Válság ide vagy oda, a legtöbben idén is annyit költünk ajándékra, mint tavaly

A hazai felhasználók 59 százaléka 40 ezer forintnál kevesebbet, 41 százaléka 50 ezer forintnál többet költ idén karácsonyi ajándékok vásárlására. Döntő többségük ugyanannyit költ idén karácsonykor, mint tavaly, és közel 80 százalékuk az internetről is rendel ajándékot. Az online piacterek a vidéki városokban, illetve a fővárosban élők számára a legnépszerűbb ajándékbeszerző helyek – derül ki a Vatera saját felhasználói körében végzett karácsonyi felméréséből.

Idén karácsony előtt a felhasználók 27 százaléka tervez eladni valamit a Vaterán, és a felhasználók közel ötöde nyilatkozott úgy, hogy adott már túl az online piactéren olyan karácsonyi ajándékán, amely nem nyerte el tetszését.

Rutinosabbak lettek a magyar felhasználók

A közel egy éve tartó járvány nyomán a felhasználók rutinosabbá váltak: már 95 százalékuk szokta összehasonlítani online a hasonló termékeket paramétereik alapján, és 24-ről 31 százalékra emelkedett az online bankkártyás fizetést választók aránya. Idén csupán a válaszadók 1 százaléka hagyja az utolsó pillanatra az ajándékvásárlást a tavalyi 4 százalékhoz képest, így nem meglepő, hogy már jóval többen (13 százalék) vették meg a fekete pénteki akciókon a meglepetéseket a tavalyi 4 százalékhoz képest.

A legtöbben ugyanannyit költünk ajándékra, mint tavaly

A felhasználók 69 százaléka a tavalyihoz hasonló összeget tervez elkölteni idén ajándékokra, 20 százalékuk kevesebbet, 11 százalékuk pedig többet szeretne költeni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbben összesen 50 és 100 ezer forint közötti összeget terveznek idén karácsonyi ajándékra költeni. A válaszadók negyede viszont 30-50 ezer forintot szán ajándékra, míg százezer forintnál nagyobb összeget csak mintegy tizedük szeretne fordítani.

1-5 főnek tervez ajándékot vásárolni a válaszadók 68 százaléka, 6-10 embernek 21 százalékuk készül meglepetéssel, ennél több ajándékkal a felhasználók 5 százaléka készül – és ugyanannyien nyilatkoztak úgy, hogy senkinek sem vesznek ajándékot.

A döntő többség idén online is rendel ajándékot

A felhasználók 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez online is ajándékot rendelni, ami nem meglepő, hiszen 95 százalékuk már vásárolt valamelyik internetes piactéren, 49 százalékuk pedig havonta legalább egyszer rendel valamit a netről. (Legalább negyedévente a felhasználók 21 százaléka, hetente pedig 14 százalékuk vásárol online.)

A felhasználók 35 százaléka minden második karácsonyi ajándékot az interneten tervez megvenni idén. Ennél kevesebben (16 százalék) terveznek mindent online beszerezni, az ajándékok háromnegyedét 29 százalék, negyedét 21 százaléka tervezi így beszerezni. Minden második válaszadó tervez a Vaterán karácsonyi ajándékot venni, e mellett a legfontosabb érvekként a biztonságos vásárlást, az olcsóbb árakat, és a piactéren elérhető egyedi ajándékokat jelölték meg a legtöbben.

A jó árak miatt csábító az online ajándékvásárlás

Érdekesség, hogy az online karácsonyi vásárlás melletti legfontosabb érvként a kedvező árakat és akciókat (46 százalék), az árak összehasonlításának lehetőségét (44 százalék) és a kényelmet (43 százalék) jelölték meg – azt, hogy ez a vásárlási mód a legbiztonságosabb a járványhelyzetben, csupán a válaszadók 37 százalékának volt fontos. Ugyanakkor az átvételi módban a futárszolgálat (65 százalék) után második helyre lépett elő a csomagautomatás átvétel (13 százalék), és az online bankkártyás fizetést választók aránya (31 százalék) is elég magas.

Az internetes ajándékvásárlás kapcsán a legtöbb felhasználót az aggasztja a legjobban, hogy esetleg nem érkezik meg időben a rendelés, vagy nem olyan lesz a termék, mint amit az adatlapon láthatott. A legtöbben egyébként valamilyen online áruházból fogják megrendelni az ajándékot, a második legnépszerűbb internetes beszerzési platform az online piactér (amilyen a Vatera is), az apróhirdetési oldalak és fórumok csak a harmadik és negyedik legnépszerűbbek.

Ezeket az ajándékokat rendeljük a legtöbben online

A Vatera kutatásából kiderült, hogy a legnagyobb arányban ajándékba szánt könyvet, szórakoztatóelektronikai cikket, gyermekjátékot, illetve háztartási kisgépet terveznek online rendelni idén karácsonyra a felhasználók). Ezzel szemben az offline vásárlást preferálják többen a ruházati cikkek (30 százalék) és a szépségápolási cikkek (31 százalék) beszerzéséhez.

Saját maguk pedig a járvány évében a legtöbben könyvet (37 százalék), szórakoztató elektronikai eszközt (30 százalék), háztartási kisgépet (22 százalék), illetve valamilyen ruházati cikket (23 százalék) szeretnének ajándékba kapni karácsonyra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .