A siketek és a hallók közti kommunikáció problémáira keresik a megoldást

Világszerte szeptember 23-a a Nemzetközi Jelnyelvek Világnapja. Ennek apropóján a Vodafone Magyarország Alapítvány szeretné felhívni a figyelmet az akadálymentes kommunikáció fontosságára. A SignAll a Vodafone Alapítvány díjával a siket és halló emberek közti kommunikáció problémájára kíván megoldást kínálni, továbbá pozitív hatást gyakorolni a siketek életére a jelnyelv és a siket kultúra széles körű megismertetése által.
Harmadik alkalommal hirdette meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a nagy sikerű Vodafone Digitális Díjat, mellyel célja, hogy évről-évre ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális megoldásukkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást, fejlesztésükkel hozzáadnak a közösség mindennapjaihoz és kész megoldásaik megvalósításával elősegítik az esélyegyenlőséget.
Erre a díjra pályázott a SignAll Technologies Zrt. is, melynek fejlesztése – a SignAll mobilalkalmazás – lehetővé teszi a siketek és hallók közötti kommunikációt, valamint a halló munkatársak, barátok vagy családtagok jelnyelvi tréningjét. A SignAll végül harmadik helyezést ért el a Vodafone Digitális Díj Digitális Oktatás kategóriájában.

„2018-ban azzal a céllal hívtuk életre a Vodafone Digitális Díjat, hogy olyan feltörekvő és tehetséges innovátorokat támogassunk, akik a társadalom valamely égető problémájára keresik a megoldást, ehhez pedig a mobil technológiát hívják segítségül. A SignAll alkalmazását a zsűri egyöntetűen hiánypótló megoldásnak találta és kategóriájának harmadik helyével díjazta. A Vodafone számára rendkívül fontos az esélyegyenlőség, ezért bízom benne, hogy a jövőben még sok, a SignAll-hoz hasonló, széleskörű társadalmi problémára megoldást kereső innovátort és startup-ot tudunk segíteni” – mondta Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

Magyarországon megközelítően 60 ezer siket ember szembesül nap, mint nap az akadálymentes kommunikáció problémájával. Erre kíván megoldást kínálni a SignAll jelnyelv tanító alkalmazása. A mesterséges intelligencia és képfeldolgozó algoritmusokkal működő app már működik az Egyesült Államokban és Kanadában, a hazai SignAll csapat célja pedig az alkalmazás magyar jelnyelven ingyenesen elérhető változatának elkészítése. Mindez itthon is segíthetné a jelnyelv népszerűsítését, az alkalmazásba tett tájékoztató videók pedig a siket kultúra megismertetésében támogatná a felhasználókat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .