícióikat az energiaszektoron belül.

Igaz az InnoEnergy és az MVM kapcsolata nem egészen újkeletű. Már 2017-ben, a szinergiákat keresve megnyitottuk egymás üzletfejlesztési programjainkat a másik fél által segített innovatív vállalkozások számára: az MVM Zrt. és a Smart Future Lab Zrt. Edison Programja és az InnoEnergy PRIMER programja Magyarországon összehangolt tematikával került végrehajtásra. Most az együttműködés a technológia, üzlet és oktatás terén is kiszélesedik – húzta alá Dervalics Ákos.

Nem hallottál sokat a Tungsramról? Mutatjuk a további részleteket:

Mit csinál ma a Tungsram? A vállalat ma teljes mértékben vertikálisan integrált ellátási láncok hálózata, amelyben kiemelt szerepet játszik az üveggel, kerámiával, fémekkel és műanyagokkal kapcsolatos fejlett tudás. Ehhez korszerű minőségbiztosítási rendszerek, automatizálás és okosgyárak kapcsolódnak. A kiváló termelékenység nemzetközi szinten is versenyképes előállítási költséget eredményez, amelyhez a termelést gyorsan változtatni képes rugalmasság társul. A kölcsönös előnyök reményében a Tungsram olyan, válogatott partnereinek kínálja majd fel tudását, amelyek képesek kiegészíteni széles világítástechnikai portfólióját, és a jövőbe mutató technológiákhoz nyújtanak gyors hozzáférést, miközben kihasználják a Tungsram infrastruktúrája, kapacitása és felvevőpiacai nyújtotta lehetőségeket.

A Tungsram Csoport jelentős részben az eddigi működést irányító, tapasztalt igazgatósággal és csapattal folytatja a munkát, akiket néhány új vezető egészít ki. Az 1901 óta ismert budapesti, Váci út 77. szám alatti gyártelep és irodaház marad a csoport központja. Az új tulajdonos megjelenésével zavartalanul folytatódik a munka a vállalat többi gyártó telephelyén is: Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen, valamint a világ más részein található részlegeiben.

A világpiacon prémium kategóriájú, európai márkaként lesz jelen a Tungsram, amely Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, valamint folytatja és kibővíti eddigi tevékenységét.

Az autólámpa üzletág több mint 60 éve sikeresen szerepel a világpiacon, mind az OEM (original equipment manufacturers – eredeti berendezésgyártók) mind a másodpiaci szegmensben, európai gyártású termékekkel. „Jelenlegi jelentős pozíciónkat tovább szeretnénk erősíteni, komoly fejlesztéseket tervezünk az egyre nagyobb teret nyerő autólámpa LED megoldások terén”, teszi hozzá Mózes Gabriella, a globális autólámpa üzletág vezetője is, akinek 40 éves tapasztalata van: a Tungsram alkalmazottja volt már akkor, amikor a GE 1989-ben megvásárolta a vállalatot, azóta pedig a GE Lighting egyik vezetője lett.

Azaz a Tungsram itt helyben nyújt izgalmas lehetőséget a fiataloknak. A cég megtartja az előző szervezettől örökölt, befogadó, rugalmas és az érdemeken alapuló vállalati kultúrát, aktív marad a helyi közösségekben, mindezt pedig egy startup agilitásával és gyorsaságával ötvözi. Az átalakulás izgalma egyben sok örömöt hozó, értelmes célokat felmutató karrierlehetőséggel kecsegtet. Akár a hozzá csatlakozó munkatársként a világ bármelyik táján működő részlegeknél, akár dinamikus startupként a tervezett nyílt innovációs központban, a Tungsram mindent megtesz, hogy partnerre találjanak benne.

Tungsram TIMELINE

1862.

Egger Béla és Bernát megalakítja Tungsram elődjét Bécsben

1896.

Egger Bernát és a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank létrehozza az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt-t.

1901.

Az újpesti gyár felépítése 1904. Just Sándor és Franjo Haneman feltalálja a wolframszálas izzólámpát, ez lesz a gyár fő terméke

1921.

Aschner Lipót lesz a cég első vezérigazgatója; ő volt a Tungsram név kitalálója, több gyár és a világhírű kutatólabor létrehozója; a márka világpiaci tényezővé válik

1922/1923.

Megalakul a Tungsram világhírű kutatólaborja, amely az első ilyen Európában, és számos találmány, felfedezés otthona lesz

1934.

Bródy Imre, az Egyesült Izzó laborjának munkatársa feltalálja a kriptontöltésű izzólámpát

1936-tól

Világhírű kutatócsapat áll össze, köztük például Selényi Pál, a „fénymásolás atyja” és a fotózási fénymérés feltalálója

1937.

A Tungsram televíziós kutatólaboratóriumot hoz létre 1946. Bay Zoltán, a vállalat műszaki igazgatója egy kísérlet révén megalapítja a radarcsillagászatot

1989.

A GE megvásárolja a Tungsramot

1998.

Magyarország első szervezeti szolgáltató központja (SSC) a GE/Tungsram magyarországi székhelyén jön létre

2018.

Megalakul a Tungsram Csoport

Megosztás