Blogzine

Hozz digitális megoldást, amivel hatékonyabbá tehető az egyéni vízfelhasználásunk!

Aquathon: Találd ki, hogyan takarékoskodjunk a vízzel!​ (,,Aquathon: Find a solution to save water!”) címmel indít nemzetközi innovációs ötletversenyt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Design Terminal. A versenyre 2020. március 1-ig várjuk azoknak a startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak és pályakezdőknek a jelentkezését, akik a nemzetközi piacon is értékesíthető megoldást kínálnak a felelős vízhasználat széleskörű elterjesztéséért.

Napjainkban körülbelül 2,5 milliárd ember él vízhiányos régiókban, ám az évszázad felére a világ lakosságának több mint a fele fog a vízhiány problémájával valamilyen módon szembesülni. Ehhez a tendenciához társul a növekvő urbanizáció, 2050-re a világ lakosságának 2/3-a fog városokban élni, ami eddig példátlan méretű igényt támaszt a megbízható és biztonságos vízellátás felé.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Design Terminal segítségével keresi azokat az innovatív megoldásokat, melyek elősegítik a mindennapos felelős vízhasználat elterjesztését a háztartásokban.
Böszörmény-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője a kezdeményezés kapcsán elmondta: ,,Magyarország látszólag szerencsés, mert a különböző környezeti válsághelyzetekről legtöbbször csak a híradásokból hallunk. A globális kihívások, köztük a vízhiány azonban a mi életünket sem hagyják érintetlenül. Vízkészletünk különleges érték, felelősek vagyunk érte, hogy megőrizzük a jövő generációi számára.”

Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója szerint:
„A klímaváltozás három nagy csoportra osztotta a világ lakosságát. Az Aquathon nem foglalkozik az ’alarmistákkal’ miként a ’klímaszkeptikusokkal’ sem, mert a legbölcsebbek mégiscsak azok, akik a megoldásokat keresik a kor egyik legnagyobb kihívására. Megoldásokat, a klímaváltozás és annak következményének a vízválság hatásainak kezelésére. A közös, mindannyiunk jövőjét segítő megoldásokat keressük.”
Azok a startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők, akik szeretnének maguk is tenni a mindennapos vízpazarlás megfékezéséért, egy 24 órás ötletverseny keretében bizonyíthatnak. A jelentkezőknek kihívásként a mindennapi vízpazarlás megakadályozására kell valamilyen digitális megoldást hozniuk, amellyel jelentős mértékben növelhető lakossági szinten egyéni vízhasználatunk hatékonysága. A jelentkezésnek nem feltétele a vízgazdálkodás területén szerzett előképzettség, bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja megoldást kínál a kihívásban megfogalmazott problémára.

Ötleteiket a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd a verseny végén kell prezentálniuk azokat egy hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt. A 24 órás hackathon alatt a csapattagok egy rendkívül intenzív, gyors fejlesztési folyamat részeseivé válnak, megoldásuk kidolgozásához tematikus workshopok, mentorok és szakértők állnak a versenyzők rendelkezésére. Az első három helyezett értékes nyereményekkel folytathatja ötlete megvalósítását.

Az eseményre 2020. március 1-ig várjuk a jelentkezést az esemény honlapján. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások a későbbiekben megvalósításra kerüljenek.

A versenyt 2020. március 26-27. között rendezzük meg.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük