465 millió az IPR-Insights-nak

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 465 millió forint befektetéséről döntött a magyar tulajdonú IPR-Insights CEE Kft.-be. A speciális feltételek mellett létrejött tőkebefektetés a szoftver­gazdálkodással és licenc­tanács­adással foglalkozó társaság nemzetközi terjeszkedési stratégiáját segíti. A cégcsoport 2018. évi árbevétele várhatóan meghaladja a 600 millió forintot, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap (KMVA) a növekedni képes magyar mikro-, kis- és középvállalkozások Magyarországgal határos országokat érintő piaci megjelenését és hosszú távú, vállalkozások közti határon átnyúló együttműködését finanszírozza. A most bejelentett 465 millió forintos befektetése az IPR-Insights romániai terjeszkedését és új szoftvergazdálkodási (SAM, Software Asset Management) célszoftvereinek fejlesztését segíti. A KMVA a befektetést szakaszosan, több részletben valósítja meg és folyamatosan figyelemmel kíséri annak felhasználását. Csuhaj V. Imre, az alapot kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „A Kárpát-medencei régió vállalatainak versenyképessége azon múlik, hogy mennyire tudnak bekapcso­lódni a digitalizáció mindent átható folyamatába. Minden vállalatnak elemi érdeke, hogy az elérhető legkorszerűbb, biztonságos és jogtiszta szoftverekkel működjenek. Az IPR-Insights csapata ebben tud kima­gasló színvonalú tanácsadást nyújtani, amit eddigi dinamikus fejlődésük is bizonyít. A tulajdonosok, a korábbi befektető Bonitás Zrt. és mi egyaránt stratégiai célnak tekintjük a több országban sikeres, régiós cég nemzetközi terjeszkedését”.

Az IPR-Insights International Zrt. 2015-ben a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő (ma: Bonitás Befektetési Alapkezelő) Zrt. tőkebefektetése révén kezdett nemzetközi terjeszkedési terveinek megvalósításába. Az akkor 230 millió forint éves árbevételt elérő magyar cég Varsóban nyitotta meg első külföldi irodáját, és most Románia felé nyit. Ennek okairól Zsoldos Sándor, az IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Amellett, hogy hatékony szoftvergazdálkodás segítségével vállalati szinten jelentős költség­meg­takarítás érhető el, a nagy szoftvergyártók auditfenyegetése változatlanul jelentős kihívás a felhasználók számára. Ráadásul az alul- illetve túllicencelés gyakran egyidejűleg jellemző a szervezetekre, így a vállalat­vezetők nyitottsága és igénye egyre nő a megfelelő szoftvereszköz-gazdálkodás iránt. A négy évvel ezelőtti lengyel piaci helyzethez hasonlóan egyelőre Romániában sincs gyártófüggetlen szoftver­gazdálkodási tanácsadó és megoldás, így életképes ötlet ezt a piaci rést megcéloznunk”. A társaság expanziós terveinek legfontosabb mozgatórugója a 17 év alatt felhalmozott tapasztalat és szaktudás kiaknázása további régiós országokban, valamint a globális szoftvergazdálkodási piac – nemzetközi prognózisok* szerinti – évi 14-15 százalékos növekedése.

Az IPR-Insights független szoftvergazdálkodási- és licenctanácsadóként itthon abszolút piacvezető, részesedését 90 százalékra becsülik. 2002-es alapítása óta a szoftvergazdálkodás evangelizátora, fejlesztője és szállítója a SAM-Insights szoftvereszköz-gazdálkodási termék­családnak. Célcsoportjába tartozik minden olyan közép- és nagyvállalat, amely legalább 200 számítógépet üzemeltet – gyakor­latilag ma Magyarországon minden ismert nagyvállalat igénybe vette már szolgáltatását és/vagy használ SAM-Insights terméket. Az IPR-Insights Hungary Kft. 2018-as üzleti évében előreláthatólag több mint 470 millió forint árbevételt realizál, ami az előző évhez viszonyítva 22 százalékos növekedést jelent. Mindezt a cég erősödő versenykörülmények között érte el, hiszen a nemzetközi szoftver-viszonteladók licenctanács­adási tevékenysége is egyre aktívabb a magyar piacon. Az IPR-Insights Poland Sp. z o.o. várhatóan közel 2 millió zloty (mintegy 140 millió forint) árbevétellel zárja az évet, ami hozzávetőleg kétszerese a 2017-es eredményének. A cégcsoport összárbevétele a 2015-ös Bonitás-tőkebefektetéshez képest közel háromszorosára nőtt.

