Blogzine

Miért fontos az olvasóvá nevelés ügye?

Az Európai Unió írásbeliséggel foglalkozó szakértői csoportja az Act now! avagy Cselekedjünk most! című kiadványában ismertette először azt a számadatot, amelyre azóta több kutatás hivatkozik: az EU tagországok adatközlése szerint az Európai Unióban minden ötödik 15 évnél idősebb ember komoly szövegértési problémával küzd, ami a mindennapi boldogulását is veszélyezteti. Nincs ez másként Magyarországon sem.

A hazai és nemzetközi olvasásértési mérések (kompetenciamérés, PISA, PIRLS) során bebizonyosodott, hogy a magyar tanulók esetében szoros összefüggés van a szövegértési képesség és a család szociokulturális háttere között. Ez azt is jelenti, hogy a méréseken jobban teljesít az, aki könyves környezetben nő fel, szülei rendszeresen olvasnak könyvet.

A Ohio Állami Egyetem kutatása szerint “plusz 1,4 millió hallott szó” előnnyel kerülnek iskolába azok a gyerekek, akiknek a szülei naponta 5 mesét olvasnak.

Az intézmények mellett a szülők felelősségét hangsúlyozza és számukra több tucat olvasóvá nevelési szakértői tanácsot nyújt a BOOKR 2019-ben kiadott Így mesélj, hogy olvasson című kötete.

A BOOKR nemzetközi szinten is egyre sikeresebb, stabil cseh és német partnereik mellett, 2019-ben megkezdték az együttműködést török, pakisztáni és görög oktatási ügynökségekkel is, akiket elsősorban a jelenleg zászlóshajó termékük, az angol nyelvtanulást irodalmi művekkel segítő BOOKR Class terjesztésével bíztak meg. A BOOKR Class Kínában pedig már sikert aratott: 2019. szeptember óta napi szinten használják Guangzhou régió egyik legnagyobb presztízsű nyelviskola-hálózatában.

Szüksége lesz-e a jövő generációinak az olvasás képességére?

A BOOKR Kids válasza az egyértelmű igen, hiszen az olvasás egyet jelent az elmélyült figyelemmel, az információ különböző jelentéseinek együttes értelmezésével és nem utolsó sorban az érzelmi intelligencia magas szintű fejlesztésével. Mindez segíti a kritikai gondolkodást, amely nélkülözhetetlen lesz a robotizált világban is.

Az új évtized küszöbén, a következő generáció olvasóvá nevelésére építő startup nem kisebb célt tűzött ki maga elé mint, hogy 2020-ban az 1 milliós könyv letöltési eredményt megduplázzák. Ennek első lépéseként, januárban Beirutba utaznak, ahol kormányzati képviselőknek mutatják be oktatási megoldásaikat.

Megosztás