Blogzine

Mikor van szükség az autókulcs programozásra?

Bármilyen problémáról is legyen szó, ma már rendelkezésre állnak azok az innovatív technológiák, amik hatékony megoldást nyújtanak. Ez abban az esetben is így van, ha a slusszkulccsal akad gondunk. Például mert rajtunk kívül más is használja a kocsit és kettő kellene belőle.

A másik gyakori probléma pedig az, hogy a slusszkulcs javításra szorul, mert az autózár valamiért nem reagál a kulcsra és emiatt nem tudjuk kinyitni. Bármelyik helyzet áll is fenn, szükség van egy hozzáértő szakemberre, aki percek alatt elvégzi az autókulcs programozást.

Autókulcs másolás programozással

Sok esetben előfordul, hogy nem egyedül használjuk az autót, mert például a párunk is szokta vezetni, ilyenkor pedig nem elég, ha csak egy kulcs van a házban, szükség van az autókulcs másolásra. Fontos, hogy legalább kettő legyen belőle, de még jobb, ha van plusz egy pótkulcs is a biztonság kedvéért. Így ha bármi történik a másik két kulccsal, még mindig gond nélkül tudjuk használni a gépkocsit. A művelet nemcsak a fizikai értelemben vett másolást jelenti, a meglévő chip mintájára ugyanis be kell programozni az újat ahhoz, hogy az autót a másik két kulccsal is el lehessen indítani. Vagyis olyan szakemberhez kell fordulni, aki képes „betanítani” az új kulcsokat.

Slusszkulcs javítás meghibásodás esetén

Sajnos az autókulcsok időnként meghibásodhatnak, amit úgy veszünk észre, hogy hiába próbálkozunk, nem tudjuk elindítani az autónkat. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kész vége, új autót kell vásárolnunk, a régit pedig vihetjük a roncstelepre, hiszen nem tudjuk használni. Valójában azonban a probléma sokszor nem az autóban, hanem a kulcsban van. Ritkán jut eszünkbe ez a lehetőség, de megtörténhet, hogy a kulcs elfelejti a kódot, ami korábban bele lett programozva. Ez esetben a slusszkulcs javítás a megoldás, ami azt jelenti, hogy újra kell programozni.

Mit jelent az autókulcs programozás?

A modernebb autókban bele van építve egy immobilizer rendszer, amit más néven indításgátlónak nevezünk. Ennek az a lényege, hogy a járműben van egy intelligens jelvevő, ami azt vizsgálja, hogy a használni kívánt indítókulcs valóban ahhoz a gépjárműhöz tartozik-e. Ezzel megakadályozható, hogy más ugyanolyan típusú autó kulcsával a miénket is el lehessen indítani. Amikor a kulcs az immobilizer közelébe kerül, akkor leolvassa a kódot. Ha stimmelnek az adatok, akkor az indításgátló felold, mi pedig máris beindíthatjuk a motort. Ezért nagyon fontos, hogy az autókulcs másolás, illetve javítás esetén is programozva legyen.

Megosztás