Az IPR-Insights menedzsmentjének várakozása szerint a 2019-ben alapítandó román leányvállalat 2024-re érheti el a hazai árbevétel jelenlegi szintjét. E növekedést a meglévő magyar és lengyel ügyfelek román társvállalatainak elérése és a multinacionális vállalatok egyre növekvő száma is segíti. A régió országai­ban jellemző elvárás a helyben, anyanyelven igénybe vehető szolgáltatás, ezért a cég Romániában is helyi szakemberekkel és irodanyitással biztosítja ügyfeleinek a felhalmozott nemzetközi projekttapasz­talataiból és szaktudásából származó előnyöket.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap – A hazai kis- és középvállalkozások határon átívelő gazdasági tevékeny­ségét elősegítő tőkeprogram létrehozásáról a Kormány 2016 őszén döntött. A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap kezelője a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. A tőkealap tevékenységét 2017 végén kezdte, összesen 20 milliárd forintot fektethet be. A befektetések Magyarországon vagy a hazánkkal határos hét ország (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) egyikében bejegyzett vállalkozások határon túli terjeszkedését támogathatják. Vagy magyar vállalkozás alapít a szomszédos országok valamelyikében céget, vagy a határon túli vállalkozás alapít céget Magyarországon, amelybe a befektetés megvalósul – a tőkebefektetéseknek minden esetben van magyarországi pillére. A fejlesztésekre kínált befektetésének maximuma 480 millió forint, innovatív cégek esetében ennek duplája jellemzően 3-7 éves időtávra. A tőkealap által megszerzett tulajdonrész nagysága főszabályként 10-49 százalék között lehet („csendestársi” befektetés); exitpolitikája az alapítói-menedzsmenti kivásárlást tekinti prioritásnak, az ettől való eltérésről az alapítók és a tőkealap közösen döntenek.
Az IPR-Insights független szakértőként kínál átfogó szoftvereszköz-gazdálkodási (SAM) megoldásokat és licenc­tanácsadást nagyvállalatoknak. E komplex feladat működtetéséhez az informatikai, számviteli és jogi vonatkozások és összefüggéseik pontos ismerete és átlátása szükséges. E szaktudásnak a vállalati szervezeten belüli kiépítése és folyamatos fejlesztése többnyire nem gazdaságos. A cég ügyfeleit széles körű iparági tapasztalatokra épülő szolgáltatásokkal, tanács­adással és a teljes SAM folyamatot lefedő portfolióval támogatja. A cégcsoport árbevétele évről évre stabilan növekedett, 2017-ben elérte a 435 millió forintot. Az árbevétel közel fele előre jól tervezhető, úgynevezett rendszeres díjból származik. A cég a magyar és a lengyel szoftvergazdálkodási piacon több mint 150 ügyfélnél, több mint 550 szoftvergazdálkodási és licenctanácsadói projektet végzett. 32 magyar és 10 lengyel alkalmazottal dolgozik, nem csak Magyarország vagy Lengyel­ország, de tanácsadói létszámát tekintve Közép-Európa legnagyobb szoftvergazdálkodási szolgáltatója. Megrendelőinek körét 2018-ban többek között a Budapesti Elektromos Művek (ELMÜ), a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF), a Hungaro­Control, a MOL, az NKM Földgázszolgáltató, az Országos Mentőszolgálat vagy a Slovnaft bővítették. Az IPR-Insights Poland a lengyel gazdaság meghatározó cégei közül már többen is ügyfelei, pl.: a KGHM (a világ vezető réz- és ezüst­kitermelője), a Morpol (a világ vezető lazacfeldolgozója), a PKO Bank Polski (Lengyelország legnagyobb és egyik legrégibb bankja), a PLAY (innovatív mobilszolgáltató), a Synthos (Európa egyik legnagyobb vegyipari gyára); államigazgatási területről pedig a Centralny Ośrodek Informatyki (Központi Informatikai Iroda) vagy a Ministerstwo Cyfryzacji (Digitalizációs Minisztérium).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .