Blogzine

Startupoknak menő alternatíva ez az iroda – idesüss!

Van egy iroda a 11. kerület új üzleti negyedében, ahol a „nappaliban” egy biliárdasztal áll. Ezen csak a BCA Hungary alkalmazottai játszhatnak, akik ugyan nem biliárdőrültek, azonban új irodájuk belsőépítészeti tervezését gond nélkül elölről kezdték, amikor felmerült a fúziós biliárdasztal ötlete.
Az exkluzív kivitelű, néhány mozdulattal tárgyalóasztalból biliárdasztallá varázsolható „kétéltű” asztalokat készítő Fusiontables weboldalán hamarosan eléri a tízmilliót a lejátszott biliárdpartik számlálója. Ennyi alkalommal játszottak a cég által forgalmazott fúziós asztalokon szerte a világon. Az álomhatár átlépésére irányuló törekvésekből nyár óta a BCA Hungary munkatársai is kiveszik a részüket.

Ahol a hibrid régóta megszokott
Az üzleti és IT tanácsadással, informatikai megoldások szállításával, tesztelésével, robotizált folyamatautomatizálással foglalkozó BCA Hungary azon kevés hazai cégek egyike, ahol nem a pandémiával honosodott meg a hibrid munkavégzés. „Mivel munkatársaink részben az ügyfeleinknél, részben otthonról dolgoznak, ezért az iroda legalább annyira találkozóhely, közösségi tér, mint amennyire az elmélyült munka helyszíne” – mondja Deák András ügyvezető igazgató. Emiatt már az előző irodájukban is nagy hangsúlyt fektettek azokra a terekre, ahol kötetlenül lehet beszélgetni vagy akár játszani, hiszen ezek, ahogy az ügyvezető fogalmaz, „elengedhetetlen kellékei a kreativitás felpörgetésének”. Így aztán amikor felmerült az új iroda gondolata, biztosak voltak benne, hogy azt a korábbihoz hasonlóan alakítják majd ki, de arányaiban nagyobb közösségi térrel és több kikapcsolódási lehetőséggel.

„Az új iroda kiválasztása és tervezése egybeesett a világjárvány lecsengésével” – meséli Deák András. Akkor még nem látszott, hogy vége lesz-e, az pedig még kevésbé, hogy mi lesz az „új normális”. Ezért több csoportot alakítottak ki a kollégákból, és velük közösen gondolkodtak arról, hogyan fognak a jövőben dolgozni. És persze arról, hogy ehhez milyen irodára lesz szükségük, amihez a munkatársak érdeklődését, hobbiját is figyelembe vették: például azt, hogy melyek a kedvenc játékok a csapatépítőkön és egyéb munkahelyi eseményeken.

Közösségi térből biliárdszalon
Természetesen arra is tekintettel kellett lenniük, hogy mi fér el az új irodában és mi egyeztethető össze az irodai léttel, de mindenképpen szerettek volna valami egyedi, igazán trendi dolgot az irodába. „Mivel a rendelkezésre álló hely korlátos volt, ezért sok mindent elvetettünk. Aztán rátaláltunk a kétfunkciós biliárdasztalra: ez nem vesz el az alapfunkcióból, étkező- vagy tárgyalóasztalként is remekül működik, és néhány mozdulattal vagány játékteremmé alakítja át az irodai nappalinkat” – sorolja a nagy találkozás sarokpontjait Deák András.
„Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a teljes irodai koncepciót újragondolták, beleértve a tavasszal már javában zajló belsőépítészeti tervezést, amikor a fúziós biliárdasztal ötlete felmerült” – emlékszik vissza Hajós Márta, a különleges és egyedi irodabútorokat, így a Fusiontables exkluzív biliárdasztalait forgalmazó Fusion Tables Design tulajdonos-ügyvezetője. Azt is kifejezetten szimpatikusnak találta, hogy a tárgyalásokhoz használt asztalfelület üveg asztallapjaira elkészített grafikai tervek közül a végső változatot belső szavazással választották ki a BCA Hungary-nél dolgozók. „A bevonódás érzése egészen magas szintre emeli a lojalitást a dolgozókban, akik így még inkább a sajátjuknak érzik a cég ügyeit, projektjeit” – szögezi le Hajós Márta. Szerinte nem véletlen, hogy a hazai vállalatvezetők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkahelyi jóllétre, amolyan dolgozói juttatásként tekintve erre, és egyfajta versenyelőnyként a legkiválóbbak megnyerésében és megtartásában.

Mi teszi igazán vonzóvá a munkahelyi miliőt?
Hajós Márta szerint az értékes munkaerő megtartásában a munkahelyi közösségépítés mellett hasonló hatása van az ízléses, igényes, átgondolt irodai enteriőrnek is. A Zyntern.com állásportál 2021-es országos munkaerőpiaci kutatása is azt igazolta vissza, hogy a pozitív munkahelyi légkör egyre meghatározóbb szemponttá válik a munkahelyválasztásban. Különösen érvényes ez a fiatalabb korosztályokra. Mindez kihat az irodák kialakítására is: míg korábban az egyéni munkahelyek, az íróasztalok az irodatér mintegy 70 százalékát foglalták el, a trend az, hogy ez az arány jelentősen eltolódik a közösségi és a közös munkavégzést szolgáló terek irányába.

Erre a célra ideális a 10-12 fős tárgyalások lebonyolításához vagy éppenséggel étkezőasztalként is használható fúziós biliárdasztal. A 7’-es méretű, 250 kg tömegű, professzionális poolasztalt a lábakba integrált, szabadalmazott Easy-Lift rendszerrel két mozdulat egyik funkciójából a másikba „fordítani” – és ezzel egyidőben a standard étkező- vagy tárgyalóasztalok, valamint a biliárdjátékhoz előírt magasság közti 7,5 cm-es különbség is könnyedén áthidalható. Az asztal és az üveg asztallapok mellett formatervezett padok és zsámolyok, kétfunkciós FUSION LED világítás és egyéb biliárd kiegészítők is érkeztek a BCA Hungary irodájába, amely a Pivot270 tervező és kivitelező stúdió belsőépítészeti tervei alapján nyerte el új formáját. A megtervezett konfiguráció minden elemében egyedi: az asztal Iwan Simonis posztója burgundi színt kapott, az egyedi üveglapok nyomtatott grafikájában a BCA Hungary térhatású logója köszön vissza, így válik a Fusion Tables Design teljeskörű megoldása egy hamisítatlan esztétikai élménnyé.

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük