Blogzine

Kriptovaluta

A kriptopénz egy titkosított digitális vagy virtuális valuta. Ez a digitális pénz egy új formája, ahol a felhasználók a hagyományos pénzüket, például az amerikai dollárt digitálisan átválthatják, és a digitális gazdaságban vásárolhatnak termékeket.
A kriptopénz egy titkosított digitális vagy virtuális valuta. Ez a digitális pénz egy új formája, ahol a felhasználók a hagyományos pénzüket, például az amerikai dollárt digitálisan átválthatják, és a digitális gazdaságban vásárolhatnak termékeket. Az elmúlt években az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin, az Ethereum és a Dogecoin kezdtek behatolni a mainstream kereskedelembe, és olyan vállalatok, mint a Microsoft, a Home Depot, a Starbucks, a Whole Foods, az AT&T és az Amazon is elfogadják a kriptovalutákat.

Mi is pontosan a kriptopénz?
Mi a kriptopénz? Egyszerűen fogalmazva a kriptopénz a digitális valuta bármely formája, amely digitálisan vagy virtuálisan létezik, és kriptográfiával biztosított, így szinte lehetetlenné teszi a hamisítást vagy a kétszeres költést. Nincs szabályozó vagy központi szervük, hanem digitálisan, nagyszámú számítógépen, úgynevezett blokkláncokon keresztül oszlanak el. A papírpénzhez hasonlóan a kriptovaluták is virtuális valuták, amelyek valós alkalmazásokhoz, például fizetésekhez, pénzátutalásokhoz és legjobb tőzsde platform használhatók.

Hogyan működik a kriptopénz
A kriptovaluták olyan digitális valuták, amelyek a bankrendszeren kívül működnek, és nem ellenőrzi őket semmilyen kormány vagy központi szabályozó hatóság. A kriptovalutákat blokkláncokon bocsátják ki, ahol egy adott kriptovaluta tulajdonjogát egy magánkulcs birtoklásával és a magánkulcs használatával határozzák meg a kriptovásárlások vagy átutalások lebonyolításához. A kriptovaluták, mint például a Bitcoin-hálózat, a bányászokra támaszkodnak a hálózatuk fenntartásában. A kriptopénzek bányászati műveletei bonyolult számítások megoldásával járnak a hitelesítések biztosítása és a tranzakciók ellenőrzése érdekében, amelyek segítik a blokkláncok zökkenőmentes működését. A Bitcoin-bányászat segít az aktuális Bitcoin-tranzakciók blokkokba történő rögzítésében, amelyeket aztán a blokklánchoz adnak hozzá. A Bitcoin-bányászok szoftvereket használnak a tranzakciókkal kapcsolatos problémák megoldására, például a bitcoin-tranzakciók ellenőrzésére és hitelesítésére.

Minden kriptopénznek van egy azt támogató blokklánca, amely egy nyilvános főkönyv, amely tranzakciók blokkjaiból áll. A Bitcoin protokoll megköveteli a munka bizonyítását, ahol minden egyes tranzakcióblokkot egy adott hash-val jelölnek. A blokk megerősítéséhez egy kriptobányásznak olyan cél hash-t kell generálnia, amely kisebb vagy egyenlő a blokk hash-jával. A Bitcoin-bányászok nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak a blokklánc működéséhez, cserébe gyakran újonnan létrehozott kriptovalutákkal és tranzakciós díjakkal jutalmazzák őket.

Blokklánc technológia
A blokkláncok a nyilvános főkönyvek egy formája, amely blokkok sorozata (vagy lánca), amelyeken a bányászok által végzett megfelelő hitelesítés és ellenőrzés után rögzítik a tranzakciókat. Ezeket a blokklánc-technológiát használó számítógépeken osztják szét. Itt egyetlen entitás sem birtokolja vagy ellenőrzi az adatbázist, és bárki hozzáférhet az adatbázishoz, felajánlhatja a tulajdonjog igazolását, és kriptovalutákat utalhat kriptotárcák használatával. A kriptopénzek népszerűsége több ezer kriptopénz kialakulásához vezetett, a globális kriptopénzpiac értéke pedig jelenleg közel 2 billió dollár.

Hogyan használhatja a kriptopénzeket
A kriptovaluták olyan digitális fizetési rendszereket segítenek, amelyek nem támaszkodnak a bankokra a tranzakciók ellenőrzésében. Ez a peer-to-peer rendszer segít abban, hogy bárki bárhol, bárhonnan elektronikus úton küldhessen és fogadhasson fizetéseket. Ahelyett, hogy fizikai pénzt használnánk, hordozva és a való világban cserélve, a kriptopénzfizetések tisztán digitális valutaként léteznek, amelyeket digitális pénztárcákon vagy kriptotőzsdéken keresztül lehet cserélni. Amikor a felhasználók kriptopénzeket utalnak át, a tranzakciókat azonnal rögzítik a nyilvános főkönyvekben a blokkláncokon. A valódi pénzhez hasonlóan a kriptovalutáknak is megvan a maguk felhasználási módja, többek között:

A kriptovaluták használata a mindennapi szükségletekre: A kriptovaluták átkerültek a mainstream kereskedelembe, ahol a felhasználók kriptovalutákkal vásárolhatnak mindennapi cikkeket online és személyesen is. A kriptopénzek ökoszisztémái lehetővé teszik a pénzeszközök egyszerű átutalását a világ minden táján, ami zökkenőmentes, korlátlan globális kereskedelmet tesz lehetővé. Ha olyan kiskereskedőnél szeretne kriptovalutát költeni, amely nem fogadja el közvetlenül, lehetősége van kriptovaluta betéti kártyát használni. Emellett kriptopénzeket is küldhet vagy fogadhat fizetési formaként.

Megosztás