BlogzineKülföldKutatás

Nannobuborék, műanyag-bontó mikrobák és hipermodern szélturbina…

Nannobuborékokat, szélturbina fejlesztést, műanyagot bontó mikrobát is bemutatnak a magyarok a PowerUp! hazai döntőjében. Ezt április 28-án tartják meg, mármint a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup, illetve vállalkozói verseny, a PowerUp magyar döntőjét.

 Az EIT InnoEnergy hazai központjának szervezésében megvalósuló eseményt idén, a koronavírus-járvány miatt online felületen tartják. A bárki számára ingyenesen figyelemmel követhető hazai fináléba tíz csapat jutott be, amelyek közül választja ki a négytagú zsűri azt az egyet, amely továbbjut a megmérettetés több tízezer eurós összdíjazású nemzetközi döntőjébe.

A magyar döntőbe jutottak közt ott lesz a magyar és szakemberek által menedzselt COSOL termékfejlesztése, amely elektronikus kereskedelmi platformot teremt a villamosenergia-termelők és a vásárlók számára a közvetlen kapcsolattartáshoz, az üzleti folyamatok menedzseléséhez. Mellettük bemutatkozik a Drift Air kéményre szerelhető, környezetbarát, szélenergiát hasznosító speciális egység is, amely akár lakóházaknál, akár ipari létesítményeknél jelentősen csökkenti a káros anyagok levegőbe jutását, valamint javítja a fűtőanyag elégetésének fokozásával az energiahatékonyságot.

Az InnoSunT szakemberei olyan megoldást mutatnak be a döntőben, amely révén az épületek eddig kihasználatlan, de méreteiben megfelelő felületein – a szokásos horizontális helyett – vertikálisan helyezhetőek el a napelem cellák. Hasonlóan úttörő innovációval érkezik a magyar fináléra a LEG Technology is. Szakértőik egy speciális anyagból álló, ablakokra helyezhető fénykibocsátó megoldást fejlesztettek, amely ötvözi és maximalizálja a természetes és a mesterséges fényforrások előnyeit.

Bolley az e-buszok feltöltésének lehetséges és optimális technológiáját ismerteti a döntőben, míg a Personal Wind Turbine fejlesztése a kisvállalkozások számára tenné elérhetővé a saját, önállóan működtethető szélturbinák üzemeltetését, és ezzel energiaköltségeik csökkentését. Mellettük a Smart CapacitSystem munkatársai a kiegyensúlyozottabb energia-előállításra, illetve fogyasztásra találtak piacképes megoldást. Hozzájuk hasonlóan gondolkoznak a Wenerate-Wattmanager szakértői is. Mérnökeik olyan szoftveres technológiával állnak elő, amely segít a vállalatoknak az energiaköltségeik, illetve ezzel kapcsolatos adminisztratív terheik csökkentésében, megszüntetésében, valamint a hatékony döntéshozatalban.

A döntő résztvevőjeként a Nannobubbles Europe megmutatja, hogy a szennyvízkezelést hogyan oldanák meg a hosszú életciklusú nanobuborékok (oxigén, ózon, széndioxid méretben) segítségével. A Poliloop pedig a szennyező műanyagok eltüntetéséhez alkotott technológiát. Ők olyan mikrobákat hoztak létre, amelyek ígéretük szerint  képesek a globálisan felhalmozódó műanyag hulladék döntő többségét lebontani.

További részletek: https://powerup.innoenergy.com/

A magyar döntőre itt lehet regisztrálni: https://www.eventbrite.com/e/virtual-powerup-country-final-hungary-tickets-102975931784

A PowerUp 2020 infovideo (x) itt elérhető: https://youtu.be/pJ9kJhJBDXI

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük