Blogzine

ERP rendszerek: mit érdemes megfontolni a szolgáltató kiválasztása előtt?

Az ERP rendszerek jelentősen hozzájárulnak egy vállalat üzleti sikereihez azáltal, hogy hatékonyabbá teszik a munkafolyamataikat. Ma már szinte elengedhetetlen, hogy a cégek automatizálják ezeket a folyamatokat. Ha versenyképesek akarnak maradni a piacon, ez az egyik legfontosabb lépés. Nem elég azonban az első szembejövő vállalatirányítási rendszer szolgáltatást nyújtó céget megbízni a bevezetéssel és üzemeltetéssel. Van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni és átgondolni, mielőtt kiválasztjuk a szolgáltatót és bevezetjük az ERP rendszert.
„Minden vállalatnak más-más szoftverekre van szüksége, éppen ezért fontos, hogy nulladik lépésként legyen lehetőségünk részletes konzultációra a szolgáltatóval” – mondja Kriston Csaba, az Acterra International Kft. ügyvezető igazgatója. – „Ekkor ajánlott átbeszélni a vállalat igényeit, és hogy milyen folyamatokban könnyítené meg a munkát az automatizáció. Eszerint lehet ugyanis összeállítani a legmegfelelőbb rendszer csomagot egy cég számára.”

Fontos, hogy a vállalatirányítási rendszer minél több munkafolyamatot lefedjen a cégnél, azonban emellett érdemes olyan ERP megoldást választani, ami nem csak a jelenleg szükséges folyamatokat teszi hatékonnyá, de képes együtt fejlődni vállalatával és rugalmasan alkalmazkodik a későbbi esetleges iniciatívákhoz.

„Az ERP rendszernek flexibilisnek kell lennie. Vegyünk egy nagyon egyszerű példát!” – teszi hozzá az ügyvezető. – „Ha egy vállalatnak kezdetben elegendő a könyvelő- és számlázó szoftver, de a későbbiekben egy iktató programra is szükség lesz, lényeges, hogy a rendszer bővíthető legyen.”
Ne ragaszkodjunk feltétlenül a helyileg telepített szoftverekhez! Döntsék el a vállalati folyamatok, hogy az on-premise vagy a cloud szolgáltatások tennék hatékonyabbá azokat. Az SAP megoldásai mindkettőt lehetővé teszi.
„Manapság már nagyon népszerűek a felhő alkalmazások. Könnyű bevezetni és karbantartani őket, valamint végtelen a tárhelyük is” – mondja Kriston Csaba. – „Nincs objektív válasz arra, hogy a helyi- vagy a felhőszolgáltatások válnak be jobban. Ezt az adott vállalat folyamatai döntik el. Sokszor fordul elő, hogy a hibrid, azaz a kettő kombinációja bizonyul a leghatékonyabbnak.”

Azzal mindenképp számolni kell, hogy egy ERP rendszer bevezetése együtt jár bizonyos változtatásokkal. On-premise szolgáltatások esetén előfordulhat, hogy a vállalat infrastruktúrájában van szükség erre, például a meglévő szerverek erősítésére. A felhő alapú programok pedig például az internet, pontosabban a sávszélesség bővítését igényelhetik.

Megosztás