Blogzine

Spórolás megújuló energiával: hogyan csökkenthetők a gáz- és villamosenergia árak?

A növekvő gáz- és energia árak mindenkit gondolkodásra késztetnek. Az emberek nagy része elkezdett kedvezőbb alternatívák után nézni, hiszen érthető módon nem szeretnének, és a legtöbben nem is tudnak ilyen magas árat fizetni a rezsiért. De milyen módon csökkenthető jelentősen a hó végi számlán lévő összeg? Úgy tűnik, hogy a zöld energia felhasználása nemcsak a környezet védelmére, de a gáz- és villanyszámlák csökkentésére is remek megoldást nyújthat.
Fűtés és melegvíz előállítás hőszivattyúval
Hőszivattyú mellett a gázról teljesen megfeledkezhetünk. A rendszer ugyanis 75%-ban a környezet – a talaj, víz vagy levegő – hőjét gyűjti össze és melegíti fel a szükséges hőfokra. A maradék 25%-hoz pedig villamosenergiát használ. Ebből adódóan 0 ft-os is lehet a számlánk, amennyiben napelemmel együtt használjuk.

Napelem nélkül is érzékelhetően alacsonyabb hó végi számlát kaphatunk. Hasonlítsuk össze egy gázkazán teljesítményével! Egy 4 fős családi ház igényeit egy kb 24kW-os gázkazán elégíti ki, míg, ha hőszivattyúról beszélünk, úgy elegendő akár 8 kW-os rendszer is.
A hőszivattyú nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmas a forró nyári napokon. Miután összegyűjti a környezet hőenergiáját, a rendszer a számunkra szükséges hőmérsékletre változtatja azt és így adja át otthonunknak a megfelelő hőt. További előnye, hogy a hűtés-fűtés mellett melegvíz előállítására is alkalmas.

Villamosenergia napelem rendszerrel
A fűtés mellett az áramszámlák is jelentősen megugrottak, különösen, ha kiesünk a rezsicsökkentés védelme alól. Erre is van azonban megoldás, szintén megújuló energia formájában.
Egy megfelelő teljesítményű és jól megtervezett napelem rendszer akár teljes mértékben elő tudja állítani a háztartásunkban felhasznált villamosenergiát. Ennek köszönhetően az áramszámla lehet akár 0 forint, de mindenképpen jelentősen alacsonyabb, mint napelem nélkül.
Emellett hosszútávon is érdemes gondolkodni. Egy napelem rendszerre való beruházás – az energiaáraktól és egyéb tényezőktől függően – ma már 4-8 év alatt térül meg. Ezt követően a rendszer továbbra is áramot, ezzel pedig profitot termel a számunkra. Nem beszélve arról, hogy egy napelem rendszerrel felszerelt ingatlan értéke jóval magasabb, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, ám napelem nélküli házé.
A Soler napelem kivitelező cég remek ár-érték arányban kínál magas minőségű, időtálló napelem rendszereket.

Megosztás