Külföld

Közlekedési innovációk

Az amerikai Xerox neve egybeforrt a fénymásolással, de innováicóiknak köszönhetően lehet hamarosan másról is nevezetesek lesznek.

A Xerox innovációs energiáit részben arra irányítja, hogy egyszerűsítse a modern közlekedés komplex rendszerét, és ezzel kényelmesebbé, megbízhatóbbá és gazdaságosabbá téve azt a közlekedők számára.

·        Képalkotó technológia / HOT és HOV sávok: a HOT (High Occupancy Toll – a csak több utassal közlekedő autóknak fenntartott sávokat egyedül is lehet pénzért használni) és HOV (High-occupancy vehicle lane – nagy utasszámú jármű) sávoknak köszönhetően több embert lehet közlekedtetni ugyanakkora útkapacitás mellett (részletek itt). Amíg ezek a megoldások csökkentik a káros anyag kibocsátást, és javítják a levegő minőségét, a betartatásuk komoly kihívás, mert a rendőröknek személyesen kell figyelniük a sávokat. A Xerox kutatói kifejlesztettek egy olyan kép-alapú prototípust, ami automatizált képelemző technológiával pontosan megállapítja, hogy egy járműben hányan utaznak. Ez a megoldás hasznos lehet azoknak a városoknak is, ahol a buszsávokat díjfizetés fejében átengedik az egyetlen utast szállító járműveknek is.


·        Automatikus rendszám-felismerés (ALPR): Manapság sok díjbeszedő rendszer rádiófrekvenciás azonosítókra (RFID) és ALPR videokamerás megoldásokra épül. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a videokamerák (például az ALPR rendszer kamerái) által összegyűjtött információt hogyan lehetne más biztonsági megoldásokban is alkalmazni. Lehetőséget adhatna például a rendőrségnek, hogy gyorsabban végiglapozzák a videókat egy gyanúsított járművet keresve, így könnyebben elfoghassák a szökésben lévő bűnözőket.

·        Parkolás:
o  Intelligens városi parkolási rendszer: a Xerox etnográfusai és számítógépes szakemberei segítenek a sofőröknek gyorsabban parkolóhelyet találni. Elemzéseik segítségével megállapítható az elérhető parkolóhelyek száma, és néhány új szolgáltatás, mint például a kereskedői parkolóhelyek, lefoglalt parkolók, garázsok előtti helyek és rakodási területek kezelésével segítenek a legtöbbet kihozni a városban szétszórt parkolási lehetőségekből.

o  Parkolási igénykezelő szolgáltatás: A Xerox kutatói kifejlesztettek egy olyan parkolási-árazógépet, ami a parkolási díjakat az aktuális igényekhez és szabad helyekhez igazítva szabályozza. Fejlett adatelemzés révén úgy növeli vagy csökkenti a díjakat, hogy azzal kordában tartható legyen az a forgalom és a légszennyezettség, amit az utcai parkolóhelyre vadászó autók generálnak. A parkolódíj-gép önálló modulként beépül a Xerox új Merge™ parkoláskezelő rendszerébe, ami egyetlen kézben fogja össze a város parkolóóráit, mobilos fizetőrendszerét, érzékelőit, felügyeletét és díjbeszedését.

·        Tömegközlekedés: A Xerox Kutatóközpontban dolgozó tudósok meglévő jegyeladási adatokat elemeznek, hogy a városi közlekedési vállalatoknak jobb rálátása legyen arra, utasaik miként használják a tömegközlekedést, és ügyesebben reagálhassanak igényeikre. Az adatokat demográfiákkal, más közlekedési lehetőségekkel és időjárási előrejelzésekkel összevetve szimulálhatók az utazások, és előre láthatók az infrastruktúra változtatásának hatásai. A masszív adatmennyiség folyamatos elemzése vizuálisan nyomon követhető egy városi felügyelő monitoron.

Megosztás