A magánéletet is rendbe teheti egy coach képzés

Manapság főként két okból vesznek részt az emberek coach képzésen. Az első, hogy szakmai képesítést kapjanak ebben a jól fizető hivatásban, a másik, hogy vezetőként az üzleti életben segítse őket a különféle elsajátított módszer. Ugyanakkor, mint az az In Dynamics Consulting cikkéből kiderül, a magánéletben is profitálhat az, aki elsajátítja a coaching művészetét.
A csoportdinamikai tréningek hazai zászlóshajójának számító In Dynamics Consulting honlapján jelent meg a közelmúltban egy írás „Engem a feleségem küldött!” – így lesz valakiből coach, aki nem ebből akar megélni címmel. Wiesner Edina vezető coach egy „tipikus magyar házaspár”, Marcsi és Attila történetét mutatja be, ahol a férj magának való módon viszi a cég ügyeit, miközben a feleség a különféle szerepek – anya, cégvezető, feleség, nő – között őrlődik. A feleség érezte úgy, hogy lépnie kell, mivel azt látta, sehogyan sem tud hatni férjére, sem családi, sem üzleti fronton.

Csoportdinamikai tréning a céges feszültségek feloldására

„Kívülről befelé haladtak”, hiszen a céges ügyeiktől indultak, amire első megoldásként egy csoportdinamikai képzésre ültek be, ám oda jutottak, hogy a házastársak mindketten mélyebben foglalkoztak magukkal és képzett coachként „hagyták el” a tanácsadócéget. „Azért, hogy ezen változtasson, először csoportdinamikai tréningen, és egyéni coachingon vett részt, majd elvégezte a business és life coach képzésünket is. De nemcsak ő, hanem a férje is, konfliktusaik megoldásán keresztül eljutottak oda, hogy egymást húzzák, inspirálják” – írják.

Szembenézni azzal, milyen főnökök vagyunk

A szakértő részletekbe menően tárja elénk, hogy hogyan jutottak el egy üzletembereknek szánt párnapos csoportdinamikai tréningtől, az egészen egyénre szabott munkahelyi, életvezetési, párkapcsolati problémákat megoldó egyéni coachingig. „Érdekelte, vajon egy ilyen tréning jó lehet-e az általa ecsetelt munkahelyi problémák megoldására: az alkalmazottak nem teljesen azt csinálják, amit megbeszélnek, ami miatt feszültségek vannak, valamint néhány vezetői döntést meg kellene már hozni, de hát a főnök, a férj, nagyon elfoglalt.” Ugyanakkor mégis sikerült az elfoglalt Attilára hatni, hiszen a „munkahelyi problémák orvoslásához a főnöknek lenne leginkább érdemes részt vennie a csoportdinamikai tréningen, ahol a saját magatartására, szerepeire, kommunikációs stílusára reflektálhatna és visszajelzést kaphatna másoktól.”

„Mindenkinek van a feleségével kapcsolati problémája, kommunikációs félreértések a családban, mindegyiküknek valamilyen formán nehéz gyerekkora volt, és kritikus helyzeteket éltek át egyik vagy másik szülővel” – derült ki a csoportdinamikai tréningen a férj számára. A közös szembenézéseknek köszönhetően Attila kommunikatívabb lett a munkahelyen, ahogyan otthon is. A változás olyan erővel hatott Marcsira, hogy önmagát megelőzve, „csecsemőjével a karján” vett részt a tréningen, ahol valójában férje vigyázott a három gyerekre, ami korábban elképzelhetetlen volt. Büszkén mesélte, hogy a gyerekei szeretnek vele lenni, és szinte kikövetelik a jelenlétét.

Személyiségfejlődés párbeszédek segítségével

Az írásban párbeszédek is segítik megérteni a személyiségben történt változást. A tréningen kiderült, Marcsinak igen jó az észlelése, csak keveset fejez ki belőle, ugyanakkor amikor megszólal, frappánsan összefoglalja a gondolatait és érzéseit, de összességében mégis visszahúzódó, és magába folytja impulzusait:
– Nem hiszem, hogy annyira fontos lehet, amit én gondolok, és a többiek eleve gyorsabbak, rutinosabbak. Vajon a férjem elbír-e a munkája mellett a három gyerekkel? Mekkora terhet rakok rá így! Tipikus anya, nem?
– Igen, sőt, rendes lány vagy! Így ne okozz lehetőleg senkinek se gondot, de mindezt úgy, hogy előre megoldasz mindent! Nem?
– Kényszeredetten mosolygott, majd hozzátette: Igen, nálunk a családban nem volt divat a másikat terhelni a problémákkal, hozzászoktam, hogy egyedül kell megoldanom a problémáimat. Persze, ez frusztrál és jól beszólok neki, hogy nem segít semmit a családban.

Pszichológus vagy coach?

Wiesner Edina cikkéből kiderül az is, hogy a problémák megoldása nem megy egyik napról a másikra. „Aztán pár hónap múlva megkeresett, hogy tudnék-e neki pszichológust ajánlani, mert komoly kommunikációs félreértései vannak a férjével, és úgy látja, minden feladat rá hárul, és már nem bírja a három gyerek mellett. Ahogy beszélgettünk, kérdéseket tettem fel neki, talán a legegyszerűbbeket: hogy hat az rá, amit éppen átélt, milyen érzések járják át, és mit mondana a legszívesebben. Erre felkiáltott: éppen erre van szükségem, hogy valakivel így átbeszélhessem a helyzeteket. Ezt követően kezdett el hozzám járni coachingra”.

A tréning segített a különféle szerepek meghatározásában

Előkerültek olyan témák is, amik nem a privát életet érintették, hanem Marcsi cégben betöltött szerepét, és feladatait. Ki is ő ebben a cégben: feleség, a tulaj felesége vagy egy tulaj, és egyébként főnök. (…) Nem sokkal a képzés után örömmel jelezte vissza, hogy a gyerekei azt mondták, „…anya olyan más vagy, és sokkal nevetősebb” – olvasható a cikkben.
A Marcsiban végbement változások egyértelműen felkeltették a férje érdeklődését is, aki nem szeretett volna lemaradni. Amellett, hogy egyre több világos megállapodás született az időbeosztásuk, munkájuk, igényeik kapcsán, és egyre jobban megismerték egymás viselkedésének mozgatórugóit, Attilát egyre jobban érdekelte, Marcsi mit tanul, és ez őt is arra inspirálta, változtasson és szintén tanuljon.  Mindez pedig oda vezetett, hogy mindketten az In Dynamics Consulting Business és Life Coachképzésén kötöttek ki.

Egy coach képzés hozadéka nem mindig az, hogy az illető coachként dolgozzon, hanem önismerete, kommunikációs készsége fejlődjön, és ezáltal a saját életében, és munkájában sikeresebben oldjon meg korábban elképzelhetetlen akadályokat – vonta le a következtetést Wiesner Edina.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .