Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. év innovációs nagydíjasát, emellett további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte – közölte a Magyar Innovációs Szövetség. Az innovációs díjaknak az Országgyűlés épületébe tervezett hagyományos március végi ünnepélyes átadása a koronavírus-járvány miatt idén is elmaradt.

A nyertesek kiválasztásakor az értékelés szempontjai között kiemelt szerepet kapott az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A bírálóbizottság titkos szavazással döntött: a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer, a Terrosa létrehozásáért. Az oszteoporózis nevű csontrendszeri betegség kezelésére kifejlesztett Terrosa piacra lépése bizonyítja a bioszimiláris koncepció sikerét, hiszen már az első teljes évben 27,237 millió euró árbevételt értek el, megvalósítva ezzel az ideális „invented and made in Hungary” gazdaságfejlesztési koncepciót.

  • A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (ITM) az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. részesült automatikus felületkezelő berendezés fejlesztéséért és gyártásáért, 3D nyomtatott alkatrészekhez.
  • A 2020. évi Informatikai Innovációs Díjban (ITM) a Tungsram Operations Kft. részesült a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért innovatív területeken (wolframszál fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés).
  • A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (NKFIH) a TEQBALL Kft. részesült a TEQ LITE, a tömeggyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért.
  • A 2020. évi Agrár Innovációs Díjban (AM) a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, amelynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják.
  • A 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat (AM) a MOL Nyrt. kapta meg Co-Processing eljárásáért, amely biológiai eredetű és fosszilis hulladék alapanyagok együttes átalakítását jelenti gázolajokká.
  • Az SZTNH 2020. évi Innovációs Díjában a Hagyó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a számos szabadalommal védett univerzális lepárló berendezéséért, amely aromaprofilra kifejlesztett számítógépes vezérléssel rendelkezik.
  • Az MKIK 2020. évi Innovációs Díjában a Graboplast Padlógyártó Zrt. részesült különleges tulajdonságú padló fejlesztésekért (önfertőtlenítő felületű közületi padló, tömör és habszerkezetű rétegekből felépülő versenysportpadló).

Pakucs János, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi, a közleményben kijelentette: “a gazdaság növekedését biztosító vállalati  innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentősen, közel 50 százalékkal, növekedett, ez döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakítása, kormányzati szintre emelése és az állami K+F  források jelentős növekedésének eredménye”.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság társelnöke kijelentette: „a járványhelyzetben még inkább szükség van a kutatás-fejlesztésre és az innováció hajtóerejére, a gazdaság újraindításának és a fenntartható fejlődésnek ez lehet a legfőbb motorja. Az Innovációs Nagydíj nem csak az ökoszisztéma szereplőit mozgatja meg évről évre azzal, hogy elismeri a legkiemelkedőbb hazai teljesítményeket ezen a téren, de az innováció társadalmi elfogadottságára is óriási hatással van.”

A Magyar Innovációs Szövetség egyidejűleg hirdette meg a 2020. évi Startup Innovációs Díjat, amelyben a 2019-ben alapított Femmetex Hungary Kft. részesült a this is Redy intim higiéniás női alsóneműért. Termékinnovációjuk teljesen új, környezetbarát alternatívát kínál a nőknek az eldobható termékekkel szemben. A 2020. évben már több mint 100 millió forint bevételt értek el – tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség.

A díjazottakról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a Magyar Innovációs Szövetség honlapján érhető el:
http://innovacio.hu/3b_hu_2020_dijazottak.php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .