25 milliárdból terjeszkedik a régióban a PortfoLion

Huszonöt milliárd forintos induló tőkével jön létre a PortfoLion által kezelt legújabb magántőke alap, a Regionális Magántőke Alap II. Az előző, egyes alaphoz hasonlóan a tőkét 50-50 százalékban biztosítja az EXIM Bank és az OTP, azzal a céllal, hogy hosszú távú, globális növekedési pályára állítsák a régió vállalkozásait. A befektetések értéke várhatóan 3 és 15 millió euró közé tehető majd. Az új alap elindítását követően a PortfoLion által kezelt tőke megközelíti a 100 milliárd forintot.

A PortfoLion korai fázisú digitális kockázati tőkealap-kezelői feladatai mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az érettebb vállalkozásokhoz kötődő tőkebefektetésekre. A másik fontos irány, hogy a hazai projektek fejlesztése mellett egyre inkább előtérbe kerül a régiós fókusz is. A korábbi, 11,5 milliárd forintos regionális tőkealapból olyan vállalkozások nemzetközi növekedéséhez, külföldi akvizícióihoz járult hozzá a PortfoLion, mint a Szállás.hu, a Tresorit, a Starschema és a VCC. A tranzakciók céljai elsősorban, de nem kizárólag, a nemzetközi sales erősítés és menedzsment építés, növekedési és terjeszkedési tervek támogatása, a generációváltás, valamint szolgáltatási (SaaS) alapra történő struktúraváltás elősegítése.

„A PortfoLion Regionális Magántőke Alap I. által kijelölt úton elindulva hazaiból regionális, regionálisból globális sikertörténeteket szeretnénk építeni a második alap esetében” – fogalmazta meg az új alap célját Nieder Jenő, a PortfoLion Vezérigazgató-helyettese. A PortfoLion Regionális Magántőke Alap II. az említett tranzakciókhoz hasonló, 100%-os kivásárlásokat, tőkeemeléssel egybekötött kivásárlásokat szeretne megvalósítani, emellett továbbra is nyitott a Codecool-hoz hasonló, dinamikus nemzetközi terjeszkedésre predesztinált vállalatok scale-up finanszírozására.

Az erős régiós jelleget mutatja, hogy Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Szerbia, Szlovénia, Horvátország is célország az Alap számára. A földrajzi fókusz kevésbé szigorú iparági érdeklődéssel is kiegészül: a befektető leginkább a digitális technológiák, szoftverfejlesztés, telekommunikáció és online szolgáltatások és automatizáció területéről érkező projektekre számítanak, de nincsenek kizárva egyéb területek sem.

Az OTP Csoport tőkeerős banki hátteret és regionális kapcsolati hálót is biztosít az Alap számára. Az alap indulásához jelenleg már csak az MNB jóváhagyása szükséges, ezt követően indulhatnak a befektetések. A kihelyezendő összegeket tranzakciónként 3 és 15 millió euró közöttire becsüli a PortfoLion. „A portfoliónkba kerülő cégeket a korábbi gyakorlattal összhangban nem csak pénzügyileg támogatjuk, de aktív és erős szakmai támaszt is nyújtunk a növekedéshez” – tette hozzá Nieder Jenő. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a következő hónapok legfontosabb feladata, hogy megtalálják azokat a csapatokat, vezetőket, tulajdonosokat, akikkel együttműködve tudják megépíteni a régió következő sikertörténeteit.

A PortfoLion Regionális Magántőke Alap II.-nek köszönhetően a PortfoLion által kezelt tőke megközelíti a 100 milliárd forintot, ezzel a legnagyobb hazai vállalkozásfejlesztési és magántőke befektetők közé tartozik.

Az EXIM, Magyarország exporthitel-ügynökségeként – hitelezési és biztosítói tevékenységén túl – 2014. óta tőkeági finanszírozással bővítette tevékenységét, ily módon is hozzájárulva és támogatva az exportra érett hazai cégek külföldi piacnyerését. A bank küldetése, hogy az exportra szabott pénzügytechnikai megoldások teljes vertikumával járuljon hozzá a magyar exportkapacitások bővítéséhez, megfelelő pénzügyi megoldásokkal segítse elő a hazai áruk és szolgáltatások külpiaci értékesítését és így a magyar cégek nemzetközi jelenlétét. Magántőkealapjainak befektetései között számos, jelentős külpiaci növekedést elért magyar vállalkozás található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .