A BGE és a Bosch közösen díjat nyert

Ipar 4.0 szakmai díjat nyert a BGE és a Bosch közös mesterséges intelligenciával támogatott okoslaborja.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), hazánk első számú, 18 ezer hallgatót képző üzleti egyeteme, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és a Hatvani Önkormányzat közös, mesterséges intelligenciával támogatott okoslaborja nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által alapított Ipar 4.0 szakmai díját. Az elismeréssel olyan szervezetet jutalmaznak, amely az ipar 4.0-hoz kapcsolódó, átfogó, a digitális átállást nagyban segítő oktatási, képzési programot valósít meg.

„A KIM által odaítélt díj komoly elismerés számunkra. Megerősít minket abban, hogy folytassuk szoros együttműködésünket a hazai gazdasági és vállalati szereplőkkel, hogy hallgatóink versenyképes tudással bíró szakemberekként helyezkedhessenek el a munkaerőpiacon” – mondta el a díjátadón Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

A múlt hónapban, Hatvanban átadott Smart Shop Floor Logisztikai Szimulációs Laborban Ipar 4.0-s technológiákkal – például mesterséges intelligenciával, digitális ikerrel, azaz a valós folyamatok virtuális, digitálisan nyomon követhető másával, és az okosgyártásnál használt technológiákkal – szemléltetik a gyártási és az anyagáramlási folyamatokat, kiemelten a nyomon követés, az adatgyűjtés és -kiértékelés, azaz az adatbányászat területén. Az okoslabor lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók konkrét ipari esettanulmányokon keresztül, komplex módon tudják fejleszteni hard és soft skilljeiket, és hatásvizsgálatokat tudjanak végezni a komplett (digitális) gyártási folyamatokat illetően. A labor emellett kiváló környezetet kínál alap- és mesterképzések támogatására, a tudományos publikációkhoz szükséges alapkutatások elvégzésére, valamint hozzájárul a hallgatók digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez.

„A BGE Külkereskedelmi Kara több évtizede erősen kötődik a hazai és a nemzetközi üzleti szektorhoz” – mondta Dr. Csekő Katalin dékán. „Karunkon 2017 óta működtetett Robert Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék egyik legfontosabb célja, hogy az egyetem képzéseinek gyakorlati, lean menedzsment tudását erősítse. A tanszék zászlóshajója – a Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika és a Bosch Lean Menedzsment Vállalati Tanszék munkatársaival közösen megtervezett és megvalósított – a Smart Shop Floor Ipar 4.0 Logisztikai Labor Hatvanban, amely az országban szinte egyedülálló módon biztosít lehetőséget termelési és logisztikai folyamatok szimulálására tantermi kereteken belül.”

A díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium „Kutatás és innováció a zöld átállás szolgálatában” című május 16-i konferenciáján adták át, amely az Ipar 4.0-t övező technológiákról és azok piacáról szólt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .