Elektromos autók felhasználói élményét támogató navigációs megoldások születnek Magyarországon

A budapesti központú NNG kutató-fejlesztő szakembereivel fejleszti szoftverét, mely a felhasználói igények valós idejű támogatását tűzte ki célul.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával alkotja meg az elektromos autózás élményét növelő, felhőalapú elemző-támogató rendszerét a magyarországi székhelyű NNG. A szoftver megoldást kínál a környezettudatos közlekedéshez és a maximális utazási távolság megtervezéséhez is.

Az átalakuló autóipar változásaira reagálva tervezi meg az egyre szélesebb körben terjedő elektromos autókba szánt navigációs rendszereit a magyarországi székhelyű NNG Kft. A szoftverfejlesztő cég egy világszinten meghatározó, az elektromos autók speciális igényeihez igazított szoftvermegoldáson dolgozik, melynek részeként egy skálázható, felhőalapú infrasktruktúrára épülő, felhasználói szokások elemzését támogató rendszert fejleszt budapesti K+F központjában. A projektet 36 hónap alatt, szoftverfejlesztőinek és tesztelőinek bevonásával, valamint saját forrásain kívül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap mintegy 600 millió forintos támogatásával valósítja meg.

A hagyományos meghajtású járművekhez képest az elektromos autók működtetése fokozott figyelmet és útvonaltervezést igényel a vezetőktől. Az elektromos töltőállomás-hálózat szűkössége és nehezebb elérhetősége nagymértékben korlátozza a környezettudatos közlekedés elterjedését, továbbá kényelmetlenséget és komoly költségeket is okozhat az akkumulátorok által korlátozott hatótáv túllépése. Ennek megoldására az NNG továbblép a versenytársaknál megjelenő online felhőbe csatlakoztatott töltőállomás-információkat megjelenítő alaprendszereken. A szoftverfejlesztő cég a felhasználói élményt szem előtt tartva, a kiépülőben lévő elektromos autózás kezdeti kényelmetlenségeinek megelőzésére keres támogató célnavigációs megoldást. Ezzel együtt egy felhőalapú elemző-támogató rendszer kifejlesztését is megvalósítja, amely képes a felhasználói igények valós idejű becsatornázására a navigációba.

Az új szoftvermegoldás többek között azzal könnyíti meg az elektromos járművek vezetését, hozzájárulva így a környezettudatos közlekedés elterjedéséhez, hogy figyelembe veszi a töltőállomások elérhetőségét az útvonaltervezés során, az energiafelhasználási modell alapján meghatározza a járművel elérhető hatótávot, valamint járműspecifikus töltési időt számoló algoritmust használ, és minden irányban mutatja a maximálisan elérhető utazási távolságot.

Az NNG új terméke azonban nem csak az egyedi felhasználói igények kielégítését célozza meg, hanem egy olyan támogató rendszert kíván létrehozni, ami a személyszállítás, a tömegközlekedés, a közösségi autózás, az áruszállítás, a forgalomirányítás, sőt az önvezető autózás területén működő szervezetek tevékenységét is elősegíti. Az előállított értékes adatállomány képes lehet támogatni az infrastruktúra-fejlesztéseket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .