BlogzineHazai pálya

5 kérdés és válasz a napelemekről

A napelemek soha nem látott népszerűségnek örvendenek hazánkban. A növekvő energiaárak és az erősödő környezettudatos szemléletmód pedig tovább erősíti a megújuló energiaforrások felé való törekvést. Ha azon gondolkozik, hogyan tehetné fenntarthatóbbá otthonát vagy vállalkozását, akkor bizonyára Önben is felmerült már a napelem vásárlásának lehetősége. Ha még bizonytalan, akkor olvassa el alábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakoribb kérdéseket a napelemekkel kapcsolatban.


1. Mennyi idő alatt térül meg a napelem?

A napelemek vásárlása és a rendszer kiépítése viszonylag költséges befektetés, ezért gyakran felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi idő alatt térül meg. Erre nincs egyértelmű válasz, számtalan tényezőtől függ ugyanis. Általánosságban elmondható, hogy a részletes felmérést követően, szakszerűen telepített, jó minőségű elemekből álló napelemes rendszer egy átlagos háztartásban 10-12 év alatt térül meg. Ez az idő jelentősen csökkenthető napelem pályázatok bevonásával. A megtérülési időt követően pedig, a napelemek segítségével háztartása vagy vállalkozása akár egész éves elektromos energiafogyasztása költségmentessé válik.

2. Melyik a legoptimálisabb tájolás és dőlésszög a napelemek számára?

Magyarországon a napsütéses órák száma évente meghaladja 2000-et. Bizonyára Önben is felmerült már a kérdés, hogy milyen dőlésszöggel és tájolással érdemes elhelyezni a napelemeket, hogy ezeket az órákat legjobban ki tudja használni.

Hazánkban a napelemek ideális dőlésszögét 35-40°-ban szokták meghatározni. Ebben a szögben éri ugyanis a modulokat a leghosszabb időtartamban merőlegesen a napsütés. Emellett pedig ez az a szög, ami az alacsonyabb napsütéses órákban is megfelelő hatásfokot biztosít. Fontos tudni, hogy télen kisebb a napsugarak beesési szöge, így másképp érik a napelemeket is. A szakemberek ezt szem előtt tartva tervezik meg a napelemes rendszereket, hogy egész évben optimálisan termeljenek.

Napelem új házon

A tájolás is rendkívül fontos tényező a napelemek megfelelő teljesítményének eléréséhez. A legoptimálisabb a déli tájolás, ekkor éri ugyanis a paneleket a legtöbb napsütés. Ha ez nem kivitelezhető, akkor a dél-nyugati és dél-keleti tájolás is szóba jöhet. Ezekben az esetekben körülbelül 5%-os teljesítmény vesztéssel számolhat a déli tájoláshoz képest. Ha csak keleti vagy nyugati tájolású a tetőfelületet tud biztosítani a napelemeknek, akkor akár 15%-os is lehet a veszteség. Ha a tetőfelület tájolása nem optimális, érdemes végiggondolni az alternatív elhelyezési lehetőségeket is például a melléképületen vagy akár a talajon is.

3. Mi a napelem inverter?

Az inverterről nem túlzás azt állítani, hogy a napelemes rendszerek lelke. Nélküle ugyanis hiába gyűjtenék a napelemek a nap által megtermelt energiát, nem tudnánk hasznosítani azt. Ennek oka, hogy a háztartási napelemek és naperőművek egyenáram formájában tudják csak előállítani az energiát, amelyre a gépeink és berendezéseink nem csatlakoztathatóak.

A napelem  inverter elsődleges feladata, hogy az egyenáramot a közcélú vagy háztartási villamosenergia hálózaton is használható váltóárammá alakítsa.

A modern inverterek számtalan más feladatot is ellátnak emellett: a teljes napelemes rendszer védelmi funkcióját, az energiatermelés optimalizálását és a termelési adatok folyamatos monitorozását.

4. Termel-e áramot a napelem borús és havas időben?

A napelemek a fény hatására termelnek villamos energiát, tehát kétségtelen, hogy a napos idő a legoptimálisabb számukra hatékonyság szempontjából. Emiatt sokan gondolják, hogy felhős vagy havas időben nem termel áramot a rendszer. Az igazság az, hogy napelemek borús időben is képesek áramot termelni, csak nem teljesítenek olyan jól. Emiatt viszont kár aggódni, a szakemberek úgy tervezik és telepítik a napelemeket, hogy egész évben optimális teljesítményt nyújtsanak.

5. Mennyi áramot kell megtermelni a napelemnek?

Hogy milyen és mennyi napelemre lesz szüksége, az nagyban függ a háztartása vagy vállalkozása éves energiaszükségletétől. Ezt a legegyszerűbben úgy számolhatja ki, ha előkeresi az előző évi áramszámláit és megnézi, hogy melyik hónapban volt a legmagasabb fogyasztás, majd ezt az adatot megszorozza 12-vel. Így megtudhatja hogy mennyi áramot kell megtermelnie a napelemeknek évente.

Az áramszolgáltatók információi alapján, a havi átlagos áramfogyasztás nappali időszakban az alábbi:
Egyfős háztartás: kb. 150 kWh
Kétfős háztartás: kb. 220 kWh 
Négyfős háztartás lakásban: kb. 350 kWh
Négyfős háztartás családi házban: kb. 400 kWh

Ezek az adatok csak becslések, a háztartása vagy vállalata áramfogyasztási szokásai alapján lehet több, vagy kevesebb.

Végszó

A napelem jelenleg a fenntartható energiaellátás legelérhetőbb formája a háztartások és vállalkozások számára. Átlagosan 10-12 év alatt megtérülő befektetés, amellyel az áramszámla akár nullára is csökkenthető.
Bízunk benne, hogy cikkünkkel sikerült eloszlatnunk kétségeit és választ adni a kérdéseire.

Napelem borús időben 
Megosztás