Blogzine

Elképesztően jól futottak a legnagyobb magyar befektető portfóliócégei

A Hivntures 2017-ben 92 korai fázisú startupba fektetett. E tőke hatására 2018 végére a portfóliócégek bevétele 85 százalékkal nőtt, holott a cégek háromnegyede még csak termékfejlesztésnél tartott! Megint megverték tehát a nemzetközi benchmarkokat a befektetőnél…

A növekedést jelentős részben ráadásul külpiacokon sikerült elérni, a cégek 2018-as export árbevétele elérte az 1 milliárd forintot, ami 78 százalékos éves növekedést jelent. 2018 végére a Hiventurestől tőkebefektetést kapott innovatív vállalatok összesen 756 főt foglalkoztattak.

A Hiventures 2017 februárja óta végez befektetéseket Magyarországon magyar állami és uniós forrásból kezdeti fázisú startupokba. Az első évben 92 innovatív KKV-ban vásárolt részesedést, összesen 6,4 milliárd forint finanszírozást biztosítva számukra termékfejlesztésre és piaci megjelenésre, növekedésre. A 92 vállalkozás 75 százaléka induló vállalkozás volt, 25 százalékát a megelőző néhány évben alapították. A startup alapítók közül 22-en voltak 25 évnél fiatalabbak. A folyósítás óta eltelt egy év és a rendelkezésre álló 2018-as adatok már lehetővé tették, hogy a Hiventures portfólió cégek teljesítményét nyomon kövessék.

A kezdeti 38 százalékról egy év alatt 62 százalékra emelkedett az árbevételt már termelő startupok aránya. A cégek összes árbevétele 1,6 milliárd forintról 85 százalékkal 2,9 milliárdra nőtt, a növekmény 32 százaléka export árbevétel volt. A 92 startup közül 2018 végére 26 bizonyította, hogy a terméke megállja a helyét a világpiacon. Miután a Hiventures által megfinanszírozott életszakaszban a startupok többsége még a fejlesztésekre fordítja erőforrásai jelentős részét az árbevétel szintje kevésbé releváns információ a befektetések minőségének szempontjából, az árbevétel dinamikája viszont annál inkább meghatározó. A 85 százalékos éves növekedési ütem a nemzetközi startup benchmarkoknak is megfelel.

2018 végére a Hiventures már 177 startupban vált kisebbségi tulajdonossá. A teljes portfólió ekkor 756 munkavállalót foglalkoztatott, 51 fő 25 évnél fiatalabb alapítót számlált és 1,2 milliárd forint export árbevétellel rendelkezett. Amennyiben sikerül ezt a növekedési ütemet a következő években is fenntartani ezen cégek közül kerülhetnek ki a jövő Magyarországának meghatározó technológiai nagyvállalatai.

Megosztás