Blogzine

ELKH: A TTK kutatói a génexpresszió-szabályozásban fontos mikroRNS-ek kifejeződését vizsgálták

A TTK kutatói a génexpresszió-szabályozásban fontos mikroRNS-ek kifejeződését vizsgálták.

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Enzimológiai Intézetében működő, Apáti Ágota és Orbán Tamás vezette két laboratórium kutatói egy genetikailag módosított őssejtvonalon vizsgálták a génexpresszió szabályozásában fontos szerepet játszó mikroRNS-ek kifejeződését. A közös kutatásuk eredményeit bemutató publikáció a rangos Genes tudományos szakfolyóirat 2022. novemberi számában jelent meg, és a szerkesztőség kérésére a közleményhez készített illusztráció felkerült a címlapra.

A kutatók a CRISPR genomszerkesztési technológia segítségével a mikroRNS-ek érési folyamatának első lépésében kulcsfontosságú szerepet játszó egyik gén, a DGCR8 csak egyik allélját inaktiválták, ugyanis mindkét allél elvesztése esetén a sejtek nem életképesek. Az egy működő allélt tartalmazó sejtekben a DGCR8 csökkent működése hatással van a mikroRNS képződési folyamatokra, többek között egy olyan mikroRNS-klaszter átíródására, amelyről a sejtekben csak az apai allél fejeződik ki. A vizsgálatból kiderült, hogy a csökkent DGCR8-szint, illetve az ennek következtében csökkent fehérjeműködés hatására a klaszterben elhelyezkedő mikroRNS gének a genomi pozíciójuktól függően egyre alacsonyabb szinten fejeződnek ki, összhangban a DGCR8, és ezáltal a processzálást végző enzimkomplex lokális mennyiségének csökkenésével.

A genetikailag módosított sejtvonal a mikroRNS-ek képződésén kívül más folyamatok vizsgálatára is alkalmas, és nagyon jó modellje az úgynevezett „DiGeorge-szindrómának”, amelyben a 22. kromoszóma egyik alléljáról hiányzik az a szegmens, amely a DGCR8 gént is tartalmazza.

Megosztás